Prečo sú teenageri impulzívnejší a emočnejší?

Prečo sú teenageri impulzívnejší a emočnejší?
Prečo sú teenageri impulzívnejší a emočnejší? / Foto: Bigstock

„Celé je to o mozgu“, hovorí publiku rodičov Chandler Toddová, profesorka pediatrie na Univerzite Nového Mexika. Mládež v období dospievania prechádza podľa nej stúpajúcou bolesťou v ich mozgoch viac než v ich telách. Pochopenie týchto fyzických zmien môže rodičom pomôcť byť trpezlivými a nápomocnými rodičmi.  Toddová je sama matka dvoch detí a hovorí, že sama je niekedy pri synových reakciách odzbrojená.

Nervové bunky v dospievajúcom mozgu rastú štyri až päť krát rýchlejšie ako v dospelom. Nepoužívané nervové bunky – neuróny odumierajú, takže v niektorých častiach dospievajúceho mozgu je to až 50% neurónov, čo rapídne mení mozgovú štruktúru. Myšlienky putujú rýchlejšie vďaka myelínu, izolačnému materiálu, ktorý zvyšuje rýchlosť nervových impulzov a rapídne sa šíri. Keď Toddovej 12-ročný syn zrazu dokáže čítať rýchlejšie, ona vie, že je to dôsledok spomínaných zmien v jeho mozgu.

„Buďte nežní. Pozerajte sa na ich emočné reakcie ako na skutočné. Nie je to len divadlo, “ volá profesorka Toddová po pochopení detí v tomto citlivom období. Racionálne rozhodnutia sú podľa nej vylúčené, mozog teenagera reaguje intenzívnejšie a často krát neberú do úvahy možné negatívne dôsledky. Ako príklad Toddová uvádza turistiku s jej šesť a dvanásťročným dieťaťom. Ona bola vystrašená z útesov, zatiaľ čo deti boli nadšené z výletu a vôbec nebrali do úvahy prípadné nebezpečenstvo.

Mládež si interpretuje negatívne impulzy úplne inak. Menej sa vyhýbajú nebezpečenstvu, a to preto, že časť mozgu nazývaná amygdala, ktorá je zodpovedná za zaznamenávanie riskantných situácií, tak veľmi v tomto období života nepracuje.

U teenagerov býva častou príčinou zranení, prípadne až nešťastných úmrtí, práve riskantné správanie ako napríklad nehody motorových vozidiel. Ich telesná kondícia je na vrchole a intelektuálne sa vyrovnávajú dospelým.

Dospievajúci takisto intenzívnejšie reagujú na sociálne a emocionálne hodnotenie, pričom vyšší účinok majú oproti rodičom priatelia. Stres spôsobujú tiež sociálne médiá. Profesorka Toddová radí rodičom, aby sa zhovárali so svojimi deťmi o ich vzťahoch, o šikanovaní a prípadných nereálnych prezentáciách ľudí, s ktorými sa môžu stretnúť na sociálnych sieťach. V jej rodine je vytvorený priestor pre vzájomnú interakciu bez médií, ako napríklad v čase spoločného stolovania.

Telo teenagera potrebuje dlhší spánok a môže sa odlišovať od dospelých. Stres a nedostatok spánku u nich môže spôsobovať navyše zvýšenú citlivosť a impulzívnosť. Toddová radí rodinám vyhradiť si dostatočný čas pre spánok všetkých v domácnosti.

Silné puto s rodičmi je podľa nej ochraňujúce a môže viesť k menej riskantnému správaniu u teenagerov. Medzi profesorkine rady patrí i rozhovor rodičov a detí o ich systéme hodnôt a to skôr než dôjde k nepríjemným situáciám. Je dobré zdôrazniť, koho všetkého sa dotkne ich nepremyslené riskantné správanie.

Teenageri sú skupina ľudí s úžasnou intelektovou flexibilitou a silou. Upevňovanie vzťahov medzi rodičmi a ich deťmi môže prinášať dôležité výhody pre rodiny ako aj pre spoločnosť.

Čítajte viac o téme: Výskum, Dospievanie | Tínedžeri
Zdieľať na facebooku