Minimalizmus je dobrá cesta aj pre unudené deti

Minimalizmus prináša benefity aj deťom.
Minimalizmus prináša benefity aj deťom. / Foto: Bigstock

Zaveďte do života detí minimalizmus a sami sa presvedčíte, aké má pozitívne dopady.

 

Hlavnou myšlienkou minimalizmu je vzoprieť sa súčasnému konzumnému životnému štýlu a zamyslieť sa nad tým, čo je pre nás naozaj dôležité a čo potrebujeme. Ide o akýsi „nástroj“, ktorý pomáha zjednodušiť náš život odstránením všetkého nepotrebného z cesty, aby sme sa dokázali sústrediť na to podstatné. Minimalizmus nie je presne definovaný, to znamená, že nemá ani presne stanovené pravidlá. Pravdou však je, že netýka sa to len dospelých, ale veľmi prospešný môže byť aj pre deti. Dnešné deti majú všetko a chcú stále viac a viac. Veci, hračky sa množia a napriek tomu sú deti nepokojné a unudené. Je im dopriate oveľa viac, o čom dnešní dospelí ľudia kedysi mohli len snívať. Väčšina rodičov má určite skúsenosť s tým, že čím lepšie sa má dieťa, čím viac dostáva, tým sa jeho spokojnosť znižuje, začnú sa častejšie nudiť, odvrávajú, neposlúchajú, hádžu sa o zem, v izbách majú neporiadok, sú „prilepené“ k televízií či k mobilom. Dôvodom môže byť aj to, že dostávajú priveľa.

 

Kde sa stala chyba?

1 | Deti nie sú vedené k finančnej disciplíne

Netreba nikdy zabudnúť na to, že dieťa je zrkadlom rodiča. Mali by sa naučiť šetriť, môžete im dať malú peňaženku a hotovosť. Dôležité je baviť sa s nimi nielen o tom, čo koľko stojí, ale aj o tom, aká je cena práce rodičov, aby si mohli dovoliť isté veci. Vysvetliť to, aký je rozdiel medzi tým čo skutočne potrebujeme a tým, čo chceme.

 

2 | Sú „šéfmi“ v rodine

Častokrát počujeme „nechce jesť nič iné len sladkosti“, „nerád spí“, „nechce sa mu robiť úlohy“ a podobne. Deti takmer od narodenia diktujú, čo chcú a čo nie. Horšie je to, že rodičia častokrát na to pristúpia aj v situáciách, ktorých by nemali a dovolia deťom správať sa, ako chcú. Dôležité je naučiť deti limitom a rutine. Mali by vedieť, že v živote nerobíme stále len to, čo chceme a na čo máme chuť. Život je okrem potešení plný sebazaprenia a posúvania hraníc vlastného komfortu.

 

3 | Dostanú takmer všetko, čo chcú a dostanú to hneď

Dnešné deti už pomaly ani nevedia, čo by mohli chcieť. Veľakrát nemajú už ani čas po niečom túžiť, lebo to dostanú ešte skôr, ako si na to pomyslia. Riešením by mohlo byť nechať ich čakať, nudiť sa a uvidíte, ako sa čoskoro začnú hrať a vymýšľať niečo kreatívne. Skúste predĺžiť čas splnenia ich požiadavky. Uvidíte, že aj takáto drobnosť môže mať pozitívny dopad na rozvoj ich osobnosti.

 

4 | Rodičia si nechránia svoje súkromie

Celý dom je plný hračiek a detských vecí, kuchyňa, obývačka, spálňa... Dôležité je mať priestor aj pre seba. Detská izba patrí deťom, ale kuchyňu, obývačku aj manželskú spálňu si nechajte pre seba. Deti potrebujú jasné hranice, rešpektujte ich izbu, hračky, ale zároveň deti musia rešpektovať váš manželský priestor.

 

Aké výhody má minimalizmus pre rodičov?

Stres dnešných rodičov vyplýva aj zo všetkých nadbytočných vecí, ktorými sa obklopujú. Bohužiaľ víkendový relaxačný pobyt s masážou to nevyrieši. Minimalizmus radí zbaviť sa nepotrebných vecí okolo nás a to nielen hračiek z detskej izby, ale predmetov z celého bytu.

 

Poskytne vám to niekoľko benefitov:

  • Menej upratovania.
  • Psychická úľava, menej stresu z neporiadku.
  • Viac času pre seba a pre partnera.
  • Deti sa po určitom čase začnú hrať sami vo svojich izbách.
  • Začnú si viac ceniť svoje hračky.
  • Budete sa doma celkovo lepšie cítiť.

 

5 krokov, ako zaviesť minimalizmus 

Bea Johnson ako priekopníčka v minimalizme zadefinovala 5 krokov, ktorými by sa mala viesť domácnosť a ku ktorým by bolo potrebné viesť aj naše deti:

  1. Refuse (zamietni) – netreba sa báť povedať NIE tomu, čo nepotrebujeme.
  2. Reduce (zredukuj) – čo skutočne potrebujeme a nemôžeme zamietnuť.
  3. Reuse (znovu použi) – oprav to, čo nemôžeš zamietnuť alebo zredukovať.
  4. Recycle (recykluj)  - všetko, čo nemôžeš zamietnuť, zredukovať či znovu použiť.
  5. Rot (skompostuj).

 

Krok za krokom sa môžu aj deti naučiť žiť minimalistickejšie. Na začiatku môžete spoločne s nimi zabaliť veci do rôznych škatúľ, napríklad škatuľa s vecami, ktoré majú zostať, potom škatuľa „možno potrebných“ vecí, prípadne škatuľa s vecami, ktoré sa už nedajú opraviť alebo ich už nepoužívajú. A keďže v minimalizme ide aj o to, aby človek robil veci sám namiesto toho, aby ich kupoval, máte dostatok príležitostí pre spoločné zábavné tvorivé aktivity so svojimi deťmi

Čítajte viac o téme: Minimalizmus
Zdieľať na facebooku