Aj deti majú strach. Ako s nimi hovoriť o koronavíruse?

Rozhovor s rodičom je potrebný aj v takýchto chvíľach.
Rozhovor s rodičom je potrebný aj v takýchto chvíľach. / Foto: Bigstock

Zavreté školy, škôlky a práca z domu zasiahli do našich životov tak ako nikdy predtým. Deti sa môžu cítiť zmätené a vo veľkej neistote. Hovorte s nimi o tom, čo sa deje, zodpovedne. 

 

V priebehu posledných dní sa zhoršuje situácia s novým šíriacim sa koronavírusom COVID 19 aj na Slovensku a dotýka sa priamo už aj našich detí. Plošne zavreté školy či škôlky automaticky rozvírili v detských hlavách otázky, ako veľmi je tento vírus nebezpečný. Iste už doteraz započuli mnoho informácií, ale s veľkou pravdepodobnosťou aj dezinformácií. Dnes sa ich to ale priamo dotýka a hrozba, ktorá bola ešte nedávno v ďalekej Číne, je zrazu tu.

 

Hoci je táto téma veľkou neznámou aj pre nás rodičov, je dôležité, aby sme boli v neistote a zmätku, ktoré dieťa prežíva, spoľahlivou oporou. Zamerajte sa na riešenia a buďte pozitívni. Ako na to?

 

Vyhnite sa panike a buďte pokojní

Je prirodzené, že viacerých z nás vydesili správy z posledných dní. Panika a stres však nikomu na zdraví nepridajú, práve naopak. Imunitný systém oslabujú. Navyše pokiaľ vy sami pôsobíte zmätene a panicky, potom aj vaše dieťa tieto pocity začne preberať. Ak budete pôsobiť pokojne, s veľkou pravdepodobnosťou bude pokojné aj dieťa. Vy ste tí, komu od narodenia plne dôveruje a nebude to inak ani v čase takejto novej a nepoznanej situácie. „Pokiaľ zostanete v pokoji, dieťa s väčšou pravdepodobnosťou pochopí, čo je dôležité: nejaké udalosti môžu narušiť naše životy, ale môžeme sa poučiť zo zlých skúseností a pracovať spolu, aby sme boli silnejší,“ povedal pre Huffington Post klinický psychológ a riaditeľ Child Mind Institute.

 

Zistite, čo deti vedia

Začnite hovoriť o tom, čo už deti o koronavíruse vedia. Klaďte deťom otvorené otázky, aby ste zistili, aké sú ich vedomosti o novom koronavíruse, ale aj aké sú ich emócie. Obmedzte sledovanie spravodajstva, sociálnych sietí a hlavne bulváru, ktorý živí masy ľudí najmä tragickými udalosťami.

 

Hovorte s deťmi iniciatívne

Aj pokiaľ vám dieťa o tejto téme nekladie otázky, neznamená to, že má správne a spoľahlivé informácie. Ak začnete túto diskusiu otvárať, práve vy sa tak môžete stať zdrojom dôveryhodných informácií. Vždy je lepšie hovoriť s deťmi skôr aj o témach, ktoré sú pre nás nepríjemné alebo desivé, akoby sa mali dozvedieť ešte desivejší scenár od kamarátov. Ak začnete o téme s deťmi hovoriť, mali by ste mať jasno, aký je váš cieľ a čo všetko chcete dieťaťu povedať.

 

Odpovedajte úprimne, ale veku primerane

S deťmi by ste mali hovoriť primerane ich veku. Malé deti netreba zbytočne zaťažovať detailmi, pretože im nemusia porozumieť správne. V konečnom dôsledku by priveľa informácií mohlo byť pre nich škodlivé, lebo u nich môže zbytočne narastať strach a úzkosť. „Úroveň detailov či úprimnosti rodiča voči dieťaťu by mala závisieť od ich veku, temperamentu, zrelosti a kognitívnych schopností,“ upozorňuje profesorka Rebecca Berry z NYU Langone.

 

Buďte opatrní aj pri diskusiách s partnerom, ktoré deti môžu počuť. Ak prídu za vami s nejakými obavami, uistite ich, že ste v bezpečí a zostanete zdraví, ak budete dodržiavať pokyny lekárov a ďalších odborníkov. Vyhnite sa zľahčovaniu problému: „o nič nejde, do týždňa bude po všetkom...“ Nikto z nás nevie, koľko bude takýto stav vo svete trvať a dieťa môže byť následne ešte viac zmätené.

 

Naopak so staršími deťmi môžete diskutovať viac, poskytnúť im rozsiahlejšie informácie. Je veľmi pravdepodobné, že sa na internete stretli s rôznymi špekuláciami či manipulatívnymi videami. Ku konšpiračným teóriám či nepotvrdeným informáciám zaujmite jasný odmietavý postoj. Taktiež deti nezabudnite ubezpečiť, že dospelí robia všetko preto, aby šírenie vírusu zastavili.  

 

Príznaky ochorenia koronavírusom COVID-19:

  • horúčka;
  • kašeľ;
  • sťažené dýchanie;
  • bolesť svalov;
  • bolesť hlavy;
  • únava.

 

Poučte deti, ako môžu mať veci pod kontrolou

Poučte deti o konkrétnych veciach, ako môžu ony samy ovplyvniť šírenie vírusu. Zdôrazňujte prísne pravidlá dodržiavania hygieny. Už aj veľmi malé deti chápu podstatu choroby a nechcú byť vážne choré. Venujte sa v tieto dni preto napríklad zdokonaleniu techniky umývania rúk. Čisté ruky sú najlepším krokom ku prevencii pred akoukoľvek chorobou.  

 

 

Ako sa nenakaziť a spomaliť šírenie koronavírusu / Zdroj: BSK

 

Rozhovory končite pozitívne

Negativita sa valí na nás v posledných týždňoch naozaj odvšadiaľ. Je dôležité, aby sme sa to snažili ako rodičia pred deťmi vyvažovať. Zahraničné médiá pomaly začínajú prinášať aj pozitívne príklady, ktoré ukazujú, ako sa pacienti z koronavírusu vyliečili, že mnohí mali mierne príznaky a zvládli to bez pomoci zdravotníkov v domácom prostredí. Aj o tom je dôležité s deťmi hovoriť.

 

Pandémia neznamená koniec sveta

Po tom, čo školy a škôlky zatvorili, vládne chaos a neistota, ako presne by mali školy či voľnočasové aktivity v nasledujúcom období fungovať. Zostať doma dva týždne alebo mesiac bez povinností je pre každé zdravé dieťa príliš dlhý čas. Pohovorte si s deťmi o tom, že hoci zatiaľ nie sú úlohami od učiteľov zásobované dostatočne, mali by si vytvoriť plán na nasledujúce obdobie samy alebo spolu s vami. Nebude ľahké, aby sme to  všetci  prežili v zdraví nielen po fyzickej, ale aj po psychickej stránke. Štruktúra ich dňa bude nutne vyzerať inak, ale je potrebné, aby ste im ju pripravili. Napríklad v dopoludňajších hodinách sa budú iba učiť – či už vypracovávať úlohy zadané učiteľmi, alebo si budú čítať vybrané knihy. Nezabudnite, aby deti mali každý deň pobyt na čerstvom vzduchu a pohyb. Stretávaniu sa na detských či  športových  ihriskách vo väčších skupinkách by sa mali v tomto období vyhnúť. Každopádne im pobyt na čerstvom vzduchu do harmonogramu dňa zaraďte každý deň.

Čítajte viac o téme: Koronavírus
Zdieľať na facebooku