Deti, ktoré rodičia podporujú v štúdiu, sú v živote úspešnejšie

Vzdelanie má význam. Deti, ktoré v ňom rodičia podporujú, im vďačia za veľa.
Vzdelanie má význam. Deti, ktoré v ňom rodičia podporujú, im vďačia za veľa. / Foto: Bigstock

Do akej miery sa vzdelanie podieľa na úspešnom živote človeka? Prieskumy hovoria, že vplyv vzdelania je zásadný a rodičia sú pri jeho získaní deťom najväčšou oporou.

 

Kladiete si otázku, či sa dnes vašim deťom oplatí dlho študovať? Má pre ne vysoká škola význam? Možno si pri tejto príležitosti spomeniete na Billa Gatesa či Marka Zuckerberga, ktorí univerzitu počas štúdia opustili, a napriek tomu nevídane uspeli, no nenechajte sa zmiasť ojedinelými prípadmi. Odpoveď odborníkov je jednoznačne ÁNO. Existuje viacero dôkazov, že vyššie vzdelanie ľuďom do života stále prináša významné množstvo benefitov.

 

Škola nám zvyšuje IQ i životnú pohodu

Ak chcete, aby inteligencia vašich detí konzistentne rástla, mali by ste ich podporovať v štúdiu čo najdlhšie. Vzdelanie je v tomto smere podľa vedcov stále najspoľahlivejšia metóda. Potvrdzuje to aj Stuart Richie z University of Edinburgh a Elliot Tucker-Drob z University of Texas, ktorí sa zaujímali o to, aký vplyv má dĺžka vzdelávania na naše IQ. Analyzovali viacero štúdií, ktoré sa zaoberali tým, aký je vzťah medzi inteligenčným kvocientom a vzdelaním. Zistili, že čím dlhšie chodíme do školy, tým máme vyššie IQ. Každý jeden rok v škole navyše znamená o 1 až 5 bodov lepšie skóre v IQ testoch.

 

Dáta OECD tiež odhalili, že ľudia s vysokoškolským vzdelaním žijú dlhšie a cítia sa šťastnejší. Vzdelanejší ľudia pociťujú v živote väčšiu spokojnosť. V priemere je rozdiel vo vlastnom hodnotení spokojnosti medzi ľuďmi s vyšším a nižším vzdelaním až 18 percentuálnych bodov.

 

Čím vyššie vzdelanie, tým vyšší príjem

Vzdelanie je zároveň stále najvyšším prediktorom toho, či bude niekto zamestnaný a koľko zarobí. Potvrdzuje to aj najnovšia správa College Education's Education Pays z roku 2016, ktorá hovorí, že jednotlivci s vyššou úrovňou vzdelania zarábajú viac, platia vyššie dane a majú väčšiu pravdepodobnosť, že budú zamestnaní a budú mať prospech z pracovného pomeru, napríklad v podobe dôchodkového a zdravotného poistenia. Ľudia s vyšším vzdelaním sú tiež skôr vyššie v sociálno-ekonomickom rebríčku a je menej pravdepodobné, že sa budú spoliehať na pomoc štátu.

Prieskumy ukazujú, že priemerný hrubý mesačný príjem rastie s dosiahnutým vzdelaním, a tento rozdiel je významný. Ak teda chcete dopriať vášmu dieťaťu v dospelosti finančnú pohodu, myslite na to.

 

Zdroj: Tatra banka

 

Rodičia, len vďaka vám sa dokážu deti dostať najvyššie

Akademický úspech vášho dieťaťa nezávisí len od jeho odhodlania, IQ a vytrvalosti. Vo významnej miere ho ovplyvňuje aj každodenná podpora rodičov. Kým sa dieťa dostane zo základnej školy až na univerzitu, je to dlhá a únavná cesta. Podstatný je pri tom váš záujem o jeho štúdium, kontakt s  učiteľmi, ale aj váš názor na vzdelanie a učiteľov.

Nezanedbateľné sú i financie. To, že vaše dieťa môže študovať a raz v živote dosiahnuť tie najvyššie méty, má aj svoju cenu. A hoci sa hovorí, že je na Slovensku štúdium bezplatné, len ten kto študoval na vysokej škole vie, že to tak celkom nie je a rodinný rozpočet to poriadne zaťaží. Priemerné výdavky slovenského vysokoškoláka sa mesačne vyšplhajú na 230 eur. Za celé 5-ročné štúdium to predstavuje pre rodinu náklady vo výške 14 tisíc eur na jedno dieťa. V prípade, že by chcelo študovať len v neďalekom Česku, je to o ďalších 6 tisíc eur viac. No a ak by malo ešte vyššie ambície a cieľovou destináciou by sa mala stať britská univerzita, pripravte si na štúdium takmer 130 tisíc eur.

 

Zdroj: Tatra banka

 

Myslite pri vzdelaní detí na financie skôr

Už teraz máte obavy, kde toľké peniaze o pár rokov vziať? Všetko sa dá riešiť s rozvahou a plánovať. Ak si už oddnes začnete šetriť na vzdelanie vášho dieťaťa s produktom SporenieTB Vzdelanie, nič vás po maturite neprekvapí a aj pokiaľ máte viacero detí, dokážete ich podporiť v ceste za lepšou budúcnosťou.

 

 

Viete, akú čiastku je potrebné mesačne sporiť, aby ste dosiahli cieľovú sumu 14 000 eur pre vášho budúceho vysokoškoláka? Ak by ste dieťaťu začali sporiť od narodenia, na získanie potrebnej sumy vám bude postačovať 45 eur mesačne. Ak ale začnete napríklad v 10 rokoch dieťaťa, suma sa vyšplhá na 113 eur. Myslite pri vzdelaní detí aj na financie už dnes, aby sa neskôr nestali prekážkou v ich ceste za úspechom.

Zdroj: Tatra banka

Čítajte viac o téme: Rodinné financie, Sporenie na vzdelanie
Zdieľať na facebooku