7 krokov ako urobiť správne rozhodnutie

7 krokov ako urobiť správne rozhodnutie
7 krokov ako urobiť správne rozhodnutie / Ilustračné foto: Pexels

Zvyčajne robíme desiatky rozhodnutí každý deň – čo jesť, čo si obliecť, s kým sa stretávať, krátkodobo alebo dlhodobo plánujeme. Niektoré sú ľahšie, iné ťažšie. Zamestnávajú náš mozog natoľko, že občas sa nám stane, že nie sme schopní urobiť ani tie najjednoduchšie rozhodnutia, alebo sa zamestnáme natoľko práve tými nepodstatnými, že nedokážeme urobiť zásadné rozhodnutie v našom živote. Cítime sa paralyzovane a odkladáme naše rozhodnutia na neskôr. Guy Winch je licencovaný psychológ a autor knihy Emočná prvá pomoc: odmietnutie liečby, vina, zlyhanie a iné každodenné bolesti. Svojim klientom vždy pri rozhodovaní radí robiť týchto 7 krokov, ak sa chcú rozhodnúť správne.


1) Definujte rozhodnutie a opatrenia, ktoré sú k nemu potrebné. Príklad: Neviete, či máte ísť na dovolenku, pretože ste boli v poslednej dobe finančne zaťažený, a nie ste si istý, či sa vám podarí nájsť niečo, čo by ste si mohli dovoliť a zároveň by to stálo za to. To, o čom uvažujte, nie je „Mám ísť na dovolenku?“ alebo „Kam mám ísť na dovolenku?“ , ale „Bude najlepšia dovolenka, ktorá sa zmestí do môjho rozpočtu, stáť za tie peniaze?“. Inými slovami povedané,  po popísaní vášho problému si uvedomíte, že má dva odlišné kroky: Po prvé je potrebné nájsť najlepšiu dovolenku z rozpočtu, a potom sa môžete rozhodnúť, či to stojí za to.

2) Spíšte si možnosti. Nezabudnite zahrnúť možnosť bez akejkoľvek aktivity. Napríklad, musíte sa rozhodnúť, či pozvete niekoho, s kým ste si nie veľmi blízky, na vašu narodeninovú oslavu. Máte tri možnosti: môžete sa rozhodnúť ho pozvať, nepozvať alebo sa vyhýbať rozhodnutiu. Pre tých, ktorí tvrdia, že prvá a posledná možnosť sa zhodujú, faktom je, že majú v skutku pravdu, no nie tú psychologickú. Nedokončené rozhodnutia  môžu byť zdrojom rozptýlenia a stresu, a čím viac sa ich nad nami vznáša, tým viac nás zbytočne zaťažujú.

3) Vymenujte pozitíva a negatíva všetkých možností. Uistite sa, že ste zvážili, čo možno najviac uhlov pohľadu. Napríklad, keď rozmýšľate nad „pre a proti“ vycestovania domov na prázdniny, alebo či je lepšie zostať oslavovať s priateľmi, zvážte vaše skúseností z predošlých prázdnin. Z tých, kedy ste šli domov, i z tých kedy nie. Porozmýšľajte nad tým, či bude potom potrebné navštíviť rodinu inokedy, a či to bude neskôr pre vás lepšie alebo horšie, aké budú pocity ostatných členov vašej rodiny, aké budú pocity priateľov, ktorí nebudú môcť byť vo vašej spoločnosti, zvážte cestovanie, prípravu jedla, atď.

4) Definujte si termín rozhodnutia. Niektoré rozhodnutia sú urgentné. Napríklad, či prijať novú pracovnú ponuku alebo zotrvať v starej práci, alebo či sa vydať na spontánny výlet s rodinou, keď ste mali v pláne jarné upratovanie. Iné rozhodnutia možno uskutočniť neskôr, ako napríklad začať s diétou alebo nakúpiť nové oblečenie. Ak nie ste schopní vytvoriť si umelý termín ukončenia rozhodovania, pokúste sa odložiť túto povinnosť na neskorší dátum, kedy sa pokúsite ho vytvoriť znova. Takto vás nebude zaťažovať určenie termínu ako nevyriešená úloha.

5) Predstavte si jednotlivé možnosti. Často robíme rozhodnutia založené na našej intuícii, no je lepšie uistiť sa, že intuícia dostala dostatok informácii, s ktorými môže pracovať. Nájdite si tiché miesto, zavrite oči a prehrajte si každú z možností pred vami s obraznými detailmi. Napríklad sa rozhodujete, či si kúpite drahý kus oblečenia, ktorý veľmi chcete, ale nemôžete si ho dovoliť. Predstava toho, ako ho dostanete a nosíte na špeciálnej udalosti je síce príjemná, ale obraz vášho prázdneho bankového účtu vás môže ušetriť stresu z vysokých účtov predtým, než ich budete musieť platiť.

6) Dajte všetko dokopy. Teraz, keď je vaša intuícia lepšie informovaná, vyberte si to, k čomu ste najviac priklonený. Ak máte podozrenie, že vaše rozhodnutie bolo viac emocionálne ako racionálne, pokračujte k nasledujúcemu kroku. Ak nie – rozhodovanie bolo dokončené.

7) Vyspite sa na to. Ak si myslíte, že vaše rozhodnutie bolo motivované emóciami („Nemal by som, ale ja tak chcem!“), dobre sa v noci vyspite a nasledujúci deň si prejdite výhody a nevýhody znova, aby ste sa uistili, že ste nepodľahli impulzu.

Čítajte viac o téme: Rozhodovanie
Zdieľať na facebooku