Knihy pre deti: Obyčajná tvár (R. J. Palacio)

Krásny dojímavý neobyčajný príbeh 10-ročného chlapca Obyčajná tvár (Wonder) od americkej spisovateľky R. J. Palaciovej vás chytí od prvej chvíle za srdce.
Krásny dojímavý neobyčajný príbeh 10-ročného chlapca Obyčajná tvár (Wonder) od americkej spisovateľky R. J. Palaciovej vás chytí od prvej chvíle za srdce. / Foto. Z. Gránska

AUTORI: Riško Gránsky (10 r.) a Zuzana Gránska

 

Chceli by ste, aby boli vaše deti empatickejšie? Dajte im prečítať tento krásny dojímavý neobyčajný príbeh 10-ročného chlapca Obyčajná tvár (Wonder) od americkej spisovateľky  R. J. Palaciovej. Po jeho prečítaní určite nedokážu prestať premýšľať. O čom? O živote, o našich odlišných podmienkach, do akých všetci prichádzame, (ne)spravodlivosti, pomoci, ale aj skutočnom priateľstve.

Obyčajná tvár je o ťažkom živote školáka Auggieho Pullmana, ktorý nežije život ako každý iný, hoci vlastne žije, ale nie tak celkom.

 

Nemôžete zapadnúť, ak ste sa narodili, aby ste vynikali

Auggie je iba piatak na základnej škole, no vytrpel si toho viac ako dosť. Narodil sa so znetvorenou tvárou. A hoci podstúpil 27 operácií, nepomohlo mu to. Nikdy nevyzeral normálne.

 

„Moje meno je Auggie. Nedokážem opísať, ako vyzerám a čokoľvek si myslíte, tak je to pravdepodobne horšie,“ približuje v prvých vetách svojho životného príbehu svoj výzor Auggie.

 

Nemá to v živote jednoduché. Nájsť si priateľov, ak vyzeráte inak ako tí ostatní, je jednoducho takmer nemožné. Aj preto ho deti nikdy medzi seba neprijali, nepozývajú ho na oslavy a stále ho volajú rôznymi menami ako Mutant či Freddy Krueger.

Vie, že nie je obyčajný chlapec ako ostatní. Hoci robí normálne veci ako jeho rovesníci – hrá sa na X-boxe či s loptou a vo vnútri sa cíti ako obyčajný chlapec, vie že ním nie je. Ako? Ostatné deti na neho zízajú všade, kde sa pohne, alebo od neho s krikom utekajú, ak sa objaví na ihrisku.

Jediným jeho prianím je mať obyčajnú tvár. Takú, ako ktokoľvek iný.

 

Budete mu po celý čas držať palce

Auggie je však úžasný chlapec. Už po prvej strane vás chytí svojou povahou za srdce a budete mu s napätím držať palce až do poslednej strany knihy. A viete prečo? Lebo to napriek tvári, ktorú si neviete predstaviť, vyzerá všetko veľmi skutočne.

Auggie pozerá na všetko to negatívne, s čím sa denne stretáva, s nadhľadom. Snaží sa nevšímať si ľudí, ktorí na neho zízajú, ukazujú prstom či škaredo o ňom hovoria. Sám hovorí, že je v tejto ignorácii skutočne dobrý. Podobne aj jeho mama a ocko. Len sestra v tom taká dobrá ešte nie je, ale učí sa. Občas ešte vybuchne a dokáže byť na drzé a necitlivé decká skutočne hrubá.

 

Škola plná detí dokáže byť krutá

V Auggieho živote sa udeje veľký zlom. Jeho mama ho totiž ešte prvé roky učila doma. Tento rok však nastupuje do skutočnej školy. Pôjde medzi „normálne deti.“ Je z toho veľmi nervózny. Bude musieť riešiť veci, o akých sa mu ani nesnívalo. Tak napr. ako zapadnúť v obyčajnej jedálni, ak nedokáže prijímať potravu inak ako slamkou alebo pokrájanú nadrobno a nie je na to pekný pohľad. Zamrzí vás, že aj takéto dieťa si niekto dovolí šikanovať, akoby už toho na pleciach nemalo dosť. Auggie to však všetko zvládne, aj vďaka deťom, ktoré sú vnímavé.

 

Jedinečný pohľad všetkých naokolo

Výnimočné na tejto knihe je to, že sa dozviete o živote Auggieho všetko nielen jeho očami, ale aj očami jeho najbližších. Spisovateľka rozdelila svoju knihu do kapitol, ktoré predstavujú pohľady iných postáv. Vždy sa teda dozviete, aké boli ich emócie, ako to vnímali a čo si mysleli.

 

Foto: Z. Gránska

 

Smútok, ale aj mnoho vtipu a láskavosti

Auggieho ťažký príbeh je smutný, ale napriek tomu je v knihe veľa vtipných momentov a predovšetkým je naozaj pútavá. Ani sa nenazdáte a budete na jej konci. Je písaná skutočne srdcom a s láskou. Čo je na nej fascinujúce, je to, že ide o veľmi realistický príbeh, ktorý sa možno deje aj v škole vašich detí. Možno nemá ich spolužiak práve znetvorenú tvár, ale má choré nohy, či Downov syndróm, alebo sa s ním len nikto nechce hrať. Je dobré pochopiť, že nie každý z nás mal v živote toľko šťastia a nikto nemá právo takýmto ľuďom ich život ešte sťažovať. Emócie, ktoré vám v srdci po prečítaní tejto knihy vzídu, musíte jednoducho ihneď začať žiť. Táto kniha proste robí svet lepším.

 

Obyčajnú tvár (Wonder) by si mal prečítať každý a možno nie raz. Je to jedna z tých, ktorú by malo držať v rukách každé školopovinné dieťa. A hoci je určená deťom, myslím si, že aj pre dospelých je jej čítanie skutočným zážitkom. Ak chcete teda urobiť dobrý skutok, táto kniha by v rukách vašich detí iste nemala chýbať. Je skutočne NEOBYČAJNÁ.

 

Do našich rúk sa dostala anglická verzia tejto knihy WONDER. Jej slovenský preklad vydalo vydavateľstvo IKAR pod názvom Obyčajná tvár. A keďže sa v roku 2017 chystá do kín aj sfilmovaná verzia tohto príbehu, určite si ho prečítajte dovtedy. Knihe sa totiž film len málokedy vyrovná.

 

Čítajte viac o téme: Knihy pre deti, Knihy pre chlapcov
Zdieľať na facebooku