Kedy a s ktorým športom u detí začať?

Prečo je pre deti pohyb dôležitý a aký šport im vybrať?
Prečo je pre deti pohyb dôležitý a aký šport im vybrať? / Foto: Bigstock

Prečo je pre deti pohyb dôležitý a aký šport im vybrať?

 

Denný režim detí v súčasnosti veľakrát nezodpovedá ich potrebám. Čoraz menej spia, majú zlé stravovacie návyky, sú viac vystresované a hlavne majú nedostatok pohybu, ako aj pobytu na čerstvom vzduchu. Deti však potrebujú športovať. Pravidelný pohyb je liekom na mnohé detské problémy - zvyšuje sa ich obranyschopnosť, otužilosť a celkové vyhliadky detí lepšie zvládať všetky zdravotné problémy, ktoré ich môžu počas života postihnúť. Na druhej strane nie je vždy jednoduché vybrať ten správny šport. Rodičia ho častokrát vyberajú na základe aktuálnych trendov, odporúčaní od ostatných rodičov, prípadne si plnia svoje sny cez vlastné deti.   

 

Kedy začať športovať?

Začať s aktívnym pohybom je dobré čo najskôr. Dôležité je vybrať si tiež správny druh pohybu. Pomôže nám v tom, ak budeme rozvíjať ich záujem o športové aktivity už od najútlejšieho veku. Vo všeobecnosti je známe, že fyzicky aktívni rodičia prenášajú svoj pozitívny vzťah k športu ešte pred narodením dieťaťa. Od najútlejšieho veku sa odporúča plávanie, pri ktorom nie sú zaťažené kĺby, priaznivo vplýva na ich celkový pohybový vývin, celkovú motoriku, svalový tonus aj koordináciu pohybov.                      

 

V ktorom veku aký šport

Pre deti v tomto veku môžeme pomocou športovania zabezpečiť zážitky na celý život. Najobľúbenejšou činnosťou detí je hra, z tohto dôvodu je dôležité, aby boli tréningy realizované hravou formou a aby boli pestré.

 

Katarína Lehocká, profesionálna lyžiarka vo freeride lyžovaní, tvrdí, že okolo 3 - 4 roku je vhodné začať s lyžovaním ako aj s gymnastikou. V tomto veku sa tiež odporúča plávanie alebo základy korčuľovania.

 

U 5 - 6 ročných detí je podľa Petry Kočišovej, trénerky I. triedy v kulturistike, fitness a silovom trojboji, vhodná ešte širšia škála športov. V tomto vekovom období dochádza k najvyššej obratnosti u detí. Treba byť však opatrní, pretože tu zároveň hrozia aj častejšie pády a zlomeniny. Napriek tomu sa odporúča začať aj so športom ako je hokej či futbal. Pri nich si deti rozvíjajú svoju obratnosť ešte viac, koordináciu pohybov a zároveň sa učia aj disciplíne Vhodný je aj basketbal, pri ktorom zohráva dôležitú úlohu telesná výška. Môžu sa presadiť aj deti s nižším vzrastom, dôležitá je ich vytrvalosť, obratnosť a motivácia. Obľúbené sú v tomto veku aj bojové umenia. Pri nich sa deti učia disciplíne, sebaovládaniu, sebaobrane, rešpektu a podporujú reflexy.

 

V predškolskom veku je najdôležitejšie venovať sa hlavne všeobecným aktivitám, ktoré zahŕňajú loptové hry, plávanie a cvičenia, ktoré rozvíjajú pohybovú koordináciu a koncentráciu.

 

7-10 rokov - v tomto veku je dôležité, aby sa dieťa voľne zoznamovalo s čo najväčším počtom športov. Tréner a zároveň viacnásobný majster Slovenska v karate Martin Hlôška uvádza, že tento vek je zároveň aj ideálnym vekom, kedy by sa tým mal rodič zaoberať. Vhodné je začať so snowboardovaním či volejbalom.

 

Od 11 roku už môžu mať deti disciplinovaný a špecializovaný tréning vo vybranom športe. Tréneri už poznajú silné aj slabé stránky dieťaťa a vedia mu odporučiť, aká športová dráha sa pre dieťa hodí, prípadne ako mu tréner v spolupráci s rodičmi môže pomôcť pri napĺňaní plánov a ambícií. Ak má dieťa nejaké zdravotné ťažkosti, pri výbere športovej aktivity sa nezabudnite poradiť s lekárom.

 

Individuálny alebo kolektívny šport?

Šport ovplyvňuje a rozvíja nielen našu telesnú stránku ale aj osobnosť. Je rozdiel medzi individuálnym a kolektívnym športom. Vhodné je začať najprv individuálnym a postupne prejsť ku kolektívnym.

Individuálne športy dávajú do popredia tie deti, ktoré sa môžu radovať z úspechu, z toho, že niečo dokázali. Výhodou je, že výkon má vždy pod kontrolou. Pri tomto type športu sa zvyšuje sebavedomie, rozvíja sa disciplína, vytrvalosť, formuje sa zodpovednosť za vlastné činy, avšak majú väčší problém začleniť sa do kolektívu a prispôsobiť si normy a pravidlá.

Kolektívne športy sa podieľajú na vzájomnej spolupráci, podpore tímu. Dobrí spoluhráči dokážu vyzdvihnúť slabších a vytvoriť atmosféru, v ktorej dokážu prekonávať svoje vlastné limity. Mimoriadne dôležitú úlohu pri formovaní úspešného tímu zohráva tréner, ktorý musí nasmerovať individuality k tomu, aby pracovali pre mužstvo a do istej miery potlačiť ich vlastné ego. Pomocou kolektívnych športov jednotlivci rýchlo získavajú osobné a sociálne zručnosti. Učia sa na reálnych príkladoch, ako motivovať, riešiť konflikty a pracovať pre dobro kolektívu.

 

Pri športe sú dôležité:

  • povaha dieťaťa;
  • motivácia (vnútorná aj vonkajšia);
  • slobodný výber športu dieťaťa;
  • čím skôr začať s rozvojom pohybových zručností, tým lepšie, keďže sa buduje dobrý a vhodný všeobecný pohybový základ;
  • nemať príliš vysoké očakávania;
  • trpezlivosť a podpora zo strany rodičov.

 

Každý rodič chce pre svoje deti len to najlepšie. Základným pravidlom je trpezlivosť, dôležité je ich nenútiť do ničoho, vhodnejšie je rozumné usmernenie. Snažiť sa no to, aby sa deti pri pohybe bavili a smiali, budú mať neskôr spojené s pohybom len pozitívne emócie.

 

Prečítajte si tiež: Na aký šport dať svoje dieťa?

Čítajte viac o téme: Šport
Zdieľať na facebooku