Andrea Kováčová: Pomáham mamám premeniť ich záľuby na malé podnikanie

Andrea Kováčová založila projekt Čo dokáže mama. Pomáha mamám nájsť potenciál v tom, čo ich baví, aby sa nemuseli vracať po materskej do práce, ktorá ich nenapĺňa.
Andrea Kováčová založila projekt Čo dokáže mama. Pomáha mamám nájsť potenciál v tom, čo ich baví, aby sa nemuseli vracať po materskej do práce, ktorá ich nenapĺňa. / Foto: Archív A.K.

ANDREA KOVÁČOVÁ je mama a podnikateľka. Dnes už táto kombinácia nie je neobvyklá, avšak Andrea materstvo a podnikanie spojila v jedno. Svojím projektom Čo dokáže mama pomáha iným mamám, kde spája šikovné mamy a ich vlastnú tvorbu.

 

Akým spôsobom podporujete mamičky v projekte Čo dokáže mama?

Projektom Čo dokáže mama sa snažíme podporiť všetky mamičky, ktoré túžia po sebarealizácii popri svojich deťoch. Každá maminka je skvelá a veľmi veľa dokáže. Jedna pečie výborné torty, iná sa našla v ručných prácach, ďalšia má skúsenosti s účtovníctvom či precvičovaním aerobiku. Tieto šikovné mamičky doposiaľ nemali priestor na prezentáciu svojich výrobkov a služieb, a preto tvorili len pre svoju rodinu či najbližšie okolie. Mojím veľkým snom je podporiť tieto maminky na ceste za ich veľkým snom, aby dokázali svoju záľubu premeniť v malé podnikanie, aby neboli po skončení materskej dovolenky nútené ísť do zamestnania, ktoré ich nenapĺňa, ale aby naplno využívali svoj potenciál v práci, ktorá ich skutočne teší.

 

Čo predstavuje vaša výzva Využi materskú na maximum?

Každá maminka môže využiť obdobie svojej materskej dovolenky na maximum. Mnohé z nás si zvolia prestávku od zamestnania, čím sa nám dokonale vyčistí hlava. Popri našich deťoch sa môžeme opätovne rozpamätať na naše detské sny a túžby a vo chvíľach pokoja (napr. keď detičky spia) sa môžeme s nadšením púšťať do vlastnej sebarealizácie. Je to skutočne krásne obdobie v živote ženy, kedy nadobúda vyššiu sebahodnotu a pripúšťa viac lásky do svojho vnútorného sveta.

 

Boli ste veľmi vyťažená aj predtým, než ste sa stali mamou. Ale zdá sa, že materstvo vás ešte viac podnietilo k aktivite. Čo vás poháňa využiť každú voľnú chvíľu?

Joj áno, ja som vždy veľmi vyťažená. Aj pred narodením našej dcérky to tak bolo a vždy som sa s veľkou radosťou púšťala do nových aktivít. Nesmierne ma baví pomáhať a motivovať ľudí, aby brali svoje sny vážne a nevzdávali sa ich. Týmto smerujem aj všetky moje projekty, ktoré verím, že napomáhajú ľuďom rásť v čom sú dobrí a tešiť sa z výsledkov vlastnej kreatívnej činnosti.

 

Podnikať ste začali naozaj v mladom veku. Začali ste v Anglicku a neskôr doma. Ak by ste mohli porovnať skúsenosti so zahraničím, čo by ste vyzdvihli?

Podľa mňa sú v obidvoch krajinách podmienky pre podnikanie nastavené celkom fajn. Vo Veľkej Británii som však vôbec necítila administratívnu záťaž. Firmu si viete založiť priamo na internete za pár minút, všetky potrebné náležitosti komunikovať online. Na Slovensku zas cítim veľkú podporu pre mladých začínajúcich podnikateľov. Organizuje sa tu niekoľko startup súťaží do roka, kde sa človek môže zviditeľniť a huby a coworkingové centrá sú takisto veľmi aktívne v realizácii skvelých prednášok a podujatí, kde sa mladý podnikateľ veľa naučí. Sťažovať sa na podnikateľské prostredie je to najjednoduchšie, ale hrdo zdvihnúť hlavu a naplno kráčať za svojím snom napriek prekážkam, je v mojich očiach výsadou skutočných podnikateľov.

 

Foto: Archív A.K.

 

Podnikali ste ako bezdetná slobodná žena a aj ako mama. Aká bola vaša skúsenosť? Majú to mamy omnoho náročnejšie?

Samozrejme, mamy to majú v tomto smere super náročné. Z mojej skúsenosti viem porovnať dokonca 3 roviny ženy v podnikaní.  Mala som možnosť podnikať počas môjho vysokoškolského štúdia, potom takisto popri zamestnaní a teraz na materskej dovolenke. Po týchto skúsenostiach môžem s istotou povedať, že aj keď žena študuje či pracuje na plný úväzok, nie je ani z ďaleka tak vyťažená, ako keď sa stará o malé dieťa, či dokonca viacero detí. Prvé roky života našich ratolestí si nás vyžaduje absolútne celé, a to nie len cez deň, ale aj v noci. (V mojom prípade dlhodobého dojčenia určite). Ak si mama v tomto neustálom kolotoči nájde čas na seba, svoju záľubu a rozbeh svojho podnikania, je to pre mňa malý zázrak a robím všetko preto, aby mala tú najlepšiu podporu, ktorú potrebuje. Mňa zas naopak podporuje úžasná energia tisícok mamín, ktorým môj projekt pomáha.

 

Pre mamičky ste nepochybne inšpiráciou. Čím vás inšpirujú iné mamy? Stretli ste sa napríklad na Mama trhoch, ktoré organizujete, s niečím mimoriadnym?

Už len tým, že sú. Akonáhle sa žena stáva mamou, jej deti, okolie a celá spoločnosť od nej vyžaduje kompletnú premenu osobnosti. Z jedného dňa na druhý zabúda na seba a stará sa o svoje dieťa. Diametrálne sa zmení jej zaužívaný životný štýl, režim dňa, témy na rozhovor, jazyk, ktorý používa. Mojím cieľom je, aby maminky počas materskej dovolenky nezabúdali, že sú ženy, že majú svoju úžasnú hodnotu, že keď si nájdu čas na seba, nie je to nič zlé a keď sa rozhodnú popri deťoch realizovať svoj sen, je to úžasný krok. Maminky v projekte Čo dokáže mama ma inšpirujú tým, že si navzájom fandia, povzbudzujú sa, rozumejú, koľko času a námahy vyžaduje vytvoriť niečo popri deťoch, a preto sú k sebe ohľaduplné a milé.  Sú to úžasné stvorenia po všetkých stránkach a ja veľmi túžim, aby sa každej jednej darilo.

 

Zapojili ste sa do projektu aj ako zákazníčka?

Áno, pravidelne. Energia šikovných maminiek vibruje v celom našom dome od vstupných dverí, kde visí venček z kvetov od mamičky Zuzky z Košíc, až po oblečenie od Danky z Trnavy či vianočné dekorácie od Julky z Modry. Okrem toho s dcérkou navštevujeme kurzy pred deti od mamky Marcelky z Levíc a cvičíme jogu podľa videí od Lucky z Bratislavy. Milujem výrobky a služby mamičiek a využívam ich naplno.

 

Nenechajme bokom ani otcov. Angažovali sa v projekte aj nejakí ockovia? Prišli podporiť svoje partnerky na Mama trhy alebo dokonca sami niečo ponúkali?

V prvom rade veľkou oporou projektu je môj manžel Peťo, ktorý mi pomáha a podporuje ma po všetkých stránkach. Vidím však, že aj iní ockovia sú úžasní podporovateľmi svojich polovičiek. Raz prišila na Mama trh mamička so 4 deťmi. Kým ona predávala, ocino si zobral dve najmenšie do šatky a nosiča na hruď a chrbát a s týmto nákladom chodil s dvomi staršími po atrakciách, ktoré sme pre deti pripravili. Bez podpory dobrých manželov a otcov by to jednoducho nešlo.

 

Foto: Archív A.K.

 

Môžu sa do projektu zapojiť aj mamy, ktoré už nie sú na materskej, ale chceli by vyskúšať, či je o to, čo vedia, záujem?

Áno, samozrejme. Každá maminka je u nás v Čo dokáže mama vítaná. Bez ohľadu na vek. Aj babičky.

 

Čo by ste vyzdvihli ako najväčší doterajší úspech vášho projektu?

Určite to, že za veľmi krátky čas trvania projektu, za rok a pol, sa k nám pripojilo už viac ako 20 000 mamičiek v štyroch krajinách a že takto postupne meníme pohľad širokej verejnosti na slovo mama, ktorá nervózne v teplákoch pobehuje od pračky k umývačke riadu, na ženu, ktorá si aj popri deťoch vie nájsť čas na seba, svoje záľuby a zveľaďovanie svojho potenciálu. A dokonca vie popri tom všetkom prispieť aj do rodinného rozpočtu.

 

Na čom potrebujete ešte zamakať?

Momentálne v plnom prúde makáme na príprave webu www.codokazemama.sk , ktorý by sme mali spustiť koncom tohto roka a takisto na príprave Veľkej MAMA PARTY, ktorú organizujeme na Deň matiek 14. mája v Nitre, kde chceme vo veľkom štýle osláviť hodnotu materstva a všetky úspechy projektu Čo dokáže mama. Takisto vo vydavateľstve Čo dokáže mama sa pilne pracuje na príprave novej edície knižiek z produkcie maminiek.

 

Foto: Archív A.K.

 

Vášmu projektu veľmi pomáhajú sociálne siete. Máte svoj web, ale projekt funguje na facebooku. Kedy spustíte stránku codokazemama.sk?

Predpokladaný termín je október/november 2017. Všetko však záleží na tom, ako budem vedieť skĺbiť jej vývoj popri súčasnej materskej a rodičovskej dovolenke. Zatiaľ plne bežíme v skupine Čo dokáže mama na facebooku a na mojom osobnom blogu www.andreakovacova.sk, kde máte prístup ku všetkým mojím e-knihám, súťažiam a novinkám projektu.

 

Stáva sa, že mamy si všeličo, najmä v diskusiách na internete, nič neodpustia. Stretli ste sa online s negatívnou reakciou tiež?

Ale áno, to k tomu patrí. Čím je naša skupina na facebooku väčšia, je prirodzené, že niekedy nastane situácia, že sa mamky pochytia, prípadne sa cítia ukrivdené, že niekto ich tvorbu kopíruje. V takýchto prípadoch je potrebné včas zasiahnuť a s pomocou administrátora danú situáciu vyriešiť. Je to však veľmi zriedkavé a ja som veľmi potešená, že naša skupina je plná pozitívnych statusov a komentárov, kde sa mamky skôr povzbudzujú, ako by sa mali pretekať či haniť.

 

Ak chce mama zorganizovať Mama trh vo svojom meste. Čo musí urobiť?

Mama trhy organizujeme my v rámci tímu Čo dokáže mama. Ak však maminka chce priniesť túto iniciatívu do svojho mesta, je potrebné nájsť v prvom rade vhodný dostatočne veľký priestor. Následne si spoločne prejdeme, čo je možné a čo nie. U nás má na starosti organizáciu trhov moja kolegynka Heňka, ktorú je možné v tomto smere kontaktovať ([email protected]).

 

Zaznamenali ste prípad, že reálne vďaka projektu Čo dokáže mama začali niektoré mamy naozaj podnikať?

Áno, desiatky. Ak sa niektorá mamka stane víťazkou jednej zo súťaží, ktoré počas roka organizujeme, zabezpečíme jej rozsiahle mediálne zastúpenie. Jej tvorba sa objaví v desiatkach časopisoch a portáloch, čím sa zvýši povedomie o nej a prirodzene jej vzrastie počet zákazníkov. Takéto maminky majú skvelú štartovaciu pozíciu pre začatie svojho podnikania. Veľa maminiek mi píše, že vďaka projektu sa im darí oveľa lepšie a že výrobky a služby, ktoré doposiaľ ponúkali len svojej rodine a najbližším známym, dnes posielajú do celého Slovenska a niektoré prerazili už aj v zahraničí.

 

Do akých krajín sa rozrástol projekt? Máte na to dosah, keď začal fungovať mimo Slovenska?

Skupiny kreatívnych mamičiek pod záštitou značky Čo dokáže mama dnes fungujú na Slovensku, v Českej republike, Belgicku a na Malte. Niekde sú aktívne menej, niekde viac. Na všetky máme dosah, pretože na ich správe pracujeme v rámci nášho tímu.

 

Onedlho sa vám narodí druhé bábätko. Asi nepoľavíte v pracovnom tempe. Dá sa vôbec nazvať táto energia pracovným tempom?

Presne ako hovoríte, moju prácu nepokladám za prácu ako takú. Je to nekonečná každodenná energia, ktorá ma motivuje ísť dopredu. Uvedomujem si, že príchodom nášho druhého dieťatka na svet nás ako rodinu čaká úplne nové obdobie plné výziev. Tomuto sa budem snažiť prispôsobiť v plnej miere.

Čítajte viac o téme: Kariéra, Rozhovory, Kreativita
Zdieľať na facebooku