5 dôvodov, prečo by ste mali s deťmi variť

Varenie s deťmi môže u nich položiť pevné základy zdravého stravovania.
Varenie s deťmi môže u nich položiť pevné základy zdravého stravovania. / Bigstock

Varenie s deťmi nie je len spôsob, ako počas prípravy jedla menšie deti zabaviť alebo nevyhnutná výpomoc od starších detí. Spoznávanie procesu varenia má ďaleko viac výhod, ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať.Nech už majú vaše deti 5 rokov či 13, túto základnú ľudskú zručnosť, ktorú ich naučíte, skôr či neskôr ocenia. Aké sú teda benefity toho, že budete s deťmi spoločne variť?

 

1) Deti, ktoré varia, sú deti, ktoré ochutnávajú a lepšie jedia

Ak zapojíte deti do varenia, dostanú sa k zelenine, ovociu či bylinkám, ktoré predtým možno nikdy neochutnali alebo ani netušili, že sa v pokrme skrývajú. Ak z nich však s vami pripravia večeru, určite si rady zo svojho diela dajú. A možno objavia svoje ďalšie obľúbené jedlo či potravinu. A možno nie, no prvým krokom k tomu,aby spoznávali, aké potraviny a jedlá im chutia, je jednoznačne ochutnávanie. Otvorte náruč novým chutiam a nebráňte sa ani cudzej kuchyni. Možno vás deti prekvapia, že práve japonské, turecké alebo grécke jedlá sa stanú vďaka spoločnému vareniu ich obľúbenými.

 

2) Deti, ktoré varia vedia, že príprava jedla netrvá 5 minút

Ak dostanú deti, ktoré varia na tanier niečo, čo už varili, pozerajú sa na to úplne inak. Vedia, koľko práce stálo za tým, aby sa to objavilo na ich tanieri. Koľko námahy museli vynaložiť, aby pokrm nielen pekne vyzeral, ale i chutil. Koľko riadov po príprave jedla zostalo a že každý kuchár si musí po sebe aj upratať. Tieto deti si už budú pamätať, že jedlo nám doma nenosí na stôl zázračná víla, ale že jeho príprava je zložitý proces a pripravovať ho podľa seba a zdravo, má svoj význam. Deti, ktoré varia, si pripravený pokrm jednoducho vážia omnoho viac.

 

3) Varenie je spôsob, ako môžete hovoriť o zdraví

Všade sa to dnes okolo nás hemží hot-dogmi, hamburgermi, hranolkami, rezňami. A deti ich, bohužiaľ, milujú. Nepremýšľajú, čo je za tým. Aké celoživotné následky môže mať na ich zdravie dnešné stravovanie vo fast-foodoch. Nevidia rozdiel medzi mrazenou pizzou či pizzou doma pripravenou úplne od základu s kvalitnými surovinami. Záleží im len na chuti a dôležité je, aby bola poriadne výrazná. Slaná alebo sladká. Ak však deti naučíte tieto rozdiely medzi prípravou jedla doma a jedle kúpenom, pomôžete im vybudovať celoživotné dobré stravovacie návyky. Tie budú mať dopad nielen na to, že sa na nich nebudú lepiť nadbytočné kilogramy, ale ani žiadne choroby vyplývajúce z nezdravého stravovania. Tak ako pri všetkom, tak aj pri stravovaní, vaša vynaložená námaha „prinesie svoje ovocie.“ A dobré stravovacie zvyky sú pre deti do života skutočným darom.

 

4) Varenie je spôsob, ako hovoriť o zdravých ingredienciách

Deti, ktoré varia sa naučia, že dobrý chlieb nemusí mať v sebe cukor alebo že v poleve z lesného ovocia na palacinky je skutočné ovocie a nie nejaký sirup s množstvom farbív a éčiek. Takéto deti budú ochutnávať pri varení ingrediencie, ktoré možno nikdy neochutnali a dozvedia sa, aké potraviny sú súčasťou našej každodennej stravy. Ten, kto doma varí, sa  prirodzene zdravšie stravuje. V žiadnych polotovaroch nenájdete tak kvalitné suroviny, ako keď si ich starostlivo sami vyberiete v obchode.

 

5) Varenie kuchárov akéhokoľvek veku zbližuje

Pri spoločnom varení sa navzájom môžete zhovárať o čomkoľvek, čo vás napadne. Nemusíte sa vždy len extrémne všade ponáhľať, aby ste splnili úlohu a položili na stôl teplú večeru. Urobte ju spoločne. Varenie s deťmi určite vyžaduje viac času i trpezlivosti, ale aj vďaka tejto spoločnej činnosti si môžete byť s deťmi zase o kúsok bližší.

Čítajte viac o téme: Zdravé stravovanie
Zdieľať na facebooku