Vyučovanie vonku by mohlo znížiť riziko prenosu vírusu na školách, tvrdí Živica

Vyučovanie vonku
Vyučovanie vonku / Foto: Shutterstock

Bratislava (5. február 2021) – Jednou z najväčších aktuálnych výziev je umožniť žiakom bezpečnú prezenčnú výučbu na školách. Prenesenie časti vyučovania von, do blízkeho okolia školy, je jednou z možností, ako jednoducho a prakticky zabezpečiť vysoký hygienický štandard počas výučby.

 

Lekári a epidemiológovia už od jarného nástupu epidémie zdôrazňujú potrebu pravidelného a bezpečného pobytu na čerstvom vzduchu, ktorý posilňuje imunitu a má pozitívny vplyv aj na ľudskú psychiku. Pobyt vonku sa dá veľmi dobre prepojiť aj s vyučovaním, najmä na základných školách, ktoré sa budú znovuotvárať ako prvé.

 

„Na základe niekoľkoročných skúsenosti s projektami zameranými na učenie vonku, sme presvedčení, že veľká časť vyučovania na našich základných školách, sa dá bez väčších prekážok preniesť do vonkajšieho prostredia, ktoré je aktuálne hygienickejšie ako celodenný pobyt v triede," hovorí riaditeľka Centra environmentálnej a etickej výchovy Živica, Ivana Poláčková.

 

Živica už roky realizuje outdoorové projekty združené v platforme Hurá von, ktoré na školách využívajú ako exteriérovú učebňu napr. školskú záhradu, ovocný sad, alebo les. Na vyučovanie však postačí aj sídliskový trávnik či asfaltové ihrisko. Hlavným benefitom výučby vonku je okrem komplexného pochopenia učiva pomocou priamemu zážitku aj rozvoj ďalších zručností u detí (manuálnych, komunikačných). Tie sa v triede pri klasickom vyučovaní nemusia prejaviť naplno a po dlhodobej izolácii doma ich u detí potrebujeme posilniť. Práve pobyt vonku im môže pomôcť sa uvoľniť a naladiť na spoluprácu v školskom tíme.

 

Platforma Hurá von ponúka školám jednoduché a overené metodiky na učenie vonku pre rôzne predmety a tiež tipy na outdoorové aktivity, ktoré sa dajú zdarma stiahnuť na web stránke platformy. Inšpirácie sú prehľadne rozdelené podľa predmetov, ale podporujú aj medzipredmetovú výučbu. Tvorili ich skúsení pedagógovia a lektori.

 

„Radi by sme učiteľov podporili v tom, aby si vyučovanie vonku v rámci svojich predmetov vyskúšali a objavili jeho výhody. Teraz je na to tá najvhodnejšia doba - deti sedeli celé týždne doma a zážitkové učenie vonku im pomôže uľahčiť prechod od domáceho učenia naspäť do kolektívu a rovnako posilní aj ich imunitu," dopĺňa Poláčková. Prekážkou podľa nej nie je ani aktuálne chladné počasie, stačí vonku vhodne striedať statické aktivity s dynamickými. Počas slnečných dní by ale časť vyučovania určite mala prebiehať vonku, na čerstvom vzduchu.

Pravidelné vyučovanie vonku úspešne funguje na viacerých slovenských školách, jednou z nich je aj súkromná Zaježovská škola, ktorej zriaďovateľom je práve Živica. 

 

Viac informácií o metodikách na učenie vonku pre rôzne predmety nájdete na www.huravon.sk alebo na www.facebook.com/groups/huravon.

 

Ukážky metodík na učenie vonku pre ZŠ: https://huravon.sk/inspiracie/

Čítajte viac o téme: Outdoorové vzdelávanie
Zdieľať na facebooku