Užitočné weby a aplikácie, ktoré vaše deti naučia viac, ako by ste čakali

Na trhu je dnes množstvo aplikácií a webov, ktoré dokážu zaujímavou formou deti rozvíjať. Nie vždy sa k nim však dostanú.
Na trhu je dnes množstvo aplikácií a webov, ktoré dokážu zaujímavou formou deti rozvíjať. Nie vždy sa k nim však dostanú. / Foto: Bigstock

Aplikácie a webové stránky môžu byť pre deti užitočné. Stačí, ak im v nekonečnej ponuke pomôžeme vyberať kvalitný obsah. Vo virtuálnom priestore existuje množstvo zaujímavých aplikácií a webov, ktoré dokážu rozvíjať deti i dospelých. Pozrite si 10 z nich, ktoré vaše deti určite obohatia.

 

Learn English Kids a Duolingo

Aby sa vaše deti dokázali vo svete porozprávať s každým

 

Learn English Kids (British Council)

Tento vzdelávací portál je vynikajúci nástroj na učenie angličtiny už aj s deťmi v predškolskom veku. Obsahuje asi najviac užitočných materiálov, ktoré sú zamerané vyslovene na deti cudzincov a chcú sa hravou formou učiť po anglicky. Nájdete tam jednoduché videá s pesničkami alebo príbehmi, ktoré deti učia o rôznych témach ako zvieratká, dopravné prostriedky farby alebo ľudské telo. Z ďalších aktivít môžete využiť kvízy, vystrihovačky alebo doplňujúce cvičenia k videám. Vďaka nim zistíte, ako dieťa aktivite porozumelo a čo si z nej zapamätalo. Mnohé príbehy sú vtipné a dobre zapamätateľné, takže deti sa pri nich nenudia a rady sa k nim vracajú. Ponuka materiálov je tu naozaj obrovská. Ak sa k tomuto vzdelávaciemu webu dostanete, určite neoľutujete.

 

Zdroj: BC

 

Duolingo

Najznámejšia a najobľúbenejšia aplikácia na učenie jazykov je jednoznačne Duolingo. Nemala by chýbať v mobile žiadneho dieťaťa, ktoré sa začalo učiť druhý cudzí jazyk. Aplikácia nemá slovenčinu, a preto si možno ako hlavný jazyk zvoliť iba angličtinu. Učenie s Duolingom je hravé a dieťa ani nevníma, že sa učí. Splnením rôznych cvičení sa posúva stále ďalej. Aplikácia je určená začiatočníkom a mierne pokročilým, takže pre deti je ideálnou pomôckou pri zlepšovaní cudzích jazykov.

 

Zdroj: Google Play

 

ESET Parental Control

Aby si deti nezabúdali užívať reálny svet, keď im darujete mobily a tablety


Je len málo rodičov, ktorí sa v dnešnej dobe rozhodli ochudobniť deti o technológie a nedovolia im ich používať vôbec. Väčšina si želá, aby boli deti technicky zdatné, no aby používali mobily a tablety v zdravej miere. Pravdou však je, že takmer všetky menšie deti majú problémy s disciplínou, ako ich používať. Aplikácia ESET Parental Control deťom dokáže limitovať čas, ktorý môžu tráviť hraním na mobile či tablete. Menším i dospievajúcim deťom tak pomáha vybudovať zdravé návyky, kým sa dokážu spoľahnúť na vlastné schopnosti a ovládať svoju mieru zvedavosti. Aplikácia umožňuje okrem limitovania času napríklad aj zablokovať nevhodné webové stránky a aplikácie alebo sledovať polohu dieťaťa.

 

Ak chcete o jej funkciách vedieť viac, prečítajte si našu rozsiahlu recenziu. Dozviete o tejto užitočnej aplikácii všetko, čo potrebujete vedieť.

 

Funbrain

Aby šikovné hlavičky neumreli od nudy


Ak hľadáte online zdroj, kde sa vaše dieťa môže rozvíjať vo viacerých smeroch, anglický portál Funbrain je na to ideálny. Je rozdelený podľa veku dieťaťa a nájdete si na ňom vzdelávacie online hry, videá, matematické cvičenia, krátke príbehy či odporúčania na knihy.  Pre menšie deti tu objavíte omaľovánky. Okrem všestranného rozvoja sa tu deti zlepšia aj v angličtine.

 

Zdroj: funbrain.com

 

Kids Educational Game 5

Aby boli škôlkari pripravení do školy

 

Aplikácia je vhodná pre predškolákov. Deti si vďaka nej môžu trénovať rozpoznávanie základných tvarov, riešenie jednoduchých logických radov, poradie čísel, učiť sa rozlišovať farby, počítať alebo riešiť puzzle. Nájdu tu aj jednoduché stolové hry alebo pexeso, ktorým si potrénujú pamäť.

 

 

Matika.in

Aby matematika deti bavila

 

Slovenský online portál Matika.in ponúka hravé matematické úlohy, ktoré sú určené deťom základných škôl. Cvičenia sú rozdelené podľa jednotlivých ročníkov a oblastí, ktoré si dieťa môže jednoduchými cvičeniami precvičovať.

 

Zdroj: Matika.in

 

Viac zaujímavých článkov o technológiách v rukách detí nájdete aj TU: Deti a technológie: ESET Parental Control

Kozmix.sk

Aby zvedaví školáci vedeli viac

 

Podobný koncept ako Matika.in má aj ďalší slovenský vzdelávací portál Kozmix.sk. Je však ďaleko rozsiahlejší a pokrýva okrem matematiky viaceré predmety. Deti na ňom nájdu okrem cvičení aj vzdelávacie videá alebo online učebnice. Je určený deťom na prvom stupni a stovky škôl už s jeho obsahom pracujú aj na vyučovaní.

 

Zdroj: Kozmix.sk

 

Galaxy Codr a Daisy Dino Hopscotch

Aby deti rozumeli IT svetu

 

Galaxy Codr

Slovenská interaktívna vzdelávacia hra, vďaka ktorej sa zábavným spôsobom dieťa učí algoritmické myslenie a základné princípy programovania. Je vhodná už pre deti od 8 rokov a je ideálnym vstupom do kreatívneho sveta informačných technológií. Dizajn galaxie pozostáva z 10 planét. Na každej z nich sa dieťa naučí niečo nové.

 

Zdroj: Lear2Code

 

Daisy Dino Hopscotch

Je hra určená starším deťom od 10 rokov. Umožňuje im pochopiť základné koncepty programovania hravou formou. Príjemné detské rozhranie, ktoré vôbec nepôsobí technicky, priťahuje ako chlapcov, tak aj dievčatá. Deti tu môžu svoje výtvory zdieľať s online komunitou.

 

 

National Geographic Kids

Aby deti poznali magickú silu prírody

 

Portál je určený pre všetkých malých bádateľov a dozvedia sa tu o svete množstvo faktov. Môžu si prezrieť atraktívne videá o ľuďoch v rôznych kútoch sveta, ich kultúrach, o miestach, prírode či zvieratách. Zaujať ich môžu i témy vesmíru a vedy. V krátkych videách upozorňujú na rôzne zaujímavosti a deti si následne môžu robiť kvízy. Ak pozerajú video o lovcoch hadov, dozvedia sa pri tom kuriozity ako napríklad, že had má tiež kostru alebo že mu býva zima. Vtipné sú i videá z Guinessovej knihy rekordov, kde sa ocitli niektoré zvieratká vďaka svojím výnimočným schopnostiam. Portál obsahom i formou nadväzuje na časopis Nat Geo Kids a interaktívne ho dopĺňa.

 

Zdroj: kids.nationalgeographic.com

 

Naučiť deti tráviť čas s technológiami v ruke zmysluplne bude pre všetkých rodičov nasledujúce roky veľkou výzvou. Najľahším riešením je zaujímať sa pravidelne o to, čo deti na svojich zariadeniach robia, kotrolovať obsah, aký sledujú a limitovať čas, aby  nezabúdali ani na reálny svet vôkol seba.

 

Zdieľať na facebooku