Knihy pre deti: Miliónový mozog (Nick Arnold)

  ZG/EW

Kniha Miliónový mozog patrí do edície kníh Príšerná veda. Nájdete v nej 24 knižných titulov, ktoré deti nielen zabavia, ale sa z nich aj mnoho naučia. Jej autorom je spisovateľ Nick Arnold a Miliónový mozog vydal v roku 1999. Napriek tomu, že táto kniha už zopár rôčkov má, na príťažliovsti jej nič neubrali.

 

Táto edícia kníh je navrhnutá tak, aby deti veda zaujala a nepovažovali ju za čosi otravné a nudné. Možno bez váhania povedať, že tomuto britskému spisovateľovi sa to podarilo naozaj vynikajúco. Jeho knihy sa sústredia na jednoduché, neobyčajné i šokujúce fakty v rôznych oblastiach. Sú plné detailov. Dokonca aj tých nechutných. O to skôr si ich však deti zapamätajú.

 

Miliónový mozog je kniha, ktorá deti neprestane prekvapovať v zaujímavostiach i vtipne podaných faktoch o ľudskom mozgu. Dieťa pri nej musí rozmýšľať a zapamätá si o mozgu množstvo nových informácií.

Hneď v úvode sa deti dozvedia, aká je jeho funkcia, ale aj to, ako asi vyzerá. „Je ružovkastý ako párok a zvráskavený ako starý vlašský orech...cievky na ňom pripomínali červíky,“ opisuje v úvode autor, keď doktorka Humororová pozorovala ľudský mozog v nádobe.

A aký je asi ťažký? „Približne ako jedno balenie cukru,“ pracuje ustavične s predstavivosťou detí autor.

O chvíľu im povie o výnimočných schopnostiach mozgu pomocou krátkeho kvízu, kde ich prinúti, aby sa s kľúčom odpovedí vrátili spať a prečítali si opäť správne odpovede.

 

V knihe nájdu deti aj kapitolu o tom, či sú múdrejší chlapci alebo dievčatá a prečo sú medzi nimi rozdiely. Dozvedia sa aj to, že ak rozrežú lekári človeku mozog na dve polovice, nemusí to mať smrteľné následky.

Kapitola Odporné učenie sa venuje tomu, prečo učenie vôbec nemusí byť odporné, ale naopak. Autor deťom nenásilnou formou vysvetľuje, že sa vlastne učíme stále, nech robíme čokoľvek. „Väčšina z nás sa učí hlavne metódou pokus-omyl,“ píše. „Je to ako jazda na bicykli. Aj tá bola pre teba najprv ťažká, ale potom sa ti to všetko darilo ľahko a bez rozmýšľania.“

 

Inde sa autor zase podelí aj o to, že vedci uvažovali, ako napríklad v školách nahradiť učiteľov prístrojmi a prečo to nebolo možné.

 

 

Vo viacerých častiach autor zachádza do "nechutných podrobností."

 


 

Pútavosť knihy pre deti vo veku 9 – 13 rokov dopĺňajú aj humorné ilustrácie Tonyho de Saullesa.

 

Ak by ste deťom radi dopriali, aby sa teda zaujímavou a zábavnou formou dozvedeli o najdôležitejšom ľudskom orgáne, kniha Miliónový mozog vás určite nesklame.

 

Čítajte viac o téme: Knihy pre deti, Knihy pre chlapcov
Zdieľať na facebooku