Učiteľka deťom vysvetlila šikanu pomocou jednoduchého, no nezabudnuteľného prirovnania

Šikana a jablká: Učiteľka deťom vysvetlila krásne šikanu pomocou jednoduchého prirovnania
Šikana a jablká: Učiteľka deťom vysvetlila krásne šikanu pomocou jednoduchého prirovnania / Foto: Bigstock

Učiteľka Rosie Duttonová z Birminghamu učí deti tak, aby ju chceli počúvať. A nielen to. Vždy sa snaží nájsť taký spôsob, aby si deti dôležitú myšlienku, ktorú sa im snaží podať, aj zapamätali.

V jeden deň sa im rozhodla povedať, že naše slová a skutky sú niečo, čo môže človeka pozdvihnúť, ale aj navždy veľmi zraniť. Vysvetlila im na obyčajnom jablku, aké má následky, ak niekomu slovne či inak ubližujeme.

 

Experiment s jablkami

V ten deň si učiteľka vzala na pomoc dve jablká. Deti si posadila do kruhu a jedno z jabĺk hodila necitlivo na zem. „Vzala som jablko a začala som deťom hovoriť, ako to jablko proste nemám rada, že si myslím, že je fakt nechutné, má hroznú farbu a prikrátku stonku. Povedala som im, že keďže ho nemám rada ja, nechcem, aby ho mali rady ani ony. Nech ho tiež škaredo pomenujú,“ opísala učiteľka ich zaujímavú hodinu.

Niektoré deti sa na ňu pozerali, či sa nezbláznila. No poslúchli ju a podávali si v kruhu jablko. Každý mu dal nejaký nepekný prívlastok. „Si smradľavé jablko, neviem na čo vôbec existuješ.“ „Určite máš vo vnútri červíky.“ a podobne.

Potom deťom podala druhé jablko a chcela, aby mu začali hovoriť krásne slová. „Si tak milé jablko!“ „Si nádherné!“ „Máš krásnu farbu...“

Potom vzala do rúk obe jablká a začali sa s deťmi baviť o ich podobnostiach a odlišnostiach, pričom medzi nimi nebol žiadny rozdiel. Obe jablká vyzerali rovnako. „Po chvíli som rozrezala obe jablká na polovicu. Jablko, ku ktorému sme boli láskaví, bolo zvnútra pekné čisté. Vyzeralo čerstvo a šťavnato.“

„Druhé jablko, ku ktorému sme boli zlí a hovorili sme mu nepekné slová, bolo vo vnútri celé mäkké, dobité a fľakaté.“

 

Dušu možno zraniť navždy

Táto hodina deťom vryla hlboko do ich vnútra, čo šikana skutočne znamená. Človeka totiž takto jednoducho nerozrežeme, aby sme zistili, ako veľmi mu naše slová či skutky ubližujú.

„Keď sú ľudia šikanovaní, obzvlášť deti, cítia sa hrozne a často to neukazujú navonok, ani o tom nehovoria. Ak by sme neotvorili to jablko, nikdy by sme nezistili, koľko bolesti sme mu spôsobili,“ povedala deťom.

 

Čítajte viac o téme: Šikana
Zdieľať na facebooku