Lyžovanie s deťmi: Kedy začať učiť deti lyžovať a čo je pri tom dôležité?

Učenie lyžovania pred 3. rokom života nie je podľa mnohých inštruktorov efektívne.
Učenie lyžovania pred 3. rokom života nie je podľa mnohých inštruktorov efektívne. / Foto: Big stock

Lyžovanie s deťmi môže patriť medzi krásne zážitky vašej rodiny a spomienky na detstvo. Ak sa chystáte s deťmi na svah po prvýkrát, je dôležité zodpovedať si niekoľko dôležitých otázok. Napríklad aj to, či to už túto sezónu po fyzickej i psychickej stránke vaše dieťa zvládne.

 

Kedy začať učiť dieťa lyžovať?

Väčšina certifikovaných inštruktorov odporúča začať s výukou lyžovania najskôr u 3-ročných detí. Nemusí byť ale pravidlo, že každé 3-ročné dieťa túto aktivitu zvládne. Záleží od jeho fyzického i psychického vývinu. Niektoré deti sú zrelé na svah skôr, iné omnoho neskôr. Rozhodujúce je, či má dieťa dostatočne vyvinuté motorické schopnosti, aby dokázalo ovládať lyže a tiež či rozumie tomu, prečo ste na svahu a zvládne nasledovať inštrukcie. Skúsení inštruktori hovoria, že energia, ktorú vynaložíte u mladších detí ako 3 roky prípravou, nie je adekvátna tomu, koľko času dieťa strávi na lyžiach a čo sa naučí. Väčšinou je čas obliekania a prípravy ďaleko dlhší, ako samotná práca s lyžami a pobyt na svahu.

 

Podľa čoho spoznáte, či je dieťa pripravené? Veľa vám napovedia aj odpovede na tieto otázky:

  • Ako zvláda chladné počasie?
  • Dokáže nasledovať inštrukcie cudzích ľudí?
  • Dokáže vydržať v spoločnosti inštruktora bez vašej prítomnosti počas lekcie?
  • Ak idete na poldenný výlet pešo alebo na bicykli, zvládne ho bez problémov?
  • Dokáže samo jazdiť na bicykli?
  • Vie urobiť kotúľ?

 

Všetky tieto odpovede vám naznačia, ako je na tom vaše dieťa s potrebnou obratnosťou, rovnováhou a vytrvalosťou. Ak už pri odpovediach váhate alebo odpovedáte negatívne, je veľká pravdepodobnosť, že to so začiatkom lyžovania nepôjde hladko, alebo vôbec. Ideálne, ak si výstroj pre 3-ročné dieťa požičiate, aby ste videli v praxi, či to má už túto zimu význam. Ak uvidíte, že dieťa na lyžovanie vôbec nie je pripravené, netlačte naň, lebo sa môže stať, že mu ho úplne sprotivíte skôr, ako si ho bude môcť obľúbiť. Navyše lyžovanie je relatívne nebezpečný šport, preto je dôležité, aby bolo dieťa v celkovej pohode, dobrej kondícii a motivované, aby sa dokázalo plne koncentrovať a zbytočne nedošlo k úrazu.

 

Lyžiarska výstroj pre deti

Ak s lyžovaním s dieťaťom len začínate, požičanie základnej výstroje je počas prvých rokov ideálne. Už takmer v každom meste nájdete požičovne lyží, alebo bývajú aj súčasťou lyžiarskych stredísk. Možno sa dostanete na svah v tejto sezóne len raz a takáto investícia by bola úplne zbytočná. Požičovne už ponúkajú pre malé deti úplne všetko a naozaj za prijateľné ceny.

 

Čo budete pre dieťa na lyžovačku potrebovať?

  • Lyže
  • Lyžiarske palice (po prvýkrát nie sú potrebné)
  • Lyžiarky
  • Prilbu
  • Kuklu na hlavu
  • Lyžiarske okuliare
  • Chránič chrbta, tzv. korytnačka
  • Popruhy na lyžovanie (nie je nevyhnutné)
  • Štipce na špičky lyží (nie je nevyhnutné)
  • Otepľovačky
  • Vetrovku
  • Rukavice
  • Termoprádlo (nohavice i tričko)
  • Lyžiarske ponožky

 

Na dobrej výbave si dajte záležať. Nepodceňte hlavne bezpečnostné prvky ako ochranu hlavy či chrbta, prípadne vodítka, ak sa plánujete vybrať aj na strmšie kopce, kde sa môžu deti dostať do kolízie s dospelými či staršími deťmi. To býva totiž najväčším rizikom. Dieťa si pri vlastnom páde len málokedy dokáže vážne ublížiť. Najnebezpečnejší je stret v rýchlosti s iným lyžiarom, ktorý sa vášmu dieťaťu nestihne vyhnúť. Preto nepodceňujte ani ochranu chrbta, hoci sa vám môže zdať pre dieťa nepohodlná. Deti si na ňu zvyknú veľmi rýchlo.

 

Rodič alebo inštruktor – kto naučí lyžovať lepšie?

Hoci si väčšina rodičov – lyžiarov predstaví, že naučiť dieťa lyžovať nemôže byť nič komplikované a bude to podobné ako s plávaním, mnohí zostanú zaskočení. Lyžovanie je pre deti často náročnejšie nielen na koordináciu pohybov, ale veľa urobí aj nepohodlie počasia, hrubého oblečenia, výstroje, lyžiarok a samotných lyží na nohách. Deti sa cítia vo výstroji uväznene, a pokiaľ nemajú priveľký záujem či motiváciu k lyžovaniu, rodič sa môže pri učení poriadne natrápiť. Je preto dobré byť v tomto prípade naozaj sebakritický a priznať si, čo zvládneme my sami.

 

Väčšina rodičov, ktorí vyskúšali pri viacerých svojich deťoch vlastné inštruktorské schopnosti, ale aj samotného inštruktora, tvrdia, že inštruktor bola jednoznačne lepšia voľba. Následne už hladko dokázali nadviazať na dobrý základ, ktorý deti zvládli s inštruktorom. Je to však tiež otázka peňazí a toho, či dieťa akceptuje cudzích ľudí. Jedna hodina u inštruktora sa pohybuje okolo 20 eur. Ak nevidíte problém v týchto dvoch bodoch, dobrý inštruktor spraví s dieťaťom pokroky oveľa rýchlejšie ako rodič, hoci je skúsený lyžiar. Navyše dobré základy techniky lyžovania v prvých rokoch znamenajú pre dieťa aj viac bezpečnosti neskôr na svahu. Väčšina detských lyžiarskych škôl akceptuje deti od 4-5 rokov.

 

Ak ste sa rozhodli učiť dieťa lyžovať sami, buďte pripravení, že to nebude jednoduché. / Zdroj: Bigstock

Chceme dieťa učiť lyžovať sami. Ako na to?

Ak ste sa predsa len rozhodli, že učenie lyžovania si vezmete na vaše plecia, majte na pamäti, že chcete, aby to bol pre dieťa pozitívny zážitok a nie doživotná trauma. Stačí, ak sa sústredíte na tieto základné veci.

 

Dieťa sa musí pri lyžovaní cítiť v pohode

Myslite na to, že aby dieťa bolo motivované, potrebuje sa cítiť v pohode. Čo vám v tom pomôže?

 

1 | Musí mu byť teplo

Kvalitné termoprádlo, ponožky, rukavice, nepremokavý lyžiarsky overal, to všetko nie je len módna záležitosť, ale pomáha dieťaťu udržať detské telíčko v teple a zároveň, ak sa pri námahe zapotí, termoprádlo odvedie pot od jeho tela. Kvalitné oblečenie mu pomáha zostať na svahu dlhšie a predovšetkým sústredenejšie na inštrukcie.

 

2 | Dávajte si prestávky na oddych

Nenúťte dieťa lyžovať pridlho. Nepočítajte s tým, že zostanete na svahu celý deň. Pre malé nožičky je lyžovanie naozaj únavné. A nejde len o fyzickú záťaž, ale aj o psychickú. Dieťa musí počúvať veľa inštrukcií a premietať ich do koordinácie svojho tela. To všetko je nesmierne náročné. Ak k tomu pridáme škaredé počasie, únava môže prísť doslova po pár minútach. Ak túto mieru rodičia neodhadnú, nervozita a slzy v očiach preto nie sú na svahu s najmenšími ničím nezvyčajným.

 

3 | Jedlo a pitie v batohu

Nezabúdajte dieťaťu dopĺňať počas lyžovania tekutiny a mať po ruke malý snack na doplnenie energie. Prípadne sa v rámci prestávky zastavte v bufete na svahu, kde si vie dieťa plnohodnotne v teple oddýchnuť.

 

4 | Dobrá partia by nemala chýbať

Ak máte len jedno dieťa, pokúste sa zabezpečiť partiu detí, s ktorými budete lyžovať. Pri učení nových vecí sú rovesníci či staršie deti neskutoční motivátori. Verte, že ak budete mať v partii zopár kamarátov, učenie pôjde bez reptania.

 

5 | Povinné prestávky na zábavu

Majte na pamäti, že učíte tie najmenšie deti a aby mali hory a zimu rady, potrebujú v nej zažiť aj kopec zábavy. Dovoľte im preto zložiť lyže a vyblázniť sa do sýta s kamarátmi guľovaním, váľaním v snehu, naháňaním. Hoci je pre vás zimný šport zábava, pre deti je to na začiatku v prvom rade nová zručnosť, ktorú sa chcú naučiť a zvládnuť ju. Ak ste na horách viacero dní, doprajte si aj prechádzky po zasnežených chodníčkoch alebo sánkovanie, aby deti spoznali všetko, čo zasnežené kopce ponúkajú.

 

6 | Nenechajte sa vyviesť z miery

Ak dieťa nechce za žiadnych okolností lyžovať, netlačte to cez slzy. Buďte od začiatku nastavení na to, že to nemusí vyjsť a dieťa v tento rok nebude ešte na lyže zrelé. Dôležitejšie bude, že si možno o rok lyžovanie vo vašej spoločnosti obľúbi a bude mať z neho po nasledujúce roky úprimnú radosť. Choďte na to preto láskavo a po malých krôčikoch.

 

Ako dlho s dieťaťom lyžovať na svahu

Podľa inštruktorov sú s najmenšími deťmi ideálne 30 minútové až hodinové lekcie denne. Záleží od veku a vyspelosti dieťaťa. Ak je dieťa unavené, buďte vopred dohodnutí, ako budete situáciu riešiť a ako sa dostanete späť na hotel. Ak dieťa lyžovanie dobre zvláda, alebo už nie je na lyžiach po prvýkrát, môžeme opatrne čas pridávať. Napríklad hodinu doobeda, hodinu poobede. Staršie deti nad 6 rokov už zvládnu s prestávkami aj 4 hodiny za deň.

Pred samotným obutím lyží by sa mali oboznámiť s tým, čo sneh a ľad dokáže formou hry. Takto začínajú výuku lyžovania s najmenšími aj vo väčšine lyžiarskych škôl.

 

Nezabudnite na pravidlá bezpečnosti!

Skôr, ako postavíte dieťa na svah, malo by poznať najdôležitejšie pravidlá. Ak spadne, malo by sa vedieť samostatne postaviť, alebo kde zostať stáť, ak si potrebuje oddýchnuť a podobne. Ak sa chystáte s dieťaťom na riadny svah, a nie vyhradenú detskú lyžiarsku škôlku, nezabudnite na reflexnú vestu. Čo najväčšia viditeľnosť malého dieťaťa je potrebná. Jednoznačne ale vyberajte primerané úrovne svahov a nezačnite na strednej úrovni obtiažnosti, hoci sa vám môže zdať, že to dieťa hravo zvládne. Môže dostať zbytočne strach a viac ho na lyže nedostanete. Na začiatok by mal byť svah plytký so širokým dojazdom do roviny, aby malo dieťa dostatok priestoru na brzdenie a dokázalo sa vyhnúť iným lyžiarom. Všetko má svoj čas. Je lepšie zvyšovať náročnosť svahu postupne, ako odstraňovať bloky, ktoré mu nechtiac svojou netrpezlivosťou vytvoríte.

 

Prečítajte si tiež: Kroky, ako začať s dieťaťom lyžovať

Čítajte viac o téme: Šport, Lyžovanie s deťmi
Zdieľať na facebooku