Film Putovné načúvatká: Dojímavá spoveď rodičov, ktorým do sveta vstúpili nepočujúce deti

Film Putovné načúvatká je dojímavou spoveďou 4 rodín, ktorým do života znenazdajky vstúpili nepočujúce deti.
Film Putovné načúvatká je dojímavou spoveďou 4 rodín, ktorým do života znenazdajky vstúpili nepočujúce deti. / Foto: Youtube

Viete si predstaviť, že by sa vám narodilo nepočujúce dieťa? Ak ste doteraz nepoznali nikoho s týmto problémom, asi len veľmi ťažko. Na Slovensku sa však ročne narodí so sluchovým postihnutím až 200 detí. Takmer všetky sa narodia zdravým, počujúcim rodičom. Ako sa s týmto problémom dieťaťa vyrovnávajú? Aký je ich život po tom, ako sa prenesú cez ranu osudu, že v rukách držia bezbranné dieťa, o ktorom nevedia, či sa jedného dňa dokáže o seba postarať samé?

 

Film Putovné načúvatká je dojímavou spoveďou rodičov, ktorých deťom tento hendikep zistili takmer hneď po narodení. Film je o neľahkej ceste prijatia novej životnej situácie a hľadaní spôsobov, ako svojim deťom pomôcť žiť napriek všetkému, čo ich postretlo, krásny a plnohodnotný život.

Tvorcami filmu sú manželia Klaudia a Lukáš Olahovci, ktorí problematiku nepočujúcich detí dokonale poznajú. Sami si prechádzajú podobným osudom, odkedy im do života vstúpil ich nepočujúci syn Gregor. Vďaka programu Mobilný pedagóg sa im však podarilo získať obrovskú podporu, ktorú si odmietli nechať iba pre seba. Chceli, aby všetci rodičia, ktorých v budúcnosti táto nová situácia vydesí, vedeli, že všetko je riešiteľné a vôbec to neznamená koniec sveta. V podobe filmu sa im preto rozhodli pripraviť akýsi inšpiratívny „návod na prežitie“.

Vo filme Putovné načúvatká detailne rozpovedia 4 rodiny svoje životné príbehy. Hovoria o tom, čo je dôležité a čo by rodičia v úvode nemali zanedbať. Čas je totiž pri týchto deťoch veľmi vzácny faktor, aby sa naučili hovoriť a dokázali sa vyvíjať podobne ako zdravé deti. Okrem nich sa vyjadria aj mobilné pedagogičky, ktoré rodiny navštevujú, odborníci z tejto témy, psychológovia, špeciálni pedagógovia, foniatri, lekári, ľudia z tretieho sektora a v neposlednom rade samotní nepočujúci.

 

Vznik dokumentárneho filmu finančne podporil Nadačný fond Telekom pri Nadácii Pontis.

 

Pozrite si celý film Putovné načúvatká, ktorý je od včerajšej premiéry voľne dostupný verejnosti.

Čítajte viac o téme: Neziskové organizácie, Nepočujúci
Zdieľať na facebooku