10 zázračných fráz, ako sa priblížiť opäť k svojmu dieťaťu

Sú slová, ktoré vám v ťažkých chvíľach pomôžu priblížiť sa opäť k vášmu dieťaťu a zdieľať s ním jeho vnútorný svet.
Sú slová, ktoré vám v ťažkých chvíľach pomôžu priblížiť sa opäť k vášmu dieťaťu a zdieľať s ním jeho vnútorný svet. / Foto: Bigstock

Ak je človek smutný, nešťastný či nahnevaný, najťažšie preň býva podeliť sa s niekým o tieto svoje pocity. Práve to je však kľúčom k tomu, aby sme sa opäť dostali do pozitívnej nálady. Je to cesta, ktorá nám pomáha opäť sa zblížiť s ľuďmi, ktorých milujeme a ktorí milujú nás. Ako sa môžete opäť spojiť s dieťaťom, keď prežíva svoje ťažšie chvíle? Tu je 10 fráz, ktorými môžete začať váš rozhovor.

 

Povedz mi, ako sa cítiš.

Ak vám dieťa povie o tom, ako mu práve je, aké pocity lomcujú jeho telíčkom, v jeho mozgu nastanú chemické zmeny, ktoré opäť začnú navodzovať pocity spokojnosti a šťastia. Možno to bude len jedno či dve slová, ktoré opíšu to, čo práve cíti, ale už to je krok k pochopeniu, že niekomu na ňom záleží a to je dôležitejšie ako negatívne pocity, v ktorých sa práve utápa.

 

Chcela by som pochopiť, ako ti je.

Je dôležité, dostať z dieťaťa tieto pocity smútku, strachu, či hnevu. Postaviť opäť most z opusteného ostrova, kde vaše dieťa uviazlo a tam, kde ste vy. Priveľmi citlivé deti, ktoré v takejto nálade zostávajú pridlho, môžu z toho reálne ochorieť. Vaše vypočutie, prípadne podobné skúsenosti dokážu dieťa opäť dostať do dobrej nálady. Možno nie okamžite, ale o chvíľu. Vedomie toho, že mama a otec ma majú radi a sú tu stále pre mňa, je veľmi dôležité.

 

Je v poriadku byť nahnevaný.

Potvrďte pocity dieťaťa, aj keď sú negatívne. Sú v živote človeka prirodzené a nie je správne ich tlmiť, pretože oni vždy vyjdú kdesi na povrch. Hnev rovnako ako radosť musí ísť z nášho vnútra von. Podeľte sa aj o vaše skúsenosti s hnevom a s tým, ako sa s ním vyrovnávate. Uistite vaše dieťa, že ste pri ňom, aj keď ho trápia takéto pocity a pomôžte mu nasmerovať ich von konštruktívnym spôsobom, aby sa nepremenili vo fyzickú agresiu.

 

Môžem ťa objať?

Objatie je najrýchlejšia cesta upokojenia a privodenia pocitu šťastia. Niekoľkosekundové pevné objatie spôsobuje v organizme vylučovanie hormónov šťastia – oxytocínu a serotonínu. Nie vždy sú potrebné slová, aby sa človeku uľavilo. Hlavne pri maličkých deťoch je objatie často najlepším liekom na vnútorný smútok.

 

Poď, spoločne sa nadýchneme.

Hlboké dýchanie znižuje v tele stres a znižuje tep srdca. A je to niečo, čo môžete bezpochyby spolu s vaším dieťaťom v ťažkých chvíľach využívať.

 

Môžem ti pomôcť?

Táto otázka môže napomôcť, aby sa vaše dieťa viac nesústredilo na negatívne pocity, ale na riešenia. V hneve a negatívnom nastavení totiž v mozgu nedokáže dochádzať k tvorbe kreatívnych riešení. Navyše takéto slová uistia vaše dieťa, že vám na ňom záleží.

 

Ľúbim ťa, aj keď sa hneváš.

Rodičia často zabúdajú prejavovať svoju lásku aj vo chvíľach, keď si to deti najmenej zaslúžia. Ani pre rodičov to určite nie je v takých chvíľach jednoduché, no bezpodmienečnú lásku by malo cítiť dieťa v každej zdravej rodine.

 

Môžeme začať odznova?

Táto fráza je akýmsi gombíkom, ktorý by mal všetko predošlé zmazať. Vaše chyby aj chyby dieťaťa a napomôcť vám opäť sa spojiť. Možno to prvé razy na vaše dieťa fungovať nebude, ale nevzdávajte to. Na deti, ktoré sa nerady „nafukujú“ to zaberie hneď, na tie komplikovanejšie si trošku počkáte.

 

Veľmi ma to mrzí. Prepáč...

Aj my ako rodičia robíme chyby. A nie je ich určite málo. Ukážte svojmu dieťaťu, že ste si toho vedomí. Ospravedlňte sa, ak ste hádku vyprovokovali vy, alebo ste nejak inak vniesli do vášho vzťahu negatívne emócie. Možno ste použili neprimerane zvýšený tón, keď si dieťa neupratalo hračky alebo ste ho vôbec nenechali vysvetliť situáciu. Ukážte, že si viete priznať chybu. Vedci tvrdia, že úprimné ospravedlnenie od srdca dokáže vzťahy naprávať. Nesmiete v ich však používať „ale.“

 

Nabudúce sa budem snažiť...

Keď sa ospravedlňujete, namiesto „ale“ dokončite vetu „budem sa snažiť...“ Môže to vyzerať aj takto:

„Prepáč, že som na teba hneď kričala. Nabudúce sa budem snažiť nechať ťa to vysvetliť a nestratiť hneď nervy.“

Čítajte viac o téme: Komunikácia s deťmi
Zdieľať na facebooku