Každé dieťa potrebuje svoj režim, nepodceňujte to!

Každé dieťa potrebuje režim už od narodenia.
Každé dieťa potrebuje režim už od narodenia. / Foto: Bigstock

Čo znamená pravidelný režim u dieťaťa a prečo ho dodržiavať?

 

Pravidelný spánok, kŕmenie, hranie, oddych...  všetko má svoj čas. Dieťa je potrebné zvykať na pravidelný denný režim už od útleho veku. Dodržiavaním režimu sa vytvoria návyky a stereotypy, ktoré dokážu neskôr uľahčiť nielen ďalší vývin, ale aj výchovu. Dieťa potrebuje rutinu a pravidelne sa opakujúce veci.

 

Kedy začať s vytváraním režimu?

Pravidelný denný režim je súčasťou života každého človeka. V prvých týždňoch života si novorodenec zvyká na svet naokolo. V tomto období je veľmi časté kŕmenie, niekedy aj 15 či 20 krát za deň. Práve z tohto dôvodu je nastavenie režimu v tomto období nielen nemožné, ale aj zbytočné. Postupne, ako sa dieťa vyvíja, znižuje sa aj frekvencia dojčenia, začína si samo určovať, kedy je unavené a je čas na spánok. Práve v tomto období (prevažne po šestonedelí) sa začína vytvárať režim.

 

Čo všetko zahŕňa režim dňa?   

  • Bábätko spočiatku nerozlišuje deň a noc. Postupne je dobré ich naučiť, že deň je na hranie, jedenie, rozprávanie sa a noc na spanie. Takto sa vytvorí pravidelný spánkový režim, ktorý zaváži pri vytváraní pravidelného denného rytmu.
  • Pravidelná strava, ktorá by sa mala podávať stále v rovnaký čas.
  • Čas na kúpanie, ktoré by malo byť signálom na následné uloženie sa do postele na spánok.
  • Čas na prechádzku, pobyt na čerstvom vzduchu.
  • U starších detí je potrebné zahrnúť čas aj na vlastné záujmy (pohybové aktivity), podľa vlastných potrieb a pravidiel.  

 

Režim dáva deťom istotu, potrebujú rozumné hranice, v rámci ktorých môžu fungovať a cítiť sa v bezpečí.

 

Ako nastaviť denný režim?

Pri vytváraní režimu je dôležité si uvedomiť, že hlavným aktérom nie je len rodič, ale aj dieťa. Ide o proces, ktorý sa vytvára postupne.

  • Počas dňa sa mu treba venovať, veľa sa s ním rozprávať, hrať sa, maznať sa. Takto sa vytvorí pocit bezpečia.
  • Ak je dieťa unavené a ťahá ho na spánok, treba ho nechať spať a nenútiť ho k aktivite. Dôležité je aj to, aby bolo oddýchnuté a vyspaté.
  • Dôležité je rešpektovať, kedy je dieťa hladné a vtedy ho nakŕmiť.
  • Čas na spánok by mal byť pevne stanovený. V prípade ak spí aj cez deň, nemali by ste ho nechávať dlho, aby sa nenarušil nočný spánok.
  • Pred zaspávaním je dobré sa držať stále rovnakých uspávacích rituálov (kúpanie, prezliekanie, uspávanky, rozprávky, masáž alebo len obyčajné pohladenie a pusa).
  • Dôležité je upravovať denný režim podľa veku dieťaťa, treba brať do úvahy aj jeho individuálne potreby

 

Spoločný čas pri stole a ukladanie do postele patria k hlavným rodinným rituálom, ktoré si bude dieťa pamätať celý zvyšok svojho života. Sú to chvíle, kedy sa môže rodič s dieťaťom porozprávať, čo zažili v priebehu dňa a čo ich čaká druhý deň. Najdôležitejšie však je NEOČAKÁVAŤ dokonalosť, dieťa sa veľmi rýchlo vyvíja a tak je potrebné meniť aj celý harmonogram dňa. Mnohým deťom sa môže narušiť denný režim aj cestovaním, zmenou prostredia. Dodržiavanie pravidelného denného režimu prispieva aj k lepšiemu zvládnutiu obdobia vzdoru, vytvoria sa zdravé stravovacie návyky a podporuje sa aj samostatnosť dieťaťa. Rodič by sa mal naučiť čítať narážky dieťaťa, ono samo veľmi dobre vie, čo a kedy potrebuje. Potrebný je k tomu čas a trpezlivosť!

Zdieľať na facebooku