Nová Lego edícia Ženy v NASA vyzdvihuje prínos žien pri objavovaní vesmíru

Nová edícia Lego postavičiek Ženy v NASA od Maia Weinstock
Nová edícia Lego postavičiek Ženy v NASA od Maia Weinstock / Foto: Maia Weinstock // Flickr

Nové Lego postavičky, ktoré oslavujú prínos žien v oblasti vedy, technológie, inžinierstva a matematiky, budú o pár mesiacov dostupné pre všetkých fanúšikov vesmíru. Edícia Ženy v NASA vznikla vďaka súťaži Lego Ideas, do ktorej sa so svojimi návrhmi mohli zapojiť všetci nadšenci Lego stavebníc. Tentokrát sa víťazkou stala vedkyňa a spisovateľka Maia Weinstock, ktorá sa netají jej obrovským záujmom o objavovanie vesmíru a o históriu žien v rôznych vedeckých disciplínach.

Projekt Ženy v NASA bol pre ňu vhodnou príležitosťou ako osláviť nespochybniteľný prínos žien v minulosti. Hoci hrali ženy odjakživa kľúčovú rolu v americkom vesmírnom programe NASA (National Aeronautics and Space Administration), prínos mnohých priekopníčok nie je v súčasnosti dostatočne oceňovaný alebo známy. Ženy pôsobiace v oblasti vedy a technológie sa museli za ich akceptáciu ako vedkýň rovnocenným k mužom odvážne biť a práve preto by sa na ne nemalo zabúdať.

Súbor figúrok pozostáva z 5 významných vedkýň pôsobiacich v NASA: Margaret Hamilton, Katherine Jonson, Sally Ride, Nancy Grace Roman a Mae Jemison. Projekt poskytuje tým najmenším a takisto i neznalým dospelým možnosť vzdelávať sa týmto spôsobom v danej oblasti a uvedomiť si čo-to z histórie.

 

Margaret Hamilton je významnou americkou programátorkou, systémovou inžinierkou a obchodníčkou. V 60. rokoch minulého storočia, kedy pracovala pre NASA, Hamiltonová vyvinula palubný letecký softvér pre Apollo misie na mesiac. Je známa popularizáciou moderného konceptu softvérov.

 

Foto: Maia Weinstock // Flickr

 

Katherine Johnson ako matematička a vesmírna vedkyňa dlhú dobu pracovala pre NASA. Najznámejšia je jej kalkuláciami a overovaním trajektórií pre programy Apollo a Merkúr – vrátane misie Apollo, kedy po prvý krát pristáli ľudia na mesiaci.

Foto: Maia Weinstock // Flickr

 

Foto: Maia Weinstock // Flickr

 

Sally Ride, astronautka, fyzička a pedagogička, ktorá bola v roku 1983 prvou Američankou vo vesmíre. Po skončení kariéry NASA astronautky Ride založila vzdelávaciu spoločnosť, ktorá bola zameraná na podporu detí, špeciálne dievčat, aby sa realizovali v oblasti vedy a technológie.

     

    Foto: Maia Weinstock // Flickr

     

    Nancy Grace Roman je pre mnohých známa pod prezývkou „Mother of Hubble“ vďaka jej významnej role pri plánovaní Hubblovho vesmírneho teleskopu. Je jednou z prvých vedúcich pracovníčok v NASA a taktiež vyvinula astronomický výskumný program NASA.

       

      Foto: Maia Weinstock // Flickr

       

      Mae Jemison bola ako vyučená medička v roku 1992 prvou Afroameričankou vo vesmíre. Táto astronautka, fyzička a podnikateľka sa po odchode z NASA rozhodla založiť spoločnosť, ktorá sa zaoberá rozvojom nových technológií a podporuje študentov vo vede.

         

        Foto: Maia Weinstock // Flickr

         

        Autorka edícia Maia Weinstock priznala, že projekt Ženy v NASA nebol jej prvým návrhom pre Lego Ideas. No v tomto prípade po prvý krát spojila dve jej najväčšie vášne – objavovanie vesmíru a históriu žien v NASA. Pre Washington Post napísala: „Obe témy sa často vyskytujú v sociálnych médiách v pozitívnom zmysle, a preto si myslím, že ich kombinácia týmto spôsobom môže vyvolať podobnú vášeň aj u iných.“

         

        Foto: Maia Weinstock // Flickr


        Okrem miniatúrnych postavičiek a ich mien bude Lego set zahŕňať nástroje používané na kalkulácie a overovanie trajektórií pre misie Merkúr a Apollo, Hubblov vesmírny teleskop, miniatúrny raketoplán s tankami a štartovacími motormi. „Existuje mnoho kníh a dokumentov o ženách v NASA, ktoré som videla a počula a takisto aj pár fotografií. Dve z nich som sa rozhodla prerobiť ako portréty Katherine Johnson a Margaret Hamilton a pridala som ich navyše k súboru postavičiek a miniatúrnych nástrojov.“

         

        Foto: Maia Weinstock // Flickr

         

        Foto: Maia Weinstock // Flickr


        Maia Weinstock pre Washington post dodáva, že je nesmierne dôležité, aby mali dievčatá hračky, na ktoré sa zahľadia a môžu si povedať „Toto budem raz ja!“. Verí, že ľudia, ktorí sa s týmto súborom figúrok stretnú, sa i vlastnou iniciatívou naučia niečo o zobrazených ženách a ich príbehoch. „Tiež dúfam, že dievčatá a rovnako aj  chlapci si z hry odnesú schopnosť chápať rovnocennosť postavenia žien a mužov v oblasti vedy a technológie. Lego figúrky môžu byť pre mnoho detí malou inšpiráciou do budúcnosti!“

         


        Zdroje: ideas.lego.com
        washingtonpost.comflickr.com
        Čítajte viac o téme: Lego, Veda a technika
        Zdieľať na facebooku