Ako podporiť dieťa pri učení chodenia? Tieto aktivity ho naštartujú k pohybu

Ako môžete deti podporiť v začiatkoch chodenia?
Ako môžete deti podporiť v začiatkoch chodenia? / Foto: Pexels / Gustavo Fring

Ako môžete deti podporiť v začiatkoch chodenia?

 

Vidieť svoje deti robiť prvé kroky je jedným z najvzrušujúcejších prvých míľnikov v ich vývine. Deti prechádzajú niekoľkými vývojovými fázami, kým sa naučia chodiť, vrátane sedenia, plazenia, ťahania sa a státia. Zvyčajne robia prvé kroky okolo svojich prvých narodenín. Typický vek, kedy začnú chodiť, je 10-16 mesiacov. Rozsah obdobia, kedy sa to komu podarí, je taký veľký, pretože všetky deti sa vyvíjajú vlastným tempom. Snažte sa netrápiť porovnávaním svojho dieťaťa s ostatnými a sústreďte sa len na jeho schopnosti. Ak mu chcete v začiatkoch pomôcť, existuje veľa cvičení, ktoré môžete použiť na to, aby ste mu pomohli zlepšiť rovnováhu, vybudovať silu a pripraviť sa na chôdzu. Koniec koncov urobiť z učenia zábavu je najväčší spôsob, ako dieťa motivovať.

 

Hľadanie pokladu

Prilepte hračky a predmety na stenu maliarskou páskou. Umiestnite ich blízko úrovne očí, aby na ne museli siahnuť v stoji. Umiestnite pásku voľne na stenu, aby ju mohli odstrániť. Akonáhle chytia predmet, budú ho chcieť preskúmať. To ich povzbudí, aby použili obidve ruky a „oklamali“ ich, aby sa pustili.

 

Plavba popri nábytku

Deti môžu trénovať chôdzu „prechádzkou“ tam a späť popri pohovke alebo krátkej lavici. Postavte ich vedľa pohovky a nechajte ich držať sa jednou rukou, zatiaľ čo vy držíte ich druhú ruku pre rovnováhu. Pomaly sa pohybujte tam a späť pozdĺž nábytku a trénujte chôdzu. Čoskoro vám pustia ruku, aby si činnosť precvičili samy. Ak potrebujú motiváciu, môžete umiestniť ich obľúbenú hračku na jeden koniec pohovky. Uistite sa, že sa držia niečoho pevného, ​​čo sa neprevráti. 

 

Pomôcky na chodenie

Táto hračka deťom poskytuje dostatočnú oporu pri tlačení pri chôdzi. Aj keď im poskytuje podporu, stále umožňuje trénovať zručnosť samostatnej chôdze. Keď ju dieťa prvýkrát začne používať, bude doň tlačiť väčšinu svojej váhy a nakláňať sa dopredu. Keď posilní svaly trupu a nôh, naučí sa stáť vzpriamenejšie a namiesto plnej opory to bude používať len ako vodidlo.

 

Tlačenie nábytku

Deti v tomto veku dokážu prenášať nábytok po dome a budete prekvapení, aké sú silné. Niektoré deti rady tlačia stoličky, iné malé stolíky a podobne. Uistite sa, že drobný nábytok je zospodu ťažší, aby sa na ne nemohol prevrátiť alebo spôsobiť ich pád. Pri presúvaní nábytku vždy dohliadajte na deti.

 

Dajte im dva predmety naraz

Táto činnosť je skôr na to, aby sa postavili samostatne. Samostatné státie si však vybuduje sebadôveru a silu, ktorú potrebujú na chôdzu. Kým sa hrajú pri stole, gauči alebo niekde, kde sú ich hračky vo výške očí, uistite sa, že majú dva predmety, z ktorých budú nadšené. Keď sa rozhodnú preskúmať oba predmety naraz, pomôže im to pustiť sa z povrchu, ktorý ich drží. Prinúti ich to uvedomiť si, že skutočne môžu stáť samy a zároveň pracovať na svojej rovnováhe a sile.

 

Cvičte bez topánok, chodenie naboso

Naučiť sa chodiť bez topánok im môže pomôcť rozvíjať svaly na chodidlách a členkoch. Chôdza naboso pomáha posilňovať ich klenby a zlepšuje rovnováhu a koordináciu. Umožňuje im tiež cítiť zem pod nohami, čo im pomáha vnímať, kam idú, namiesto toho, aby sa pozerali na nohy a nie pred seba. Chodenie naboso nielen pomáha pri chôdzi, ale je to  skvelý zmyslový zážitok aj pre vaše dieťa. Všetky nervové zakončenia v spodnej časti ich chodidiel pocítia rôzne povrchy a textúry. Tieto zmyslové signály sa posielajú do mozgu a poskytujú chodidlám väčšiu pozornosť. To môže dokonca pomôcť aj pri chôdzi.

 

Usporiadajte popoludňajší bublifuk festival

Fúkanie a naháňanie bublín je zábava v každom veku, ale tie najmenšie dokážu naháňať tie magické plávajúce guličky vo vzduchu celé hodiny. Zabávajte sa s nimi vo vnútri aj vonku tým, že pomocou bublín rozhýbete ich ruky a nohy. Snažte sa ich prinútiť, aby sa natiahli hore a dole.

 

Na podporu používajte prikrývku alebo obyčajnú šatku 

Zrolujte prikrývku alebo šatku a položte ju cez ich hruď a pod ruky. Držte konce prikrývky za nimi. Táto aktivita im stále poskytuje oporu, ale umožňuje im chodiť bez toho, aby sa držali.

 

Postupne presúvajte hračky na povrchy, ktoré ich povzbudzujú, aby sa počas hry pokúsili prejsť do stojacej polohy. Ak napríklad presuniete hračku na pohovku, kým sú na zemi, môžu sa chcieť postaviť, aby sa s hračkou mohli hrať. To im pomôže rozvíjať silu a rovnováhu, aby stáli  bez podpory. Nakoniec nezabudnite osláviť každý pokus a to povzbudí vaše deti, aby urobili viac pokusov, kým sa to nenaučia. Všetci potrebujeme trochu motivácie, aby sme mohli robiť veci, aby sme oslavovali každé malé víťazstvo, či už sú to dva kroky alebo dokonca len pokus urobiť krok. Najväčšou motiváciou pre deti je usmiata tvár rodiča. 

Zdieľať na facebooku