Slávna Cambridgeská univerzita otvorila svoju vlastnú základnú školu, kde trénuje nových učiteľov

Slávna Cambridgeská univerzita otvorila svoju vlastnú základnú školu, kde trénuje nových učiteľov
Slávna Cambridgeská univerzita otvorila svoju vlastnú základnú školu, kde trénuje nových učiteľov  

Cambridgeská univerzita ako prvá z historických univerzít otvorila svoju vlastnú modernú základnú školu. Trénuje v nej nových učiteľov a skúma výukové štýly.

 

Chcú vychovávať najlepších učiteľov

Jedna z najväčších a najprestížnejších univerzít sveta sa rozhodla pre inovatívny prístup k výchove mladých učiteľov. V roku 2015 otvorila základnú školu, kde vzdeláva už aj 4-ročné deti.  S pomocou ministerstva školstva otvorila Cambridgeskú univerzitnú základnú školu (The University of Cambridge Primary School), ktorá slúži na výuku 630 detí. Cieľom univerzity je, aby táto škola vzdelávala deti a zároveň aj mladých študentov pedagogiky Cambridgeskej univerzity. Bude slúžiť ako tréningové a výskumné centrum na výukové štýly žiakov.

Je to už druhá tréningová univerzitná škola po Birminghamskej univertzite. Tá sa však zamerala vo svojej základnej škole na žiakov druhého stupňa.

Vláda dúfa, že obe budú slúžiť ako príklad pre ostatné univerzity v Anglicku. Škola si vybrala za svoju prioritu vychovávať novú generáciu kvalitných anglických učiteľov. Nové prístupy by mali slúžiť na to, aby zlepšili kvalitu výuky a objavili najlepšie výukové metódy.

 

Moderná škola po všetkých stránkach

Moderná budova školy spĺňa aj tie najnáročnejšie požiadavky na výuku detí. Spolu s ňou postavili aj 3000 domov na rozlohe 150 hektároch pôdy v hodnote 1 miliardy libier.

Za ambicióznym dizajnérskym návrhom tohto projektu stoja architekti firmy Marks Barfield, ktorí sú aj autormi londýnskej dominanty London Eye. Architektka Julia Barfield bola projektom takejto školy nadšená. Sama si naštudovala aj históriu architektúry, ktorá sa spájala so vzdelávaním. To ju priviedlo k myšlienke, že škola by mala byť srdcom novovznikajúcej dediny, kde sa celoživotné vzdelávanie stane dôležitou vecou komunity.

Prostredie školy bolo starostlivo navrhnuté tak, aby poskytlo učiteľom a žiakom rozličné priestory na učenie a podporovalo ich flexibilitu. Srdcom školy je veľký trávnik. Všetky triedy naň majú priamy vstup, čo im umožňuje kedykovek ľahké a prirodzené učenie a prácu s deťmi na vzduchu v prírode.

 


Foto: ihabitat.com
Čítajte viac o téme: Dizajn | Moderné školy
Zdieľať na facebooku