Anglickým deťom zakázali hlavičkovať pri futbale. Štúdia skúmala poškodenia mozgu

Anglickým deťom v nadväznosti na zistenia z výskumu zakázali hlavičkovanie pri futbale.
Anglickým deťom v nadväznosti na zistenia z výskumu zakázali hlavičkovanie pri futbale. / Foto: Bigstock

Anglické, škótske a írske deti vo veku šesť až jedenásť rokov dostali zákaz hlavičkovať na futbalových tréningoch. Nová smernica Anglickej futbalovej asociácie však neplatí v zápasoch. Obmedzenia sa dotknú aj detí vo veku 12 až 16 rokov. 

 

Anglická futbalová asociácia (FA) vydala aktualizovanú smernicu, ktorá hovorí, že deti vo veku šesť až jedenásť rokov nemôžu na tréningoch hlavičkovať. Asociácia ju vypracovala v spolupráci s lekárskou komisiou UEFA a obmedzenia určili aj pre deti vo veku 12 až 16 rokov. Pri nich chcú uplatňovať „odstupňovaný prístup“, teda hlavičkovanie na tréningoch bude mať nízku prioritu a postupne sa môže zvyšovať. Smernica uvádza, že zmeny sa týkajú len tréningov a nebudú ovplyvňovať zápasy.

„Tieto aktualizované opatrenia o hlavičkovaní sú len ďalším vývojovým stupňom našich súčasných smerníc. Trénerom a učiteľom pomôžu zredukovať a odstrániť opakované a nie nevyhnutné hlavičkovanie z mládežníckeho futbalu,“ povedal pre britský denník Guardian Mark Bullingham, nový generálny riaditeľ anglickej FA.

 

V USA deti do 10 rokov mali hlavičkovanie zakázané už v roku 2015. Hráči a hráčky od  11 do 13 rokov mali na hlavičkovanie taktiež obmedzenia.

 

Prelomová štúdia o poškodení mozgu

Už dlhodobo sa hovorí o tom, že športy, kde dochádza k pravidelným otrasom mozgu ako futbal, box či rugby, môžu spôsobovať dlhodobé poškodenia mozgu.  Presvedčivé dôkazy však stále chýbali.

 

Aktuálne opatrenia v mládežníckom futbale sú reakciou na zistenia prelomovej štúdie pod názvom Football’s InfluencE on Lifelong health and Dementia risk (FIELD) z minulého roka z Glasgowskej univerzity, ktorá skúmala súvislosti medzi hraním futbalu a degeneratívnymi ochoreniami mozgu. Pri výskume vedci pracovali s rozsiahlymi dátami. Použili zdravotné záznamy 7676 bývalých futbalistov a 23-tisíc bežných ľudí, čo znamená, že išlo o najväčšiu štúdiu tohto druhu.

 

Štúdia priniesla závažné zistenia. Tvrdí, že bývalí hráči futbalu majú 3,5-krát vyššiu pravdepodobnosť úmrtia na mozgové ochorenie. Uvádza, že riziko úmrtia na Alzheimerovu chorobu je päťkrát vyššie ako u bežných ľudí a štyrikrát častejšie sú motorické neurónové ochorenia. Pravdepodobnosť úmrtia na Parkinsonovu chorobu bolo u futbalistov dvakrát vyššie ako u ostatnej populácie.

 

Správa spolufinancovaná FA a Združením profesionálnych futbalistov vyvolala okamžite obavy ohľadne smerovania mládežníckeho futbalu. To malo za následok prijatie opatrení a ich implementáciu v aktuálnej smernici futbalovej asociácie.

 

Prečo je hlavičkovanie nebezpečné?

Futbalová lopta váži približne pol kilogramu a podľa výpočtov vedcov dokáže hráča zasiahnuť do hlavy až rýchlosťou 128 km/h, píše BBC. Pri tomto náraze mozog plávajúci v dutine lebky narazí na jej zadnú stenu a vzniknú na ňom podliatiny. Náraz mozgu o vnútornú stenu lebky spôsobuje zmeny nervov a štruktúr v mozgu, čo znamená, že správy sa do mozgu nevysielajú správnym spôsobom. Pre každého sú nárazy do hlavy nebezpečné, no výstrahou zostáva, že detský mozog je omnoho viac zraniteľný ako dospelý.

 

BBC ďalej uvádza, že je nepravdepodobné, že by jediná hlavička spôsobila akékoľvek významné poškodenie mozgu, ale kombinácia viacerých vplyvov ako časté a dlhodobé hlavičkovanie môže viesť k problémom.

 

Robert Cantu, profesor neurochirurgie z Bostonskej lekárskej fakulty v Bostone a spoluzakladateľ inštitútu Sports Legacy Institute už v rozhovore z roku 2014 opísal, že vedci, ktorí sledovali futbalistov, videli úzky vzťah medzi hlavičkovaním a abnormalitami mozgu. „Existujú tiež štúdie, v ktorých vedci porovnávali futbalistov s plavcami a mozgy plavcov vyzerali úplne normálne, zatiaľ čo mozgy futbalistov mali abnormality vo vláknitých systémoch bielej hmoty,“ tvrdil.

 

Nový výskum odhaľuje opäť o niečo viac ako bolo doteraz známe, no autority zdôrazňujú, že ani výsledky štúdie FIELD definitívne nepreukázali, že hlavičkovanie priamo spôsobilo u bývalých športovcov tieto ochorenia. Preukázanie tejto súvislosti je náročné, nakoľko pri degeneratívnych ochoreniach mozgu ide o kombináciu viacerých faktorov ako vek, životný štýl a genetické faktory. Fyzické poškodenie mozgu pri náraze je však určite významný faktor, ktorý rozvoj ochorenia môže podporiť.

 

Deti v zápasoch hlavičkujú málo

Odborníci upokojujú verejnosť, že hlavičkovanie nie je významnou črtou mládežníckeho futbalu, a preto k zásadným zmenám v ich hre nedochádza. „Naša analýza ukazuje, že v mládežníckom futbale je v priemere iba asi 1,5 hlavičky za zápas,“ uvádza FA.

„Je dôležité zopakovať, že hlavičkovanie je v mládežníckych zápasoch zriedkavé, my sme však presvedčení, že smernice by mali eliminovať každé potenciálne riziko,“ povedal Ian Maxwell, riaditeľ Škótskej futbalovej asociácie.

 

Okamžité obmedzenia vítajú

Viaceré organizácie vítajú okamžité reakcie na výsledky výskumu a súhlasia, že ďalší výskum je nevyhnutný. Dlhodobý výskum, ktorý by však trval 30 rokov by mohol bez okamžitých obmedzení ohroziť mnoho mladých ľudí.

Peter McCabe, generálny riaditeľ spoločnosti Headway z asociácie pre poranenia mozgu hovorí, že je otázne, či postačuje len obmedziť počet detí, ktoré budú vystavené hlavičkovaniu. Upozorňuje, že je dôležité, aby sme našli odpovede na otázky, v akom veku je bezpečné začať hlavičkovať a či vôbec.

Čítajte viac o téme: Šport
Zdieľať na facebooku