Dojčenie nie je samozrejmosť. Ako povzbudiť dojčiacu mamu?

Dojčenie nie je samozrejmosť. Aj partneri alebo blízka rodina však môžu dojčiacu mamičku podporiť.
Dojčenie nie je samozrejmosť. Aj partneri alebo blízka rodina však môžu dojčiacu mamičku podporiť. / Foto: Bigstock

Dojčenie nie je samozrejmosť. Mnohé ženy si po pôrode prechádzajú veľmi ťažkým obdobím a to neraz spôsobí, že musia doslova zabojovať aj o svoje najzdravšie mliečko pre svoje dieťa.

Dojčenie je úžasným prirodzeným zdrojom živín pre bábätká, no nemali by sme to brať ako samozrejmosť, že ženy aj niekoľko rokov odovzdávajú deťom živiny zo svojho tela, aby boli ich deti zdravé a mali tú najlepšiu možnú výživu pre ich telíčko. Občas potrebujú počuť slová vďaky či povzbudenia aj od svojich manželov alebo blízkych, že to čo robia pre deti je vzácne a majú náš obdiv.

Ako môžu partneri alebo blízka rodina dojčiace mamičky povzbudiť?

 

1) "Som rád, že si sa rozhodla dojčiť."

V konečnom dôsledku je dojčenie vždy na rozhodnutí mamičky. Dnes nájdete na trhu množstvo značiek umelých formúl a pravdepodobne aj veľmi kvalitných a ženy by si mohli uľahčiť život rôznymi spôsobmi. Žiadna z nich však nedokáže byť 100-percentnou náhradou materského mlieka. Ak sa žena rozhodne dojčiť, aj za cenu zhoršenia formy svojho poprsia a potreby byť k dieťatku neustále k dispozícii kvôli dojčeniu, je to jedno z najobetavejších rozhodnutí, aké môže matka urobiť.

 

2) "Ďakujem, že dojčíš naše dieťa."

Je dôležité, ak žena vie, že si vážite jej odhodlanie a snahu urobiť pre dieťatko maximum. Jednoducho jej poďakujte a tešte sa s ňou, že môže dojčiť vaše bábätko. Obyčajné „ďakujem“ je veľkou motiváciou, že stojíte pri nej a budete tu aj vtedy, ak bude musieť o svoje mliečko zabojovať.

 

3) "Ďakujem, že sa nevzdávaš."

Nie je samozrejmosť, že má žena po pôrode mlieko a môže dojčiť toľko, koľko si jej dieťatko žiada. Niekedy je to o veľkom trápení, zápaloch prsníkov, skúšaní, hľadaní informácií i odborníkov. Je to vyčerpávajúce fyzicky i psychicky. Niekedy je dojčenie dokonca ľuďmi na verejnosti odsudzované. Občas preto na povzbudenie mamičky stačí obyčajné: „Ďakujem, že sa nevzdávaš, aj napriek všetkým tým problémom. Som ti za to vďačný.“

 

4) "Ty to dokážeš zvládnuť a rád ti pomôžem."

Ak žena či už na začiatku alebo po pár mesiacoch dojčenia začne prichádzať o mlieko, môžete jej pomôcť prekonať toto obdobie aj svojou energiou. Zapojte sa viac do starostlivosti o dieťa, domácnosť, doprajte jej viac oddychu, aby načerpala nové sily. Dajte jej pocítiť, že bojujete s ňou.

 

Možno to napriek všetkej snahe nevyjde a nebude môcť dopriať vášmu dieťatku dojčenie, no dôležité je, že ste obaja pre to urobili všetko. Mnohé ženy cítia veľký tlak okolia, že jedine dojčenie je tá správna cesta a ak to v ich prípade nevyjde, cítia ako matky obrovské zlyhanie. Pomôžte im prekonať tieto myšlienky. Každá mama si zaslúži počuť slová povzbudenia a útechy: „Si úžasná mama.“

 

Čítajte viac o téme: Dojčenie
Zdieľať na facebooku