Kroky, ako začať s dieťaťom lyžovať

Tipy, ako začať učiť deti lyžovať
Tipy, ako začať učiť deti lyžovať / Foto: Bigstock

Ak ste sa rozhodli, že začnete učiť vaše dieťa lyžovať túto sezónu, prečítajte si zopár užitočných tipov, ako na to. 

 

1 | Zoznámte dieťa s lyžiarskym výstrojom

Lyžiarsku výstroj a detailný zoznam vecí, ktoré budete potrebovať na lyžovačku, nájdete aj v našom predchádzajúcom článku o lyžovaní s deťmi.

Podľa odporúčaní odborníkov by štandardne lyže nemali byť vyššie ako po bradu. Na začiatok je ale ideálne, ak u dieťaťa siahajú maximálne po plecia. Čím sú menšie, tým ľahšie sa ich dieťa naučí ovládať a bude sa na nich cítiť komfortne.

 

Lyžiarky, prilba či oblečenie, všetko by malo dobre dieťaťu sedieť, aby sa cítilo pohodlne. Ak lyžiarky nesedia presne, môže to byť pre dieťa bolestivé a bude odmietať lyžovať. Rovnako by mala presne sedieť prilba. Nesmie byť tesná, ale ani voľná, pretože pri náraze, kedy by dieťa mala ochrániť, nesplní svoj účel.

 

Lyžiarske okuliare taktiež nie sú zanedbateľná pomôcka. Počas dní, keď sneží, je pre dieťa prakticky nemožné lyžovať bez ochrany očí. Rovnako aj v slnečné dni, kedy sneh pohlcuje slnečné lúče a doslova lyžiarov oslepuje, sú okuliare viac ako potrebné.

 

Inštruktori sa zhodujú v tom, že prvé lekcie na lyžiach sa robia bez paličiek, aby sa deti mohli plne sústrediť na ovládanie svojich nôh a lyží a zvládli zatočenie, zastavenie alebo bezproblémové nasadanie na vlek či lanovku.  

 

Pri učení detí by mali mať rodičia čo najmenšie lyže, aby boli čo najobratnejší a mohli sa plne sústrediť na dieťa. Odporúčajú tiež použiť štipce na špičky lyží dieťaťa a bezpečnostné popruhy. Vďaka nim môžete kontrolovať rýchlosť dieťaťa i jeho smer, aj keď pôjdete na svahu za ním.

 

2 | Vhodné podmienky

To, že zvolíte pre dieťa vhodné podmienky na lyžovanie, je veľmi dôležité. Ak ho predčasne postavíte na strmý kopec, nedokáže ovládať lyže a nebude to preň zábava. Podobne, aj keď husto sneží. Sneh je vtedy veľmi ťažký a dieťa nedokáže spolupracovať. Bude akurát rýchlo frustrované a vy s ním. Ak chcete prežiť príjemný športový deň, uistite sa, že bude primerané počasie a že ste vybrali vhodný svah s najmenším sklonom. Ak si dáte na tomto záležať, s veľkou pravdepodobnosťou všetci prežijete na svahu príjemný čas.

 

Prečítajte si tiež: Lyžovanie s deťmi: Kedy začať učiť deti lyžovať a čo je pri tom dôležité?

 

3 | Čo lyže dokážu?

Len čo naučíte dieťa obuť si lyžiarky a lyže na snehu, môžete sa pustiť do základných pohybov, bez ktorých sa nezaobíde – kráčanie v lyžiach ako kačička a vystupovanie do svahu bokom.

Pri kráčaní ako kačička má dieťa špičky lyží od seba a robí kroky vpred, časom sa naučí aj kĺzať ako na korčuliach. Pri vystupovaní do svahu bokom má dieťa lyže vodorovne pri sebe a robí malé kroky do svahu.

 

Ďalším dôležitým bodom je naučiť dieťa samostatne vstávať. Padanie patrí k lyžovaniu a v svahu je náročné, aby ho niekto vyšlapal zdvihnúť. Navyše zostať ležať v strede svahu je i nebezpečné, preto je dôležité, aby to zvládlo dieťa čo najskôr samo. Pri pádoch nehíkajte, ani dieťa nijak nezneisťujte. Ubezpečte ho, že padajú aj dospelí a je to úplne v poriadku. Stačí vstať, oprášiť sa a ide sa ďalej. Nezabúdajte dieťa za tieto malé úspechy chváliť. Vstávať učte dieťa proti svahu špičkami lyží k sebe, aby sa mu nerozbehli lyže a nenabralo rýchlosť.

 

4 | Správne postavenie tela pri lyžovaní

Dieťa má pri lyžovaní pokrčené nohy v kolenách, váha tela je prenesená dopredu a snaží sa opierať o prednú časť lyžiarok, teda nezakláňa sa dozadu. Ruky má na kolenách, palice v úvode nepotrebuje. Správnu pozíciu sa naučí určite postupne až neskôr, no je dobré, ak pozná od začiatku aspoň pravidlo, že nesmie byť v záklone.

 

Správne postavenie na lyžiach / Zdroj: Mechanics of Sport

 

5 | Základné pokyny naučte skôr ako budete na svahu

Najhoršie, čo môžete urobiť pred lyžovaním, je vytiahnuť dieťa na svah bez toho, aby ste mu vopred čokoľvek vysvetlili. Naučte deti základné pokyny s lyžami na nohách ako „pizza“ alebo „hranolky“ a ako presne vyzerá toto postavenie lyží. Keď na dieťa zakričíte „pizza“ znamená to, že dieťa dá nohy do trojuholníka, teda špičky lyží k sebe a začne spomaľovať až zastaví. Ak mu poviete hranolky, lyže sú vedľa seba, a dieťa môže naberať rýchlosť. Sú to dva základné pokyny STOP a CHOĎ.

 

Lyžiarska pozícia pizza a hranolky. / Zdroj: reprofoto YouTube

 

Ďalšou používanou pozíciou je lietadlo. Dieťa má v tejto pozícii upažené ruky, trup uklonený od oblúka. Vďaka tejto pozícii dosiahneme výraznejší pohyb bokov do vnútra oblúka.  

 

Lyžiarska pozícia lietadlo / Zdroj: reprofoto YouTube

 

Carvingové oblúky robíme tak, že zatláčame vonkajšiu ruku smerom do vnútorného kolena a dopredu. Carvingový oblúk sprevádzaný plynulým pohybom vnútornej upaženej paže smerom dopredu do predpaženia. Medzi oblúkmi sú paže upažené.

Čítajte viac o téme: Šport, Lyžovanie s deťmi
Zdieľať na facebooku