Raj pre rodiny s deťmi „na skok“ od Bratislavy

Sponzorovaný článok
Barokový zámok Schloss Hof je vzdialený len pár minút z Bratislavy.
Barokový zámok Schloss Hof je vzdialený len pár minút z Bratislavy. / Foto: Schloß Schönbrunn Kultur- und Betriebsges.m.b.H. - Severin Wurnig

Hľadáte miesto, ktoré by očarilo všetkých členov vašej rodiny a ponúklo výnimočné zážitky pre malých i veľkých? Máme pre vás skvelú inšpiráciu. Zavítajte do Dolného Rakúska a vychutnajte si nádherný deň v 70-hektárovom zámockom areáli. Rozprestiera sa v objatí nedotknutej prírody, len kúsok od slovensko-rakúskych hraníc.

 

Objavné putovanie časom so slovenským lektorom

Imperiálna nádhera a vidiecka idyla v zámockom areáli Schloss Hof vytvárajú harmonický celok. Či už individuálne alebo v sprievode slovenského lektora sa môžete vydať na cestu do čias dávno minulých a objavovať čaro marchfeldskej letnej rezidencie Márie Terézie, ktorá ponúka autentický pohľad do šľachtického života. Neopakovateľnú historickú atmosféru obohacuje aktuálna mimoriadna výstava s titulom „Princ Rudolf - syn cisárovnej Sisi" (do 20. novembra). Aký bol vzťah princa Rudolfa k jeho matke, prečo bol v jeho výchove kladený dôraz na vojenské aspekty, ktorá mladá vedecká disciplína bola jeho veľkou záľubou a prečo bol v rámci aristokratickej spoločnosti outsiderom? Barokový zámok Schloss Hof ponúka v rámci mimoriadnej výstavy necenzurovaný pohľad na doteraz menej známe stránky princa Rudolfa, jediného syna cisárovej Alžbety, s ktorou si boli bytostne aj povahovo podobní. Obaja boli temperamentní a vnímaví, oplývali inteligenciou a fantáziou. Obaja mali rovnaké záujmy, avšak každý z nich sa im venoval iným spôsobom. Spájal ich tiež odpor voči konzervatívnym dvorným kruhom.

 

Mimoriadna výstava v areáli Schloss Hof s titulom „Princ Rudolf - syn cisárovnej Sisi" / Zdroj: Dieter Nagl

 

Vedeli ste napríklad, že korunný princ už ako päťročný ovládal štyri cudzie jazyky, mal výborný spisovateľský talent, technický pokrok považoval za najvýznamnejší fenomén svojho storočia a bol fanatickým obdivovateľom prírody? Pútavé exponáty vám poodhalia súkromie princa Rudolfa – od významných zážitkov z detstva až po jeho politické názory, vzťah k ženám a lásku k cestovaniu, prírode i lovu. Tragédia z Mayerlingu a túžba po senzácii často zatieňuje pôsobenie princa, ktorý sa vyznačoval pokrokovým životným postojom, anonymne publikoval a inklinoval k prírodným vedám, geografii a dejinám.

 

Myslíme aj na najmenších – každú nedeľu a vo sviatok je pre deti pripravená zážitková detská prehliadka v slovenskom jazyku. Táto špeciálna prehliadka je „šitá na mieru“ deťom a zaujme pestrosťou a hravou formou.

 

Oddych v štýle cisárov

Vďaka precíznej revitalizácii máte možnosť vychutnať si záhradu zámku Schloss Hof v podobe, v akej bola v 18. storočí. 15-hektárová terasovitá záhrada je skutočným majstrovským dielom zručných záhradníkov, pričom pri výbere rastlín sa kladie veľký dôraz na historickú správnosť. Umelecky tvarované záhony vytvárajúce pôsobivé živé koberce z desiatkami tisíc kvetín, bohatá skulpturálna výzdoba – od antických bohov až po bájne bytosti, a impozantné fontány spríjemňujú chvíle plné relaxu na miestach, kde kedysi oddychoval aj Eugen Savojský a Mária Terézia. Doprajte si romantickú prechádzku či piknik v tôni gaštanov a vychutnajte si podmanivé čaro barokovej záhradnej nádhery. Z vyhliadkovej plošiny na siedmej terase sa vám naskytne pohľad až na slovenské územie a tajomný labyrint je pekným miestom na veselé blúdenie v spleti uličiek lemovaných živým plotom. „Tajným“ tipom pre milovníkov flóry sú pôvabné tematické záhrady – voňavá bylinková záhrada, nádherná záhrada ruží, záhrada maškŕt a záhrada regiónu Weinviertel.

 

Schloss Hof ponúka návštevníkom aj jedinečný relax s možnosťami pikniku či prechádzok v nádherných záhradách.

 

Pestrá zábava na zámockom statku

Aj na detských návštevníkov čaká v zámockom areáli množstvo fantastických zážitkov. Mimoriadne obľúbený je simulátor jazdy na koči, kde si deti môžu overiť svoje zručnosti pri ovládaní konského záprahu. Priam ideálnym miestom na šantenie je dobrodružné ihrisko a ihrisko s vodnými hrami. Príjemným spestrením môže byť aj návšteva zvieracích obyvateľov zámockého statku. Areál zámku sa môže popýšiť skutočne rozmanitou faunou. Nájdete tu viac ako 200 zvieracích obyvateľov, medzi inými aj zriedkavé rasy domácich zvierat a exotické druhy. Zoznámiť sa môžete s norickými koňmi, lipicánmi, shetlandskými poníkmi, korutánskymi ovcami, štvorrohými kozami, bielym pávom, ale aj lamami, alpakami či ťavami. Mimoriadne obľúbené sú vzácne barokové oslíky, ktorých na svete žije už len niekoľko stoviek. Na zámockom statku máte príležitosť zvieratká nielen obdivovať, ale aj pohladkať.

 

V areáli Schloss Hof nájdete približne 200 zvieratiek, ktoré si môžete aj pohladkať.

 

Ak túžite deťom dopriať trochu dobrodružstva, určite nevynechajte zážitkové okruhy s interaktívnymi stanovišťami. Poskytnú vám odpoveď na otázku, ako v dávnych dobách vyzeral život slúžky či paholka na zámku. Každé stanovište zahŕňa jednu postavu v životnej veľkosti a jedno povolanie, ako napr. pekár, kuchár, sokoliar, poľovník či koniar. Po splnení hra­vých úloh sa deti môžu tešiť na malú odmenu. Mimoriadne zaujímavá je hrnčiarska dielňa, kde sú vystavené pôsobivé hrnčiarske výrobky a éterická bylinková diel­ňa, v ktorej krásne rozvoniavajú roz­manité bylinky. Obzvlášť v letných mesiacoch je skvelým miestom na zá­bavu stodola. Malí návštevníci sa tu môžu v chládku povoziť na odrážadlách po drevenej dráhe. V zámockom areáli nájdete lavičky, ležadlá a hojdacie siete, kde si môže­te oddýchnuť a načerpať energiu. Veľmi praktické sú drevené vozíky, ktoré skvelo poslúžia na prepravu vecí i unavených detí. V zámockom areáli je možný aj pohyb s detským kočíkom.

 

V Schloss Hofe sa deti zabavia aj v mimoriadne zaujímavej hrnčiarskej dielni.

 

Autentické zážitky z podujatí

Zámok Schloss Hof celoročne zaujme návštevníkov aj pestrou programovou ponukou. Už teraz sa s deťmi môžete tešiť na posledný septembrový víkend. 26. a 27. september je venovaný šarkaniáde – podujatiu, ktoré deti doslova milujú. Vysoko k oblohe sa vznesú šarkany tých najrozmanitejších tvarov a farieb. Možno práve váš šarkan bude ten najkrajší a najoriginálnejší. Veselé predstavenie nad zámockou lúkou je bezkonkurenčným zážitkom pre malých i veľkých.

 

V septembri čaká v zámku Schloss Hof deti obľúbená šarkaniáda.

 

Ako sa do zámku Schloss Hof dostanete?

Máte možnosť využiť hneď niekoľko spôsobov dopravy. V prípade prepravy autom je k dispozícii bezplatné parkovisko. Ak dávate prednosť vlaku, určite oceníte grátis kyvadlovú dopravu, ktorá premáva zo stanice Marchegg. Až do 1. novembra je počas  víkendov a sviatkov otvorená aj východná brána v smere od Devínskej Novej Vsi. Do zámku Schloss Hof môžete prísť aj cez cyklomost ponad rieku Moravu – pešo alebo pohodlne na bicykli či kolobežke. Cesta pešo zo zastávky MHD Novoveská po východnú bránu je veľmi príjemná, trvá približne 30 min. a zvládnu ju aj deti.

 

Zámocký areál Schloss Hof

 

Spoznajte príbeh „večne mladej“ krásky

Len 3 km od zámku Schloss Hof môžete obdivovať ďalší klenot Moravského poľa – zámok Niederweiden. Rozlohou je síce menší, ale nemenej pútavý. Umelecky hodnotná je najmä oválna sála, ktorá na stenách prezentuje motívy s exotickou flórou, vtákmi a orientálnymi hudobníkmi. Jedným z najpôsobivejších prvkov je pôvodná lovecká baroková kuchyňa. Vašu pozornosť si získa vďaka originálnemu zariadeniu, ktoré sa v nej zachovalo. Je obzvlášť zaujímavým miestom, ktoré v každom prípade stojí za návštevu.

 

Až do 20. novembra je zámok Niederweiden miestom výnimočnej výstavyCisárovná Sisi – žena a panovníčka“. Prečo bola cisárovná už za svojho života opradená mýtmi, prečo boli doplnky, ako závoje a vejáre stálymi súčasťami jej zovňajšku, kde si nechala postaviť svoj „zámok snov“ a prečo Hofburg v jednej zo svojich básní označila za „hradný žalár“? Poodhaľte rúško tajomstva a nahliadnite do života azda najzaujímavejšej ženy v rakúskych dejinách, ktorá bola pre jej súčasníkov najkrajšou ženou Európy. Na loveckom zámku Niederweiden, ktorý je súčasťou zámockého komplexu Schloss Hof, sú v rámci viacerých tematických okruhov predstavené skvosty zo zbierky cisárovnej Alžbety, z ktorých väčšina bola osobným vlastníctvom samotnej cisárovnej.

 

V elegantných priestoroch zámku, ktorý sa vyznačuje francúzskym šarmom, vás očarí viac ako 400 objektov od šperkov, oblečenia a topánok až po maľby, litografie a skulptúry. Z množstva exponátov je to napríklad krstná súprava cisárovej, hodvábne letné šaty, briliantové hviezdice, sadrová busta cisárskej nevesty, doplnky k smútočnému odevu, portrét cisárovnej Alžbety s perlami vo vlasoch, jej topánky (pričom ešte nie je rozlíšená pravá a ľavá), slnečník z čierneho hodvábu s bohato zdobenou slonovinovou rukoväťou s monogramom, kolibričí vejár, porcelánový servis či orientálny plášť.

 

Zbavené klišé a mýtov rozprávajú doposiaľ nevystavované exponáty príbeh výnimočnej ženy, panovníčky, ktorá sa navždy zapísala do dejín. Výstava vám priblíži radosti a žiale, túžby, obavy i rany osudu cisárovnej, ktorá fascinuje extravagantným životným štýlom a v neposlednom rade kapricióznou povahou. Výstava sa venuje aj hlbším témam, ako napr. úloha cisárovnej ako panovníčky, vzťah k svokre, ako aj jej žiaľ nad úmrtím dvoch detí a láska k vnúčatám. Dozviete sa tiež, prečo bola cisárovná Sisi považovaná za najkrajšiu ženu Európy a módnu ikonu svojej doby, čomu vďačila za svoj pôvabný výzor a prečo tak milovala cestovanie, obzvlášť ostrov Korfu. Zároveň máte unikátnu príležitosť získať najnovšie vedecké poznatky.

 

Za krásnymi miestami nemusíte cestovať ďaleko. Jedno takéto nájdete hneď v blízkosti hranice s naším západným susedom. Ak sa rozhodnete pre výlet do zámockého komplexu Schloss Hof, darujete sebe i svojim najbližším nezabudnuteľné spomienky.

 

Tip na záver:

V prípade, že sa chystáte do zámockého komplexu Schloss Hof s rodinou, oplatí sa kúpiť si zvýhodnenú rodinnú vstupenku. Deti do 6 rokov majú vstup grátis. Bližšie informácie: www.schlosshof.at/sk


Foto: Schloss Hof/© SKB/Michal Cilc, Astrid Knie, Severin Wurnig

Čítajte viac o téme: Cestovanie s deťmi
Zdieľať na facebooku