Ako zvládnuť prvé dni a týždne s dieťatkom?

Obdobie šestonedelia býva pre ženy mimoriadne náročné.
Obdobie šestonedelia býva pre ženy mimoriadne náročné. / Foto: Shutterstock

Obzvlášť pre prvorodičky býva obdobie šestonedelia zvláštnym prekvapením. Majú pocit, že to najťažšie už je za nimi a nič nemôže byť náročnejšie ako pôrod. Skutočnosť je však taká, že práve po pôrode prichádza veľmi náročné obdobie, na ktoré ženy nikto nepripravuje.

 

Keď sa narodí dieťatko, narodí sa s ním aj mama. Žena, aká dovtedy neexistovala. Už navždy je iná. Kým sa po pôrode zharmonizuje hladina tehotenských a laktačných hormónov a šťastlivo sa rozbehne dojčenie, je to pre ženu obrovská bláznivá jazda. Ako sa hojí telo, myseľ prechádza kompletnou transformáciou. Práve z tohto hľadiska je obdobie šestonedelia také náročné. Nemení sa totiž len telo, ale hlavne psychika ženy.

     

Materstvo a rodičovstvo je neuveriteľne nádherné  a obohacujúce obdobie. Napriek tomu však môže nových rodičov veľa vecí zaskočiť. K zodpovednej príprave patrí určite aj vedomosť o nasledujúcich situáciách:

 

1. Láskavosť voči sebe. Žena pravdepodobne prežíva najintenzívnejšie pocity. Cíti k dieťaťu nesmiernu lásku, náklonnosť a zahŕňa ho nikdy nekončiacou starostlivosťou. Čo je však rovnako dôležité, je láskavosť k sebe samej. Nezabúdať na fakt, že ako sa cíti žena, cíti sa aj bábätko. Spojenie, ktoré je medzi nimi sa pôrodom neprerušilo, pokračuje ibaže na opačnej strane matkinej kože. Ak bude žena myslieť aj na seba, uzdravenie svojich prípadných popôrodných zranení, bude schopnejšia, silnejšia a odhodlanejšia starať sa dobre o svoje dieťa.

 

2. Zabudnúť na očakávania. Nezáleží na tom, koľko kníh a štúdií žena prečítala, koľko matiek s malými deťmi denne stretáva, skutočnosť býva nakoniec úplne iná. Ako je jedinečný každý človek, tak aj každé bábätko má iný režim, temperament, povahu. Dieťatko sa rodí do konkrétnej rodiny a jej zvyklostí, prispôsobuje sa režimu danej domácnosti. Dieťatko je už v maternici ovplyvnené matkinou stravou, duševným rozpoložením, zvyknuté na rôzne typy hlasov a hluku. Každé dieťa bude preto špecifické a skutočnosť sa môže od ženiných predstáv veľmi líšiť.

 

3. Naladiť sa na potreby dieťaťa. Napriek tomu, že všetky bábätká sú rozdielne, každé jedno potrebuje mať uspokojené základné potreby pre svoj zdravý vývin. Matka potrebuje spoznávať detskú reč - plač dieťaťa - a naučiť sa rozlíšiť, čo ním chce dieťa vyjadriť. Čím skôr sa to naučí, tým skôr bude vedieť plaču dieťaťa predchádzať, lebo bude schopná čítať jeho prejavy a predpokladať jeho potreby vopred. Rozličný typ plaču signalizuje rozdielne potreby, či už spánok, hlad, smäd, bolesť, únavu, prestimulovanie, nudu, vykonanie malej alebo veľkej potreby, chlad, teplo, smútok, frustráciu, nepohodlie, stŕpnutie končatín, potrebu blízkosti, a iné.

 

4. Napojiť sa na dieťatko a od začiatku budovať silný vnímavý a kontaktný vzťah. Obdobie šestonedelia je opodstatnené z viacerých dôvodov. V prvom rade sa potrebuje žena zahojiť a nadobudnúť istotu v starostlivosti o svoje dieťa. Je veľmi frustrujúce, keď neočakávané návštevy rozdávajú žene nevyžiadané rady a stupňujú tým jej frustráciu a pocit neschopnosti postarať sa o svoje dieťa. Taktiež je to dôležité obdobie z hľadiska imunity dieťaťa, ktorá je v prvých týždňoch neuveriteľne krehká. Dieťa by preto ideálne malo byť prvé týždne vystavené iba domácemu prostrediu a členom rodiny. Jeho imunity ešte nie je dostatočne vyvinutá na to, aby zvládla bez problémov čeliť rôznym neznámym vírusom a baktériám. Určite to neznamená zostať s dieťaťom zatvorení vo vnútri po dobu šiestich týždňov. Práve naopak, vhodne dlhé prechádzky na čerstvom vzduchu posilňujú detskú obranyschopnosť. Avšak uzavreté a verejné priestory určite nie sú v období šestonedelia vhodným výberom.

 

5. Venovať sa dojčeniu a kontaktovať laktačnú poradkyňu. Ak sa žena rozhodne dojčiť svoje dieťa, obdobie šestonedelia je pre úspešné dojčenie kľúčové. Je preto vhodné snažiť sa získať o dojčení čo najviac informácií a v prípade potreby čím skôr vyhľadať laktačné poradenstvo. Tvorba mlieka závisí už od prvých momentov po pôrode a následne od spôsobu prisatia bábätka a frekvencie dojčenia.

 

6. Zistiť, ako vhodne držať a nosiť bábätko. Nielen otec ale i matka sú zvyčajne v rozpakoch, ako správne držať dieťatko, aby mu neublížili. Je vhodné poradiť sa s pediatrom, pozrieť si edukačné videá, navštíviť poradkyne nosenia, ak sa rozhodnú rodičia dieťa ergonomicky nosiť. Nesprávne nosenie má bohužiaľ viac rizík ako pozitív. Správna poloha dieťatka je dôležitá aj pre jeho trávenie, predchádzanie problémov s nadúvaním a rovnako pre bezpečné kúpanie, spanie a predchádzanie syndrómu náhleho úmrtia dojčiat. Správne polohovanie dieťatka je tiež potrebné z hľadiska zdravého psychomotorického vývinu a napredovania.

 

7. Nehanbiť sa prijať pomoc a o konkrétne služby požiadať. Materstvo je pre mnohých ľudí symbolom vhodného času rozdávať rady a nevyžiadanú pomoc. Napriek tomu, že je to mnohým matkám nepríjemné, dá sa z tejto situácie vyťažiť maximum. Kľúčom je o konkrétnu pomoc požiadať. Ak sa starí rodičia predháňajú v ponúkaní pomoci, je vhodné im zadať priame úlohy. Či už ide o varenie, nákup potravín, stráženie staršieho dieťaťa, pranie, žehlenie, prípadné kočíkovanie alebo prácu v záhrade. Starí rodičia sa cítia užitoční a rodičia dostanú presne takú pomoc, akú práve potrebujú.

     

Prvé dni a týždne sú pre oboch rodičov nesmierne náročné. Zahŕňajú významné zmeny v doterajšom chode domácnosti, v spánkovom režime, vo vzťahu matky a otca, v starostlivosti o svoj zovňajšok, v zmenenom jedálničku, v rýchlo sa meniacich náladách členov rodiny, v trávení voľného času, stretávaní sa s priateľmi a v celkových zvyklostiach rodiny. Transformáciou prechádzajú všetci zúčastnení a je nesmierne dôležité myslieť na to, že rodina je jeden celok a vzájomné vzťahy sú kritické pre jej zdravé fungovanie. Kým sa všetky aspekty dostanú do nových koľají, je nevyhnutné aby boli členovia rodiny trpezliví, ohľaduplní, chápaví a podporujúci.

     

Dieťa je nádherný dar do vzťahu muža a ženy a je len na nich dvoch, aký život sa mu rozhodnú zabezpečiť. Vnímavosť, tolerancia, rešpekt, láska a zdravé hranice sú pre rozvoj dieťaťa kľúčové a takisto pre partnerstvo. Otec aj matka prechádzajú v období rodičovstva viacerými skúškami. Rodičia sa cítia častokrát preťažení, k rodičovským povinnostiam sa pridružujú pracovné, finančné, partnerské, rodinné a existenčné problémy. Svoju úlohu tiež zohráva únava, nedostatok kvalitnej stravy plnej vitamínov a energie, málo pohybu na čerstvom vzduchu, preťažená chrbtica, zdravotné problémy. Je pochopiteľné, ak dospelý človek pod ťarchou dennodenných povinností a starostí niekedy nevládze. Aby však vládal podporovať svoje dieťa, musí sa najskôr postarať o seba. V prípade dlhotrvajúcich problémov je vždy namieste vyhľadať párového terapeuta, detského psychológa alebo iných poradcov, ktorí vedia správnymi technikami pomôcť rodine v ťažkých situáciách, ktoré môžu v rodičovstve nastať.

Zdieľať na facebooku