Ťažšie prikrývky na spanie pomáhajú deťom s nespavosťou i úzkosťou

Ťažšie prikrývky na spanie pomáhajú deťom s nespavosťou, úzkosťou, ale i množstvom ďalších porúch.
Ťažšie prikrývky na spanie pomáhajú deťom s nespavosťou, úzkosťou, ale i množstvom ďalších porúch. / Foto: Bigstock

Mnoho rodičov ani netuší, že niečo ako „ťažšia prikrývka“ na spanie môže pomôcť ich deťom, ktoré majú priveľa energie alebo trpia rôznymi inými problémami.

 

Obyčajná prikrývka, ktorá zmení veľa

Tradične sa ťažšie prikrývky používajú ako súčasť terapie pre deti, ktoré majú poruchy zmyslového vnímania, úzkostné stavy, stres alebo problémy súvisiace s autizmom, Aspergerovým syndrómom alebo ADHD. „V psychiatrickej starostlivosti sú takéto prikrývky jednými z najúčinnejších nástrojov na pomoc ľuďom trpiacimi úzkosťou, nervozitou a slabou sebakontrolou,“ povedala Karen Moore terapeutka z  Franconia, N.H.

Aj deti, ktoré však spomínané problémy nemajú, môžu tiež využívať benefity takejto terapie. Ak majú problémy so spánkom, tie na seba môžu naviazať rýchlo a ľahko mnoho ďalších problémov. Jeho nedostatok má potom negatívny dopad na fungovanie dieťaťa počas celého dňa. Detská vôľa a sebaovládanie sú omnoho slabšie ako u dospelých a problémy so sústredením v škole, produktivitou, dobrými vzťahmi s kamarátmi a rodinou na seba väčšinou nenechajú dlho čakať.

 

Ako to funguje?

Takáto prikrývka je naplnená umelohmotnými guličkami, ktoré sú vsypané do jednotlivých prešívaných častí prikrývky, aby v nej boli rovnomerne rozdelené. Tento typ guličiek sa používa aj v niektorých plyšových hračkách. Z terapie, ktorá je postavená na vytváraní dlhodobého tlaku na telo, môže mať dieťa fyzické i psychické výhody. Podľa profesorky Temple Grandinovej je „dlhý tlak dotyku typ povrchového tlaku, ktorý je vyvíjaný vo väčšine pevných dotykov, nosení, láskaní, hladení zvierat, či zavinutia. Odborní terapeuti spozorovali, že každý jemný dotyk nervový systém dostáva do stavu pohotovosti, ale dlhý tlak je naopak relaxačný a upokojujúci.“

Takáto prikrývka pôsobí na telo dieťaťa rovnako ako pevné objatie. Tlak pomáha nervovému systému, aby sa uvoľnil. Produkuje serotonín, ktorý pomáha zlepšovať náladu. Keď sa serotonín zmení na melatonín, telo dostáva signál na odpočinok. Je to vysoko efektívna terapia, pri ktorej nie sú potrebné žiadne lieky a je teda úplne prirodzenou formou pomoci tým, ktorí to potrebujú.

 

Ako vyzerá ideálna prikrývka

Váha prikrývky závisí od veľkosti dieťaťa, ktorému je určená a vašej preferencie. Typická váha pre dospelého je približne medzi 6,8 kg – 13,6 kg. Pri deťoch je to 0,5- 1 kg na 10 percent váhy dieťaťa. Odborníci odporúčajú, aby ste pred nákupom vyhľadali odborníka, ktorý vám dokáže individuálne v tomto smere poradiť. Neodporúča sa používať takéto prikrývky v prípade, že máte problémy s dýchaním, cirkuláciou, reguláciou teploty alebo sa zotavujete po operácii.

S takýmito prikrývkami existuje množstvo zahraničných e-shopov, kde ich možno zakúpiť. Takými sú napr. aj Magic Blanket alebo Mosaic Weighted Blankets. Nájdete ich v rôznych vyhotoveniach materiálov, rozmerov i farieb. Zručnejší si ju môžu dokonca vyrobiť i sami.

Čítajte viac o téme: Spánok detí, Výskum
Zdieľať na facebooku