20 vecí, ktoré by ste mali o deťoch s dyslexiou vedieť

Dyslexia u detí patrí medzi jednu z najčastejších porúch.
Dyslexia u detí patrí medzi jednu z najčastejších porúch. / Ilustračná foto: Bigstock

Pre každého, kto je zdravý, je ťažké pochopiť, čo dyslexia v živote človeka skutočne znamená. Na svete je okolo 10 – 15 percent ľudí žijúcich s týmto problémom, a preto nie je vylúčené, že či už vo svojom okolí alebo doma jedného dyslektika máte. Primárne sa spája s problematickým čítaním, no odborníci hovoria, že dyslexia sa spája aj s problematickým písaním, hláskovaním a dokonca i hovorením.

Niekto menej informovaný si možno myslí, že ak ľudia s dyslexiou na sebe zapracujú, jednoducho tento problém zmizne. Veď už iste počuli o známych úspešných ľuďoch s dyslexiou, ktorí by inak uspieť určite nedokázali. No tak to  bohužiaľ nie je. Život s dyslexiou je omnoho komplikovanejší. Títo ľudia majú už v detstve úžasnú pamäť, avšak majú problém so sústredením a od toho sa v ich živote odvíja množstvo ďalších vecí.

 

Dyslexia je však v určitom smere dar. Je to dar byť schopný vidieť veci z mnohých iných uhlov pohľadu v jednom momente. Problémom je, že je pre nich veľmi ťažké určovať priority a dávať všetkým tým perspektívam zmysel.

Život s deťmi trpiacimi dyslexiou vôbec nemusí byť ľahký. Bývajú dezorganizované, môžu zabúdať veci, veriť, že niektoré veci urobili alebo povedali, hoci sa tak nestalo. U pedagógov i rodičov si vedenie takýchto detí vyžaduje značnú dávku trpezlivosti a pochopenia.

 

Tá najlepšia vec, akú môžete pre dieťa - dyslektika urobiť je: naštudovať si o dyslexii samotnej čo najviac.

 

1) Diagnostika je dnes jednoduchšia.

Dyslexia sa nediagnostikovala celé roky a nemusí o nej vedieť ani množstvo dnešných dospelých. Ich detstvo bolo akurát zväčša poznačené tým, že ich označovali za hlúpych alebo spomalených. U dnešných detí je už diagnostika riešená dostatočne skoro a podchytená informovanosťou aj vďaka spolupráci so školami. Vďaka tomu to budete mať ako rodič alebo pedagóg jednoduchšie.

 

2) Majú úplne iný životný štýl.

Dyslexia znamená omnoho viac ako len problémy s čítaním, písaním a používaním číslic. Tieto deti vidia svet úplne odlišne, komunikujú inak a majú problémy s organizáciou vecí. Tento problém ovplyvňuje komplexne ich životný štýl.

 

3) Môžu pôsobiť čudne.

Napriek tomu, že majú vysokú inteligenciu a vidia veci z perspektív, o akých ostatní nemajú ani tušenia, môžu pôsobiť v konverzácii pre iných ľudí nezrozumiteľne. Ťažko hľadajú správne slová, aby vyjadrili svoje myšlienky. Môžu prichádzať so zvláštnymi nápadmi a nedokážu kontrolovať, či sú ich myšlienky v rámci konverzácie vhodné alebo nie. Problém majú aj s chápaním iného štýlu komunikácie ako sarkastických poznámok alebo vtipov.

 

4) Detaily považujú za vyčerpávajúce.

Z dôvodu, že ich mozog je menej efektívny v spracúvaní hlások a zvukov, musí pracovať neporovnateľne ťažšie. Takže kedykoľvek, ak sa takéto deti venujú čítaniu, počítaniu a sústredeniu na detaily, ich mozog je neporovnateľne viac vyčerpaný ako pri iných deťoch. Na to samozrejme nadväzuje aj znižovanie pozornosti.

 

5) Vidia veci, ktoré iní nevidia.

Viete si predstaviť, že by vám písmenká skákali na stránke alebo dokonca mimo nej? Viete si predstaviť, aké náročné to musí byť? Tieto deti dokážu vidieť trojpísmenkové slovo až 40 rôznymi spôsobmi.

 

6) Sú vyčerpaní z toho, čo všetko vidia.

Dyslektici vidia pre veci tak mnoho možností, že je ťažké tieto myšlienky a informácie, ktoré sa k nim dostávajú, neustále triediť.

 

7) Fungujú stále nepredvídateľne.

V niektoré dni sa môže zdať, že sa veci zlepšujú, ale v iné je zase opäť všetko po starom. Neexistuje na to nijaký vzorec. Tak to proste je a je zbytočné, ak sa nad tým budete pozastavovať alebo míňať energiu. Nestrácajte s takýmito deťmi trpezlivosť. Majte na pamäti, že nemôžu za to, že ich mozog jednoducho funguje iným spôsobom.

 

8) Sú veľmi kreatívni.

Tým, že dyslektici vidia veci z iných uhlov pohľadov ako my všetci, dokážu prísť s neuveriteľne kreatívnymi nápadmi.

 

9) S väčšou pravdepodobnosťou majú diagnózu ADD.

Deti s dyslexiou majú väčšiu pravdepodobnosť, že budú mať aj ADD. Až 40% ľudí s dyslexiou trpí aj ADD a 60% ľudí s ADD má dyslexiu.

 

10) Môžu si zamieňať myšlienky s realitou.

Môžu veriť, že niečo povedali, dokonca vám aj prisahajú, ale neurobili tak.  Navyše si niekedy nemusia uvedomovať, že veci, ktoré hovoria, pôsobia nezrozumiteľne.

 

11) Myslia v obrazoch namiesto slov.

Tieto deti sú vysoko vizuálne osobnosti. Myslia v obrazoch a preto, ak im chcete pomôcť lepšie organizovať ich život, využívajte na to obrázky.

 

12) Dyslexia je nevyliečiteľná.

Dokážu sa naučiť čítať i písať, ale dyslexiu budú mať vždy. V mnohých stránkach ich života sa táto porucha, resp. iná činnosť mozgu, bude stále prejavovať.

 

13) Používajú ich mozog odlišne.

Využívajú svoj mozog odlišným spôsobom ako väčšina z nás. Ich mozog podceňuje ľavú hemisféru – oblasť potrebnú na čítanie, takže ich mozog nenasmeruje informácie priamo na správne miesto, ktoré by ich malo spracovať.

 

14) Možno ju zdedili po vás.

Dyslexia je dedičná. Tieto deti majú zväčša v rodine dedka, babku , strýka alebo rodiča, ktorý trpel podobným problémom. Vedci zistili, že za to môže konkrétny gén, ktorý sa odovzdáva ďalej. DCD2 sa identifikoval ako gén dyslexie.

 

15) Každý dyslektik sa môže prejavovať inak.

Dyslexia je zvláštna v tom, že žiadni dvaja ľudia nemajú rovnaké symptómy. Niektorí strácajú veci alebo majú veľmi slabé organizačné schopnosti. Niektorí sú pomalí v čítaní a majú zlé porozumenie textu. Iní majú problémy s usporiadaním myšlienok pri písaní. Niektorí majú problém s poradím dní, týždňov a mesiacov.

 

16) Môžu mať nízke sebavedomie.

Tieto deti sú rovnako inteligentné ako ktorékoľvek iné, no v dôsledku toho, že nie sú schopné čítať alebo písať tak ako ostatní, môžu trpieť pocitmi menejcennosti a cítiť sa hlúpejší. Tu by mali včas začať pracovať s deťmi rodičia a pedagógovia, aby dieťa nadobudlo zdravé sebavedomie. Určite existuje niečo, v čom vyniká a je dobré na to sústrediť jeho pozornosť.

 

Albert Einstein povedal:

Každý je génius. Ale ak budeme súdiť rybu podľa jej schopnosti liezť po strome, celý život bude žiť v presvedčení, že je hlúpa.

 

17) Sú plní rozporov.

Môžu byť v dobre známom prostredí a napriek tomu sa budú javiť ako stratené. Môžu rozpoznať slovo na jednej strane, ale na druhej ho už nespoznajú. Ich mozog je často veľmi rýchly, ale javí sa ako pomalý, pretože neustále musia filtrovať množstvo možností, ktoré sa im v hlave ponúkajú.

 

18) Majú úžasné silné stránky.

Bývajú veľmi dobrí v hovorenej reči, majú dobrú pamäť. Sú vysoko inteligentní, intuitívni a majú vynikajúcu predstavivosť.

 

19) Môžu byť neuveriteľne úspešní.

Môžu byť neuveriteľne úspešní, často aj vďaka dyslexii. Úspešní dyslektici sú dobrí zabávači:  Whoopi Goldberg, Jay Leno, Henry Winkler, Cher. Nájdete ich aj medzi umelcami: Leonardo da Vinci, Tommy Hilfiger, Andy Warhol, Pablo Picasso, ale aj medzi nositeľmi Nobelovej ceny: Carole Grieder a Baruj Benacerraf.

Čo sa vám môže zdať neuveriteľné, tak aj medzi vynikajúcimi žurnalistami alebo spisovateľmi nájdete dyslektikov: Scott Adams alebo Agatha Christie, F Scott Fitzgerald, Fannie Flagg alebo autor deťmi zbožňovanej série kníh Captain Underpants Dav Pilkey.

 

20) Môžu zmeniť svet.

Títo ľudia môžu zmeniť svet.  Ľudia ako George Washington, Richard Branson, Henry Ford a Stephen Spielberg ho zmenili.

Ľudia s dyslexiou sú milí, kreatívni a tiež vysoko inteligentní, napriek tomu, že nemajú rovnaké schopnosti ako my ostatní. Nedokážu si oddýchnuť od spôsobu, akým ich myseľ myslí. Aj táto na prvý pohľad nevýhoda môže byť ich životnou výhodou, vďaka ktorej prinesú spoločnosti niečo, na čo by sme my ostatní nikdy neprišli.

 

S vašou pomocou takéto deti dokážu objaviť svoje silné stránky, veriť si a možno zmeniť svet, v ktorom žijeme k lepšiemu.

 


Zdroj: understood.org
Čítajte viac o téme: Dyslexia, Problémy s učením
Zdieľať na facebooku