Štipendiá určené ženám: Kedy a o čo môžete žiadať?

Chceli by ste zažiť vzdelávanie, ktoré si nemôžete dovoliť? Na trhu dnes nájdete viacero štipendií určených výhradne ženám. Pozrite sa na niektoré z nich.
Chceli by ste zažiť vzdelávanie, ktoré si nemôžete dovoliť? Na trhu dnes nájdete viacero štipendií určených výhradne ženám. Pozrite sa na niektoré z nich. / Foto: Bigstock

Dievčatám a ženám nebolo vzdelanie vždy dostupné a dodnes vo svete existujú regióny, kde nežnejšie pohlavie prístup k vzdelaniu, žiaľ, nemá. Štúdia Pew Research Centre uvádza, že v  súčasnosti študuje na univerzitách vo svete viac žien než mužov. V niektorých oblastiach (predovšetkým technologických a prírodovedných) však napriek tomu majú ženy nízke zastúpenie. Mnoho škôl aj výskumných centier sa snaží prilákať viac študentiek a výskumníčok. Rôzne neziskové organizácie zároveň poskytujú štipendiá pre vedkyne a študentky so záujmom o kariéru v inžinierskych vedách a oblasti informačných technológií.

Ciele štipendijných programov podporujúcich ženské osadenstvo akademického sveta bývajú rozličné: vyššie zastúpenie žien vo vedeckých programoch, podpora nielen v čase štúdia, ale aj po jeho ukončení, oceňovanie podnikateľských nápadov, ale aj  schopnosť viesť a pozitívne vplývať na iných.

Najznámejším ženským menom vo svete vedy bude azda Marie Curie Skłodowska, nositeľka dvoch Nobelových cien, ktorej objavy viedli k vynálezu röntgenu a prvým pokusom liečby rakovinových buniek. Po rodáčke z Poľska je nazvaný aj prestížny štipendijný program pre výskumníkov a výskumníčky. Dnes sa ale zameriame na štipendijné možnosti určené predovšetkým záujemkyniam z radov študentiek, doktorandiek a výskumných pracovníčok. Niektoré z nich majú uzávierku na podávanie žiadostí pred letnými prázdninami, iné na jeseň a ďalšie až o rok. Ideálne je začať sa pripravovať na podávanie žiadostí rok vopred, aby si záujemkyňa stihla vytvoriť a zabezpečiť všetky požadované dokumenty.

Tridsať magisterských štipendií  pre ženy na Univerzite v Essexe, Veľká Británia

Univerzita v Essexe ponúka tridsať štipendií vrátane odpustenia školného na školský rok 2017/18. Študovať možno akýkoľvek odbor z ponuky univerzity. O štipendijnú podporu vo výške 20 000 libier môžu žiadať kandidátky z celého sveta, posudzovať sa budú dosiahnuté akademické výsledky.

Žiadateľky musia predložiť jazykové certifikáty (IELTS,  TOEFL, Cambridge, prípadne iné) a mať od Oddelenia pre prijímanie študentov na Essexskú univerzitu potvrdenie o prijatí alebo aspoň prijatí s podmienkou na akýkoľvek magisterský odbor, ktorého výuka začne v októbri 2017. O toto štipendium je nutné požiadať elektronickou prihláškou do 31. mája 2017 a zároveň si podať žiadosť o prijatie na zvolený magisterský program.

 

Detaily programu, kritéria na uchádzačky a zoznam dokumentov potrebných k žiadosti je zverejnený na webstránke univerzity.

 

Štipendium od Google pre študentky aj doktorandky

Donedávna spoločnosť Google poskytovala pamätné štipendium Anity Borg pre študentky s vynikajúcimi študijnými výsledkami v posledných ročníkoch bakalárskeho, magisterského alebo doktorandského štúdia informatiky, počítačového inžinierstva či súvisiacich odvetví techniky. O štipendium na akademický rok 2017/2018 vo výške 7 000 EUR bolo možné požiadať do decembra.

Počas poslednej štipendijnej výzvy už boli podmienky publikované pod novým názvom programu - The Women Techmakers Scholars Program. Na Anitu Borg (prezývanú aj technologická rebelka) však netreba zabúdať, práve jej vízia rodovej rovnosti vo svete počítačových vied stala za zrodom tohto štipendijného programu.

Štipendium spoločnosť Google udeľuje uchádzačkám, ktoré sú zapísané na vysokoškolské štúdium,  majú vynikajúce akademické výsledky, dokážu nadchnúť ľudí a do diania v technologickom svete zapájajú iné ženy.

Ďalší ročník štipendijného programu bude aj pre záujemkyne zo Slovenska zapísané na štúdium v akademickom roku 2018/19 otvorený na jeseň 2017.

Buď ženou, ktorá ovplyvní budúcnosť

Prvý ročník štipendijného programu FEMMe, ktorý bol slovenskej verejnosti predstavený spolu s mottom “Buď ženou, ktorá ovplyvní budúcnosť!” mal uzávierku v novembri 2016 a pravdepodobne sa jeho druhý ročník otvorí na jeseň 2017.

 

Študentky denného štúdia technického alebo prírodovedného zamerania na I. alebo II. stupňa so záujmom o budúcnosť v ropnom a petrochemickom priemysle môžu získať štipendium vo výške 5 000 euro, účasť na zahraničnej konferencii, možnosť návštevy prieskumnej a ropnej plošiny, a neskôr aj pracovné miesto v medzinárodnej spoločnosti MOL, ktorej členom je aj SLOVNAFT.

 

Detaily štipendijnej ponuky v slovenskom jazyku možno nájsť na webe SLOVNAFTU.

 

Štipendium od kozmetického koncernu a medzinárodnej organizácie UNESCO pre slovenské vedkyne

Od roku 1998 medzinárodný projekt s názvom L'Oréal For Women In Science ocenil viac než 2 000 vedkýň a výskumných pracovníčok zo 108 krajín. Vznikol  na základe spolupráce organizácie UNESCO a spoločnosti L'Oréal s cieľom podporiť ženy vo vede, oceniť ich úsilie, a zároveň podporiť mladé vedkyne na začiatku ich kariéry.

Program sa postupne rozširuje do rôznych krajín, a v tomto roku L'Oréal v spolupráci s UNESCO, Slovenskou akadémiou vied a Slovenskou organizáciou pre výskumné a vývojové aktivity otvoril aj jeho slovenskú edíciu. Záujemkyne zo Slovenska, ktoré sa mohli prihlásiť do konca februára.

Finančné ocenenie vo výške 5 000 eur odborná porota udelí na podporu výskumu dvom slovenským finalistkám vo vekových kategóriách do 35 rokov a od 36-45 rokov. Porota posudzuje predložené vedecké projekty, ktoré sa budú realizovať na Slovensku.

Jednej z ocenených bude zároveň poskytnutá možnosť zúčastniť sa medzinárodného kola, v ktorom bude 15 najúspešnejších vedkýň z celého sveta odmenených sumou 225 000 eur. Každoročne zároveň v tomto programe vyznamenávajú aj päť etablovaných vedkýň, ktoré svojou kariérou inšpirovali nasledujúcu generáciu.

Zapojiť sa s najväčšou pravdepodobnosťou budú môcť záujemkyne so slovenským občianstvom a doktorandským titulom, ktoré sa venujú vedeckej činnosti opäť o rok. Zoznam dokumentov potrebných k prihláške ako aj aktualizované podmienky programu bude možné nájsť na webstránke kampane Ženy vo vede.

Čítajte viac o téme: Štipendiá
Zdieľať na facebooku