Matematika na dobrú noc zlepšuje u detí matematické myslenie

  Ilustračné foto: iheartedfaces.com

„Mami, oci, môžete mi pred spaním ešte čítať matiku?“ Takúto otázku ste s veľkou pravdepodobnosťou ako rodič od svojich detí nikdy nepočuli. Nová štúdia vedcov z Univerzity v Chicagu sa však zaujímala práve o to, čo sa stane, ak rodičia pravidelne nahradia deťom rozprávky čítaním „matematických príbehov.“ Zistili, že ak rodičia školopovinných detí nahradia rozprávku pred spaním matematickou diskusiou aspoň jeden večer v týždni, matematické schopnosti dieťaťa sa môžu výrazne zlepšiť v porovnaní s rovesníkmi, ktorí počúvajú iba klasické rozprávky.

 

Efekt sa nedá prehliadnuť

Počas 9 mesiacov školského roka deti, ktoré sa venovali matematickým problémom pred spaním, dosiahli v priemere 3-mesačný náskok v porovnaní so svojimi spolužiakmi uviedli vedci na portáli Science. Podľa nich navyše tento systém funguje, aj pokiaľ rodičia matematiku nemali radi, neboli v nej dobrí a vo všeobecnosti sa hanbili diskutovať o nej so svojimi deťmi.

„Väčšina rodičov si uvedomuje, že ak chcú, aby ich deti akademicky prospievali, tak by im mali čítať,“ hovorí Sian Beilock, psychologička a vedúca novej štúdie z Chicagskej univerzity. S matematikou je to však úplne iné. Rodičia predpokladajú, že škola sa o matematiku postará a to stačí. Práve tento výskum však možno zmení pohľad rodičov na to, že škola by mala byť výlučne zodpovedná a mať záujem, aby deti matematicky rástli. Pomoc rodičov má totiž v tomto smere jasné pozitívne výsledky.

 

Výskum realizovali na 587 žiakoch prvého stupňa verejných i súkromných škôl, bohatších i chudobnejších oblastí.

Rodičia každého dieťaťa dostali tablet, z ktorého potom deťom večer čítali. 420 rodinám bolo povedané, aby ho používali na riešenie slovných úloh spojených s počítaním, tvarmi, aritmetikou, zlomkami a pravdepodobnosťami používaním bezplatne dostupnej matematickej aplikácie Bedtime Math. Ďalších 167 rodín dostalo inštrukcie, aby používali aplikáciu na čítanie. Vedci ohodnotili štandardizovanými testami všetky tieto oblasti matematiky a výkon detí na začiatku a na konci školského roka.

Výsledky dopadli podľa očakávaní. Ak deti používali iba aplikáciu na čítanie, spôsobilo to len malý rozdiel vo výkone v matematike. „Matematika na dobrú noc“ (Bedtime Math) však pri používaní 2 až 3 krát týždenne spôsobila náskok detí oproti spolužiakom, ktorý sa matematike večer venovali iba občas.

A prečo túto aplikáciu v skutočnosti deti používali? Myslíte, že bolo rozhodujúce, že bola na tablete? Alebo to, že bola deťom podávaná ako príbehy? Prečo sa stala takou efektívnou?

Beilock tvrdí, že vôbec nie je podstatné, či to je na papieri alebo online. Dôležité je, že rodičia s deťmi hovorili o matematike. Ide o spojenie týchto 2 vecí a toho, že sa to stalo v ich domácnosti rutinou.

 

Hoci je aplikácia Bedtime Math zatiaľ dostupná iba v anglickom jazyku, môžete sa týmito príkladmi aspoň inšpirovať, prípadne ich pre svoje deti prekladať. Možno sa aj vám podarí takouto hravou formou zlepšiť matematické myslenie svojich detí.

 

Pozrite si príklad matematickej úlohy, aké aplikácia ponúka deťom pred spaním:

 

Keď hroch visel na vlásku

Určite si sa začudoval tejto vete, ale vedci to pravdepodobne naozaj študovali a majú pre teba zaujímavé odpovede. Takže ak ťa prekvapilo, aký silný tvoj vlas môže byť, o chvíľu sa dozvieš omnoho viac. Iba jeden tenký vlas dokáže udržať váhu až do 3 kg. Vieš koľko to  je? To je jeden celý plný košík hamburgerov! A ešte lepšie je, že ľudská hlava má okolo 100 000 vlasov. To znamená, že všetky tvoje vlasy by dokázali uniesť 2 slonov. Samozrejme, iba ak by si to náhodou niekedy potreboval. Tvoje vlasy narastú okolo 12 cm mesačne. Ak to prepočítaš na 100 000 vlasov, tak je to 1 200 000 cm vlasov.

 

Otázky pre najmenšie detičky:

Čo váži viac? Ty alebo 3 kg šteniatko? Zisti, koľko vážiš v kilogramoch.

 

Otázky pre malé deti:

Ak každý vlas na tvojej hlave dokáže udržať 3 kg, aké ťažké šteniatko dokážeš zdvihnúť s 2 vlasmi?

Bonus: Ak by sa pridalo ďalšie šteniatko s váhou 3 kg, koľko by vážili spolu?

 

Veľké deti:

Ak zapletieš 5000 vlasov do vrkoča a každý unesie 3 kg, koľko hrochov vážiacich 4500 kg dokáže tento vrkoč udržať?

Bonus: Ak by ťa musela záchranárska helikoptéra zachrániť vytiahnutím tvojimi vlastnými vlasmi a každý z nich unesie 3 kg, koľko z tvojich vlastných vlasov by si na túto záchranu potrebovala?

Čítajte viac o téme: Matematika
Zdieľať na facebooku