Aromaterapia je vhodná aj pre deti. Ako s ňou začať?

Esenciálne oleje prospievajú aj deťom. Ideálne, ak ich použijete v kúpeli či pri masáži.
Esenciálne oleje prospievajú aj deťom. Ideálne, ak ich použijete v kúpeli či pri masáži. / Foto: Unsplash

V čom sú esenciálne oleje prospešné aj u detí a ako ich používať?

 

Vône v nás dokážu prebudiť rôzne pocity, nálady, ba dokonca aj spomienky. Čuch je totižto jedným z najviac evokujúcich zmyslov a v mozgu je spracovaný úplne inými kanálmi ako ostatné zmysly. Zvuk a vizuálne obrazy prechádzajú ako nervové signály do talamusu. Odtiaľto sa potom údaje presúvajú do primárnych zmyslových centier. U vôní to je úplne inak.. ešte predtým ako sa dostanú do talamusu prechádzajú rôznymi časťami mozgu, medzi ktorými sú aj pamäť a emócie. Skôr ako si ich uvedomíme dochádza k množstvu nervových procesov. Takto potom vplývajú na naše myslenie, emócie ako aj správanie.  

 

Čo je aromaterapia?

Aromaterapia je holistická metóda, ktorá cieľavedome a systematicky využíva vône k dosiahnutiu a udržaniu fyzickej a psychickej pohody u človeka. Využívajú sa pritom prchavé rastlinné oleje známe ako esenciálne oleje. Ide o výťažky z rastlín, ktoré obsahujú látky dodávajúce rastlinám vôňu. Tieto oleje obsahujú biologicky aktívne molekuly v koncentrovanom stave a práve preto sú schopné poskytnúť terapeutický účinok už v malých množstvách.   

Esenciálne oleje pôsobia vo všetkých rovinách tzn. dokážu zmierniť fyzické symptómy a zároveň pôsobia aj na psychickú a mentálnu rovinu. Oleje prechádzajú pokožkou cez póry a vlasové folikuly a absorbujú sa telesnými tekutinami a krvným obehom. Existuje viacero spôsobov ako ich užívať – masáž, kúpeľ, inhalácia. Aromaterapia je určená pre všetky vekové kategórie vrátane detí.

 

Aromaterapia už po narodení

Esenciálne oleje sú veľmi koncentrované a silné, napriek tomu sa dajú použiť u detí už od narodenia. Pre novorodencov a bábätká by sa mali používať veľmi opatrne, v prvých troch mesiacoch hlavne len v nutných prípadoch. Dôležité je dodržiavať určité zásady:

  • riedenie – esenciálne oleje sa najčastejšie riedia s kokosovým olejom;
  • len na vonkajšie použitie;
  • treba ich držať mimo dosahu detí;
  • nikdy im nedávať okolo alebo do nosa;
  • v prípade užívania ďalších liekov, je potrebná konzultácia s lekárom;
  • pred samotným začatím s aplikáciou esenciálnych olejov sa poradiť s odborníkom v tejto oblasti.

 

Dotyky majú pre deti veľký význam a sú nesmierne dôležité. Dodáva im to pocit lásky, istoty, bezpečia a posilňujú citovú väzbu. Práve z tohto dôvodu je najvhodnejší spôsob aplikácie olejov prostredníctvom masáže, ktorá by mala trvať okolo 15 minút. Namiešané oleje sa môžu pridávať aj do kúpeľa či do aromalampy alebo difúzera. U deti sa používajú hlavne jemné oleje, akými sú napríklad harmanček, levanduľa, čajovník, kadidlo, citrón, pomaranč.

 

Kedy u dieťaťa použiť aký olej?

  1. Upokojenie – na upokojenie deti je vhodná levanduľa alebo harmanček. Dôležité je zriediť s kokosovým olejov a môže sa aplikovať masážou alebo difúzovaním.
     
  2. Koliky a reflux – vhodným olejom pre bábätká je fenikel, koriander. Odporúča sa pomiešať jednu kvapku s kokosovým olejom a natrieť na bruško.
     
  3. Zaparený zadoček – v tomto prípade pomôže levanduľa, kadidlo a čajovník. Odporúča sa ich pomiešať a tak natierať, prípadne pripraviť v spreji.
     
  4. Prerezávanie zubov – v tomto prípade je vhodný klinčekový esenciálny olej.
     
  5. Podpora dýchania – ideálnymi olejmi sú čajovník a citrón, ktoré sa zriedia a môžu sa natrieť bábätku na hrudník či nožičky.
     
  6. Soplíky, nádcha – ideálne je difúzovať citrón a levanduľu v priebehu dňa alebo pred spaním.

 

Okrem chorôb sa najčastejšie používajú na zlepšenie nálady, zmenu kognitívnych stavov, redukciu stresu či zvýšenie energie. Základné pravidlo pri používaní esenciálnych olejov je však používanie bezpečných a čistých olejov. Sú dobrými pomocníkmi pri všetkých chorobách, avšak najdôležitejšie je poradiť sa  vopred s odborníkmi a skúsenými aromaterapeutkami. Podstatné je uvedomiť si, že všetko, čo aplikujeme na kožu, ide aj do nášho tela.  

Zdieľať na facebooku