6 dôvodov, prečo dopriať dieťaťu súrodenca

Súrodenci si môžu byť oporou celý život.
Súrodenci si môžu byť oporou celý život. / Foto: Bigstock

Zvažujete, či svojmu dieťaťu dopriať súrodenca? Tieto benefity vás presvedčia.

 

Vzťah medzi súrodencami je jedným z najkomplikovanejších. Súrodenec nás sprevádza celým životom, môže byť naším najlepším kamarátom a zároveň aj nepriateľom, veľmi často sa tieto roly počas života menia. Existujú obdobia, keď sa súrodenci približujú, a naopak, keď sa vzďaľujú. V období detstva sú pre každého rodiča dvoch a viac detí súrodenecké hádky bežnou súčasťou dňa. Život so súrodencom síce môže byť niekedy naozaj ťažký, no môže priniesť aj mnohé výhody.

 

Prečo by ste mali dopriať dieťaťu súrodenca?

Naučia sa deliť

Jedináčik má všetko pre seba a v domácnosti sa nemusí deliť s nikým. Rodičia často nabádajú dieťa, aby svoje hračky požičalo, aj keď ich urputne drží a požičať nechce. Keď sa mu však narodí brat alebo sestra postupne sa naučí podeliť sa o hračky, sladkosti. Čím bude dieťa staršie, tým ľahšie sa bude vedieť podeliť o rôzne veci aj so svojimi rovesníkmi. Ide o zručnosť, ktorá je v živote dôležitá.  

 

Naučia sa riešiť problémy

Súrodenci dokážu bojovať a hádať sa úplne o všetko. Jeden druhého provokujú, až to skončí bitkou, následne revom a plačom. Deti sa snažia bojovať nielen o hračku či nejakú čokoládu, ale aj o lásku a pozornosť svojich rodičov rôznymi spôsobmi. Je pravdepodobné, že krik z detskej izby budete nenávidieť. No práve tieto situácie vytvoria príležitosti, vďaka ktorým sa deti naučia chápať zmysel pre spravodlivosť, precvičia si hľadanie kompromisov a riešenie problémových situácií. Hlavnou úlohou rodiča je predovšetkým naučiť deti riešiť konflikty bez násilia, aby si vedeli navzájom odpustiť a rešpektovať rozdielnosť názorov. To sa môžu naučiť v bezpečnom prostredí pomocou súrodenca.

 

Naučia sa spolupracovať

Súrodenecký vzťah vo veľkej miere ovplyvňujú rodičia. Podľa toho, ako sa správajú, či rivalitu ešte viac podporujú alebo ju utlmujú, deti učia, ako majú vyzerať kvalitné medziľudské vzťahy. Učia sa spolupracovať, komunikovať spolu. Keď máte doma dve alebo viac detí, nielenže sa vedia spolu zahrať, prípadne sa už aj podeliť, ale naučia sa aj tímovej práci. Vedieť spolupracovať je dôležitá zručnosť a v živote potrebná.

 

Majú sa o koho oprieť a vyrozprávať sa

Priatelia prichádzajú a odchádzajú, ale súrodenec je tu stále. Či už ide o rozbité koleno alebo zlomené srdce, súrodenci medzi sebou súcitia a vedia si navzájom pomôcť. Dokážu sa navzájom podržať aj v ťažkých chvíľach. Príde vek, keď sa už nezverujú so svojimi problémami rodičom. Ak však majú súrodenca, potom je tu vždy niekto, na koho sa môžu s dôverou obrátiť a požiadať o radu.

 

Navzájom sa posúvajú dopredu

Mladší súrodenec má pred sebou vzor staršieho, ktorého chce napodobniť. Existuje viacero vecí, ktoré sa mladšie dieťa bude učiť od toho staršieho. Platí to aj naopak, mladší dokáže vybudovať pocit zodpovednosti u staršieho.

 

V neskoršom veku zaplnia pocit samoty

Najväčšiu výhodu svojho súrodenca objavia až v neskoršom veku. Rodičia tu nie sú naveky. Aj keď sa niekedy súrodenci príliš nevyhľadávajú, vzťahy sa často zmenia, keď zostanú na svete už len oni ako najbližší príbuzní. Kamaráti sú na nezaplatenie, ale pocit, že ešte majú niekoho z rodiny pri sebe je nenahraditeľný. Práve preto je nevyhnutné pestovať u súrodencov vzájomnú úctu, rešpekt a láskyplný vzťah.

 

Ako vybudovať medzi súrodencami láskyplný vzťah?

Deti sú spojencami a súpermi zároveň. Dôležité je začať budovať ich vzťah ešte pred narodením mladšieho súrodenca. Môžete zoznámiť staršie dieťa s jeho súrodencom, kým je ešte v brušku. Ukážte mu snímky z ultrazvuku, nechajte, aby sa s ním rozprávalo alebo hladkalo bruško. Neskôr, keď sa narodí, dajte staršiemu súrodencovi nejaké povinnosti spojené s bábätkom, napríklad držať plienky pri prebaľovaní, uteráky pri kúpaní, vyberať oblečenie a podobne. Nikdy ich neporovnávajte, porovnávanie je základom pre pocit menejcennosti, to môže viesť k nežiaducemu správaniu v súrodeneckom vzťahu. Pravidelne motivujte staršieho súrodenca, aby sa staral o mladšieho. Berte deti na rodinné výlety, organizujte spoločné rodinné programy. Môžete im nájsť nejaký spoločný koníček a prihlásiť ich na rovnaký krúžok, napríklad šport. Aj keď väčšinou je každé dieťa iné a má iné schopnosti, skúste nájsť niečo, čo by ich zaujalo oboch a podporujte ich v tom.

 

Hádky a konflikty medzi súrodencami sú veľakrát vyčerpávajúce, ale dobrou správou je, že časom pominú. Čím budú starší, tým viac si uvedomia, že vo svojom súrodencovi navždy nájdu najlepšieho priateľa, oporu, ako aj ochrancu. Postupne sa začnú navzájom rešpektovať a vážiť si jeden druhého.

Čítajte viac o téme: Súrodenci
Zdieľať na facebooku