Stredoškoláci vymysleli aplikáciu proti šikane. Po úspechu v Čechách prichádza do slovenských škôl

Najväčším problémom šikany nie je to, že sa niekto začne správať agresívne, ale to, že mnoho detí o nej vie, no nikomu to nepovedia a problém sa tak neustále zväčšuje.
Najväčším problémom šikany nie je to, že sa niekto začne správať agresívne, ale to, že mnoho detí o nej vie, no nikomu to nepovedia a problém sa tak neustále zväčšuje. / Zdroj: Bigstock

Aplikácia proti šikane Nenechaj to byť prichádza už aj na Slovensko. Vďaka nej budú môcť deti bez strachu anonymne nahlasovať prípady šikany.

 

Českí študenti Jan Sláma a David Špunar vymysleli už niekoľko aplikácií, no povedali si, že chcú svoje skúsenosti využiť na to, čo ich samých v škole trápilo. Minulý rok preto prišli v Česku s aplikáciou Nenech to být (NNTB). Cez web alebo aplikáciu v mobile môžu žiaci základných alebo stredných škôl, ale aj ich rodičia, anonymne nahlásiť šikanu alebo akýkoľvek problém, ktorý v triede existuje.

 

„Celý vývoj aplikácie bol konzultovaný s rôznymi odborníkmi. Či už to bolo s našimi českými odbornými garantmi ako napríklad PhDr. Lenka Skácelová, ktorá sa podieľala na príprave metodických materiálov a celej psychologickej stránke našich služieb alebo Dr. Michal Kolař, ktorý sa tejto téme venuje už pomerne dlho a nám pomáha práve s odbornou prípravou nášho tímu. Z českej strany nás podporilo aj Ministersvto školstva, mládeže a telovýchovy ČR a takisto spolupracujeme s Linkou Bezpečí, Človekom v tísni a ďalšími odborníkmi či partnermi," vysvetľuje Katarína Dudová, koordinátorka projektu pre Slovensko.

 

Touto aplikáciou chcú oslovovať hlavne mlčiacu väčšinu, ktorá niečo vidí, tuší, ale nevie problém riešiť, alebo má strach. Mlčanie však neraz vedie k fatálnym následkom, a tak hľadali jednoduché riešenie.

 

Zdroj: NNTB

 

Ako aplikácia funguje?

Žiaci alebo ich rodičia môžu na webe www.nntb.cz alebo priamo cez aplikáciu vybrať z databázy školu, kde chcú problém nahlásiť, označiť triedu a tiež popísať svoje obavy. Následne po odoslaní e-mailu sa problémom zaoberá školou vybraný metodik alebo psychológ, ktorý vie najlepšie, ako v takýchto prípadoch postupovať.

 

České školy online boj proti šikane vítali

Za uplynulý rok sa tímu NNTB aj vďaka podpore Ministerstva školství, mládeže a telovýchovy ČR a Linke Bezpečí podarilo odhaliť už viac ako 2300 prípadov šikany na základných a stredných školách v rámci Českej Republiky.

 

"Výhodou tejto aplikácie je fakt, že je úplne jednoduchá, prístupná a hlavne anonymná. Žiaci, študenti, učitelia ale aj rodičia tak môžu nahlásiť šikanu s istotou, že sa táto informácia dostane iba do rúk školou povereným osobám. Takisto od nich nevyžadujú nahlásenie "agresora", takže nejde ani o žalovanie," opisuje Katarína Dudová.

 

„Za posledný rok sa k nám v tomto boji proti šikane pridalo už viac ako 930 českých škôl a obdržali sme desiatky ďalších žiadostí o zapojenie, hlavne zo Slovenska. A práve preto sme sa rozhodli rozbehnúť túto jednoduchú no zároveň veľmi efektívnu aplikáciu a webovú platformu aj na Slovensku,“ dopĺňa kooridnátorka.

 

Aj slovenské školy sa musia registrovať

Tvorcovia tvrdia, že od septembra bude spustená slovenská verzia aplikácie. Ak majú školy záujem zdarma aplikáciu využívať, stačí, ak sa škola zaregistruje. „V prípade, že sa niekto rozhodne šikanu nahlásiť, no daná škola ešte nie je zaregistrovaná v systéme, pokúsime sa spojiť s vedením školy čo najskôr a registráciu dokončiť. Týmto spôsobom by sme chceli pokryť čo najviac základných a stredných škôl na Slovensku, aby sme v prípade šikany boli pripravení pomôcť,“ vysvetľuje Katarína Dudová.

 

Aké správy deti posielajú?

Deti sa cez aplikáciu zverujú o šikane v triede, ale aj o iných vážnych citlivých problémoch, ktoré ich v súvislosti s učiteľkou či spolužiakmi trápia.

 

Čítajte viac o téme: Počítačové hry a aplikácie
Zdieľať na facebooku