Domáce práce a deti: Mami, urobím to neskôr!

Musia byť domáce práce pre deti nekonečná otrava a pre rodičov téma, pri ktorej sa neustále doprosujú?
Musia byť domáce práce pre deti nekonečná otrava a pre rodičov téma, pri ktorej sa neustále doprosujú? / Foto: Shutterstock

Ešte pred pár rokmi bolo celkom samozrejmé, že sa deti už od útleho detstva zapájali do domácich prác. Tie z dedín, ale aj z mestských sídlisk. Dodnes si pamätám na pracovné soboty, ako sme sa dohadovali, že najskôr sa môžeme s kamoškami stretnúť poobede, lebo každý z nás mal svoje domáce povinnosti. V každom vchode od soboty rána zúrivo hučali vysávače, leštil sa nábytok, varilo sa a piekli koláče. U babky na dedine sa trhala burina a kosila tráva. Nikto nepolemizoval nad tým, či je 8 rokov u dieťaťa na upratovanie bytu veľa a či málo a už vôbec nie nad tým, či sa má vôbec dieťa do upratovania zapojiť. Zdravý sedliacky rozum hovoril, že pracovať by sme mali doma všetci. Dnes už je to dokonca aj vedecky potvrdené, že zapájať deti do domácich prác je správne. Viaceré štúdie poukázali na benefity domácich prác u detí. Okrem toho, že sa deti učia žiť v čistom a organizovanom prostredí, majú podľa nich vplyv na akademický, emocionálny a dokonca i budúci profesionálny život detí. Ako ich teda v rodine zaviesť?

 

Domáce práce nemiluje nikto

Hoci sú ich benefity nepopierateľné, pravdou je, že domáce práce nemiluje nikto. Obzvlášť deti v tínedžerskom veku tieto povinnosti otravujú. Majú pocit, že by namiesto nich mohli robiť obrovské množstvo úplne iných a ďaleko zábavnejších aktivít. Ako deti domácim povinnostiam teda naučiť? Chce to jasné vedenie rodičov, aby deti postupne pochopili, čo sú ich povinnosti v domácnosti, za ktoré sú zodpovedné. Keď sa pre ne stanú rutinnou záležitosťou, všetko pôjde omnoho ľahšie.

Mnohé deti koncept toho, že sú súčasť rodiny a teda tímu, ktorý si musí pomáhať, aby dosahoval nejaké výsledky, ľahko pochopia. Príjmu, že je správne pomáhať svojim blízkym. Prekážkou sa skôr javí reálne vykonanie týchto povinností. Keď sú deti menšie, rodičia môžu na plnenie povinností dohliadať či pomáhať. Ale, čo vo chvíli, kedy to plne necháme na pleciach našich detí? Dopracovanie sa k výsledku môže byť zrazu omnoho náročnejšie. Ako sa hovorí: „V detskom svete je vždy na všetko čas,“ platí aj pri starších deťoch. A to môže niektorých rodičov v súvislosti s domácimi prácami privádzať priam do zúfalstva. „Mami, urobím to neskôr," je kritická veta, ktorá naznačuje, že sa mamy výsledku nikdy nedočkajú.

 

Foto: Bigstock

Tipy, ako zaviesť upratovanie s deťmi

Ak aj vy patríte medzi rodičov, ktorí sa musia neustále doprosovať, aby si deti doma plnili svoje povinnosti a nedarí sa vám to zautomatizovať, potrebujete jasné pravidlá. Tu je niekoľko tipov, čo by vám mohli pomôcť dostať deti k upratovaniu bez toho, aby ste im to museli neustále pripomínať alebo sa vyhrážať. Ak budete mať jasné pravidlá, deti budú vedieť, čo ich po nesplnení svojich povinností čaká. Navyše naučiť sa veci dotiahnuť dokonca je veľmi cenná zručnosť, ktorá sa deťom zíde nielen v domácnosti.

 

1) Načasovanie

Ak si chcete zaviesť pravidlo nejakej povinnosti, prázdniny sú na to ideálnym časom. Napríklad také ranné ustlanie postele alebo odkladanie taniera po raňajkách. Začnite počas prázdnin, kedy má dieťa čas si v pokoji svoju povinnosť uvedomiť, zautomatizovať a počas školského roka ju už môže bez stresu každodenne robiť samé.

 

2) Špecifikujte svoje očakávania

Pokojne si spravte presný zoznam vecí, ktoré očakávate, ak hovoríte o upratanej izbe. Vyhnete sa tak vopred nezmyselným hádkam a nedorozumeniam. Uprataná izba môže znamenať podľa 11-ročného chlapca niečo úplne iné ako u vás. Sú to poskladané veci v skrini, špinavé prádlo v koši, prázdny písací stôl, alebo aj vynesené smeti? Pokojne si napíšte, čo od dieťaťa pravidelne očakávate a nechajte mu to v izbe na nástenke, kým sa to pre neho nestane rutinou.

 

3) Prácu treba dokončiť

Ako úloha v škole, tak aj umývanie poličky má mať svoj koniec. Ak obaja viete, že upratanie detskej izby trvá hodinu a izba za ten čas uprataná nie je, dieťa robí všetko možné, len nie to, na čom ste sa dohodli, majte vždy v zálohe následky. Nesplnenie povinnosti môže mať ako dôsledok večierku skôr, prípadne pokiaľ si neuprace izbu, nedostane tablet alebo nepôjde ku kamarátovi. Podmienky si spoločne dohodnite vopred, aby dieťa vedelo, čo ho čaká.

Ďalšia motivácia v spojení s časom môže byť, naopak, pozitívna. Ak dieťa dôkladne uprace svoju izbu skôr, môže získať určité výhody. Napr. večierku neskôr, alebo 10 minút na tablete navyše.

 

4) Nepoužívajte domáce práce ako trest

Nikdy deťom nedávajte domáce práce ako trest. Napr. pokiaľ si súrodenci pri bitke ublížili, nedávajte im ako trest týždeň umývať riad alebo vynášať smeti pokiaľ to dovtedy nerobili.

 

5) Používajte iba primerané odmeny

Väčšina psychológov sa zhoduje na tom, že domáce práce by sa nemali finančne odmeňovať. Dieťa by malo chápať, že domáce práce sú pomoc členom rodiny, ktorej je súčasťou. Upratovaním domácnosti zároveň zlepšuje životný komfort aj sebe. Odmeny môžu rodičia používať v prípade, že dieťa na domáce práce nerepce a plní si ich pravidelne bez problémov. Môžete si robiť bodovací systém a odmeniť ho za 5 bodov napr. hodinou hrania hier navyše, ale nie finančne.

 

Čo by mali staršie deti na základnej škole v domácnosti napr. zvládať?

  • Vysávanie a umývanie podlahy;
  • Utieranie prachu a leštenie nábytku;
  • Umývanie lámp či TV obrazovky;
  • Polievanie kvetín;
  • Vynášanie smetí;
  • Ustlanie postele;
  • Urobiť menší nákup v neďalekých potravinách;
  • Uvariť jedlo s inštrukciami rodiča;
  • Poskladať a uložiť si do skrine bielizeň;
  • Postarať sa o domáce zviera;
  • Upratať garáž, umyť auto;

a mnoho ďalšieho.

Čítajte viac o téme: Domáce práce
Zdieľať na facebooku