Záleží vám na budúcnosti vašich detí? Potom nezabúdajte na túto dôležitú vec

Sponzorovaný článok
  Zdroj: Poštová banka

Každý rodič túži po tom, aby z jeho potomkov vyrástli úspešní ľudia. Práve preto by im už od narodenia mali šetriť na kvalitné vzdelanie, ktoré otvára dvere ku skvelej kariére.

 

Verte tomu, že nie je jedno, na ktorej univerzite mladý človek strávi pár rokov svojho života. Od úrovne vzdelania sa odvíja úroveň jeho pripravenosti do praxe. S výberom školy z bohatej domácej a zahraničnej ponuky preto treba začať v dostatočnom predstihu a so šetrením na vzdelanie ešte skôr.

 

Koľko vás to bude stáť?

Technická univerzita v Košiciach či Univerzita Komenského v Bratislave sa pravidelne umiestňujú v rebríčkoch najlepšie hodnotených škôl na svete. Ročné náklady na štúdium sa tu, aj napriek bezplatnému vzdelávaniu, šplhajú k sume 3 000 eur. Ubytovanie, strava, doprava, knihy a ďalšie každodenné potreby si študenti musia zaplatiť z vlastného vrecka.

 

Výborné meno a skvelé výsledky má aj Masarykova univerzita v Bratislave. Výdavky na štúdium vrátane životných nákladov počas dvoch semestrov presahujú 3 300 eur. Špičkové vzdelanie sľubujú aj univerzity v škandinávskych krajinách. Za rok zaň zaplatíte od 8 do 10 tisíc eur. Náklady na štúdium v Holandsku či vo Francúzsku sú ešte o tisícku vyššie.

Rok štúdia na Oxforde vás vyjde takmer na 4 000 eur a školné na Harvarde sa šplhá k sume 40 000 eur. Väčšiu sumu môžete uhradiť pomocou štipendia, na kvalitné vysokoškolské štúdium sa však v každom prípade treba finančne pripravovať už od detstva.

Mnohí z nás o štúdiu v zahraničí rozmýšľali alebo dokonca snívali, ale z určitých dôvodov tieto sny nikdy neuskutočnili. Nedostatok financií uviedlo ako dôvod až 37 % Európanov a zhruba pätina Slovákov vo veku do 30 rokov. S výberom z množstva kvalitných škôl a perspektívnych odborov treba začať v dostatočnom predstihu a so šetrením na štúdium ešte skôr.

 

University of Oxford / Zdroj: Poštová banka

Prečo mladí odchádzajú študovať do sveta?

Predpoklad, že skúsenosti zo zahraničia im pomôžu získať lepšiu prácu a kariérny rast, je opodstatnený. Aj doma máme skvelé školy, ale štúdiom mimo Slovenska sa dá získať omnoho viac ako len vzdelanie. So štúdiom a prácou v zahraničí má skúsenosť až 28 % Slovákov. Najčastejšími dôvodmi vycestovania za hranice sú zdokonalenie sa v cudzích jazykoch, príležitosť stretnúť nových ľudí a objavovanie iných kultúr a zvykov.

„Život 1 500 km od rodiny ma naučil samostatnosti a zodpovednosti za financie. Na študijný pobyt som síce dostala príspevok z grantu, ale ten mi na pokrytie školy a nákladov na život vo svete nestačil. Celý čas ma museli dotovať rodičia a minula som aj svoje úspory, ktoré boli pôvodne určené na štart do života až po ukončení výšky,“ hovorí Jana, ktorá študovala v Lyone a jedným dychom dodáva, že táto investícia stála za to. „Zdokonalila som sa v jazyku a po návrate domov som nemala problém nájsť si prácu,“ spokojne hodnotí.

 

The University of Edingurgh / Zdroj: Poštová banka

 

Top štúdium už od 10 eur mesačne

S Programom podpory vzdelania Instudy od Poštovej banky vás štúdium dieťaťa na prestížnej univerzite doma alebo v zahraničí mesačne nemusí stáť viac ako jedna rodinná večera. Na Oxford mu dokážete našetriť už od 50 eur a napríklad na Humboldtovu univerzitu v Berlíne už od 35 eur mesačne. Môžete sa rozhodnúť pre pravidelný mesačný vklad od 10 do 500 eur a pre obdobie viazanosti od 5 do 17 rokov, s možnosťou úročenia vašich úspor až do výšky 3,5 % ročne.

 

Zúfať nemusia ani študenti, ktorí plánujú vycestovať už v dohľadnom čase a nemajú nasporenú potrebnú sumu na štúdium. Riešením je pôžička na vzdelanie, s výhodnou úrokovou sadzbou a so zľavou 100 % z poplatku za jej poskytnutie. Viac o možnostiach štúdia na najlepších univerzitách doma a v zahraničí nájdete na www.instudy.sk.

Čítajte viac o téme: Rodinné financie
Zdieľať na facebooku