Skôr ako dnes vaše dieťa zaspí

  Foto: Bigstock

Skôr, ako vaše dieťa zaspí, môžete urobiť veľmi dôležitú vec – upokojiť ho a priniesť mu pocit bezpečia a lásky jednoduchým rozhovorom. Možno ste mali večer plný povinností  a zhonu a nestihli ste si nájsť čas na vaše skutočné vzájomné spojenie. Detský odborníci radia, že chvíľa pred spaním môže byť skvelou príležitosťou, kedy to napraviť.

Podľa expertov je ideálne, ak sa dieťa pred spánkom vyrozpráva zo svojich pocitov a zážitkov, ktoré ho počas dňa postretli. Zároveň je to chvíľa, ktorá dieťa upokojí a ubezpečí, že je tými najbližšími stále milované, nech mu už deň priniesol čokoľvek.

Venujte preto pred spaním svojim deťom zopár dôležitých slov a chvíľu, ktorá bude patriť iba im.

 

Buďte vďační za to, čo vás postretlo

Môžete sa svojho dieťaťa napríklad spýtať: „Čo bolo na dnešnom dni úžasné?“, „S kým si sa dnes hral?“, „Stalo sa ti dnes niečo vtipné?“ a ponechať dieťa, aby sa samé rozhovorilo. Nielenže ho privediete k zrekapitulovaniu svojho  dňa, ale zároveň ho učíte vďačnosti. Výskumy hovoria, že ľudia, ktorí sú v živote za veci vďační, sú zároveň i šťastní. Upozorňovať dieťa na tieto okamihy má určite význam.

 

Mozog je pred spaním otvorený, využite to

Kouč a autor motivačnej literatúry pre deti a dospelých Mark Papadas tvrdí, že čas pred spaním je tiež ideálnym, aby si deti zopakovali napríklad nové informácie a utvrdili sa v nich. Vrátiť sa k nim a zopakovať si ich môžete spoločne ešte i ráno. Mozog bude mať viac času spracovať informácie z predošlého dňa. Tento zvyk je podľa neho úžasná príležitosť vidieť zblízka, ako ľudský mozog funguje  a využiť jeho potenciál naplno.

 

Detí sa môžete napríklad pýtať na informácie ako:

  • Prečo si myslíš, že spíme, keď vidíme na oblohe mesiac a slnko sa schová?
  • Prečo si myslíš, že je spánok dobrý pre tvoje telíčko?
  • Vedel si, že niektoré zvieratká zostávajú hore celú noc a spia celý deň?
  • Vedel si, že deti na opačnej strane sveta sa práve teraz zobúdzajú a chystajú sa do škôlky a do školy?

 

Aké otázky a témy si vymyslíte, je len na vás. Prípadne si môžete pripraviť otázky, ktoré súvisia s tým, čo sa dieťa v škole alebo škôlke učí.

 

Nezabúdajte s deťmi snívať

Papadas tiež tvrdí, že je dôležité pýtať sa večer detí aj na ich sny a ciele. Byť pri tom čo najviac detailný a vyzvedať, ako to vyzerá, chutí, vonia alebo znie. Ako by sa dieťa cítilo, ak by sa to stalo. Ak si bude takto vizualizovať svoje túžby, s väčšou pravdepodobnosťou sa mu naplnia.

 

Otázky na zlepšovanie predstavivosti:

  • O čom chceš, aby sa ti dnes snívalo?
  • Odkiaľ myslíš, že tvoje sny pochádzajú?
  • Čo by si si zajtra prial, aby sa ti prihodilo?
  • Čo by si chcel, aby sme spolu zajtra robili?

 

V knihe Optimistické dieťa označil profesor Martin Seligman otázku „Na čo sa najviac zajtra tešíš?“ za jeho najobľúbenejšiu, pretože vedie dieťa k tomu, aby sa tešilo na pozitívnu budúcnosť. Seligman vyzdvihol, že práve nádej a optimizmus sú silné zbrane ľudí proti depresii.

 

Nezabúdajte ani na zmierenie

O dobrom pravidle v manželstve sa často spomína jedna stará múdrosť: „Nikdy nechoďte spať pohádaní a vždy sa predtým zmierte.“ Podobné pravidlo je dobré dodržiavať aj s deťmi. Ak sme mali počas dňa akékoľvek nezhody, toto je posledná šanca, kedy to napraviť a povedať: „Prepáč. Mrzí ma to.“ Učí to vaše dieťa, že všetci robíme chyby, ale neznamená to, že sa nemáme radi. Chyby musíme naprávať. Ak sa ospravedlníte, skôr ako pôjdete spať, dieťa nebude trpieť pocitmi úzkosti a neistoty, či ho stále milujete.

 

Čas spánku je definitívnym rozdelením dieťaťa a jeho rodičov, pokým opäť nebude svitať.  Mnoho detí má z tohto oddelenia úprimný strach. Aj takéto otázky a rozhovory vám môžu napomôcť dieťa večer upokojiť a dostať do pohody. Pomôžu mu vyrovnať sa s neistou budúcnosťou i spomenúť si, na čo sa môže nasledujúci deň tešiť.

 

A skôr ako odídete, nezabudnite dodať tie najsilnejšie slová pre každého z nás: „Ľúbim ťa.“ Hoci si myslíte, že to dieťaťu musí byť jasné, ak to z vašich úst bude počuť, bude sa mu zaspávať omnoho sladšie.

Čítajte viac o téme: Spánok detí
Zdieľať na facebooku