Čo by odpovedalo vaše dieťa?

Čo by odpovedalo vaše dieťa?
Čo by odpovedalo vaše dieťa? / Foto: Bigstock

Láska je niečo, čo nevnímame všetci úplne rovnako. Hoci všetci počujeme slová „Ľúbim ťa“ rovnako, lásku „cítime“ odlišne.

Niekto z nás potrebuje počuť každý deň, že ho milujeme, inému postačia naše skutky. Láska však nikdy nie je iba slovo. Ak nie je v súlade s tým, čo robíme, slová sú úplne zbytočné.

Gary Chapman napísal niekoľko kníh o 5 jazykoch lásky. Láska je podľa neho základom pocitu bezpečia, ktorý vytvára priestor, aby sa z dieťaťa stal milujúci a dávajúci človek. Preto je dôležité, aby jej malo dieťa počas svojho vývoja čo najviac. Päť jazykov, ktoré vo svojich knihách spomína, sú spôsoby, ako deti i dospelí lásku prijímame, ale i dávame. Každý z nás má podľa Chapmana vo svojom vnútri pomyselný pohár, ktorý nám ľudia okolo nás napĺňajú láskou. Z neho potom čerpáme silu, aj keď sa nám lásky nedostáva, keď nám je ťažko. Pokiaľ sa však tento pomyselný pohár vyprázdni, prichádzajú problémy. Smútok, žiaľ a správanie, ktoré si ľudia okolo nás nedokážu vysvetliť.

„Veď mu dávame všetko, na čo si len pomyslí!“ zaznie neraz z úst rodičov v ordinácii psychológov, keď prídu rodičia s problémovým dieťaťom. Možno dieťaťu z ich pohľadu dávali mnoho darov, alebo občas povedali že ho ľúbia, ale to nebolo to, čo by práve ich dieťa uistilo o tom, že je milované. Ich dieťa potrebovalo uistenie o ich láske iným spôsobom. Možno častým objatím, možno pozornosťou k jeho každodenným starostiam, možno obyčajný spoločný voľný čas.

 

 

Hovorte jazykom lásky vášho dieťaťa

Chapman tvrdí, že je dôležité dokazovať deťom, resp. svojim najbližším lásku spôsobom, ktorému rozumejú, ktorý im je najbližší. U detí sa však dá často ťažko identifikovať ich prevládajúci jazyk, preto je dobré k nim hovoriť čo najčastejšie všetkými jazykmi. Nežné dotyky, povzbudivé slová, pozornosť, darčeky a prejavy a služby – to všetko smeruje k naplneniu potreby lásky u detí. Ak sa deti cítia milované, ľahšie sa učia, lepšie reagujú vo všetkých oblastiach života. Aj keď narážajú na nejaké osobné prehry, majú nedorozumenia s rovesníkmi, všetko prekonávajú omnoho ľahšie. Ak dieťa dostáva lásku tak, ako ju potrebuje cítiť, vtedy prekvitá.

Mnohokrát si myslíme, že deťom stačí povedať, že ich máme radi. Nie je to tak. Možno ste to zažili aj na vlastnej koži, či už s vlastnými rodičmi alebo s partnerom, že ste sa snažili niekomu prejavovať lásku, no druhá strana to nevidela tak ako vy. Necítila sa dostatočne milovaná. Preto je dôležité vnímať, ako ľudia okolo nás – naše deti či partneri lásku vnímajú. Len málo ľudí vo svojom živote používa všetky jazyky lásky v rovnakej miere. Niekto o láske hovoriť nedokáže, iný zase nemá rád objatia. A  niekto si neuvedomuje, že dary nedokážu nahradiť pozornosť.

 

Kedy sa cítiš milovaný/á?

„Emocionálnu nádrž lásky našich detí musíme napĺňať bezpodmienečnou láskou, pretože skutočná láska si nikdy nekladie podmienky. Táto láska prijíma dieťa na základe toho, kým je a nie čo robí alebo nerobí,“ píše Chapman.

Deti sa cítia milované ,keď im venujeme pozornosť, keď ich počúvame a pozeráme im pritom do očí, keď sú aspoň pár minút denne našou jednoznačnou prioritou.

 

Spýtajte sa vašich detí, kedy sa cítia najviac milované? Kedy sú najviac šťastné? Možno vás ich odpovede prekvapia. A ak im budete chcieť byť nablízku, bude sa vám ľahšie reagovať.

 

Možno to budú aj takéto odpovede:

 

„Keď si niekedy so mnou zahráš futbal na X-boxe a smejeme sa.“

“Keď ma večer ukladáš do postele a silno ma objímeš.“

„Keď mi povieš, že ma ľúbiš.“

„Keď ma držíš za ruku.“

„Keď sa spolu bláznime a váľame sa po koberci.“

„Keď prestaneš upratovať a ideš sa so mnou hrať.“

„Keď sa so mnou smeješ.“

„Keď sa ku mne pritúliš a pozeráš so mnou rozprávku, aj keď máš veľa roboty.“

„Keď ma objímeš a pobozkáš, keď som smutný.“

„Keď môžem s vami spinkať v posteli.“

„Keď ma prekvapíš mojím najobľúbenejším jedlom.“

„Keď ideme spolu na výlet a veľa sa smejeme.“

„Keď ma povzbudzuješ na futbalovom zápase.“

„Keď na mňa nekričíš, keď niečo vyvediem.“

„Keď........“

 

Čo by povedalo vaše dieťa? Viete, kedy je šťastné a milované ono?

Čítajte viac o téme: Komunikácia s deťmi, Rodina
Zdieľať na facebooku