Hniezda v detských postieľkach sú čoraz nebezpečnejšie

Látkové mantinely alebo takzvané hniezda sú súčasťou takmer každej novorodeneckej postieľky.Vedci však tvrdia, že sú pre deti väčším ohrozením ako pomocou.
Látkové mantinely alebo takzvané hniezda sú súčasťou takmer každej novorodeneckej postieľky.Vedci však tvrdia, že sú pre deti väčším ohrozením ako pomocou. / Ilustračné foto: Bigstock

Látkové mantinely alebo takzvané hniezda sú súčasťou takmer každej novorodeneckej postieľky. Nastávajúce mamičky s nimi rátajú vo svojej výbavičke a málokto by očakával, že by práve používanie tejto pomôcky mohlo byť pre dieťa nebezpečné. Podľa správy, ktorú v najnovšom vydaní priniesol magazín The Journal of Pediatrics však táto pôvodne ochrana zapríčinuje čoraz viac úmrtí novorodencov. Za posledných sedem rokov vzrástol ich počet trojnásobne oproti predchádzajúcim obdobiam. To je už pre Americkú komisiu spotrebiteľov pre bezpečný produkt natoľko alarmujúce, že navrhujú hniezda stiahnuť z predaja. Posledné analýzy tak vyvrátili tvrdenia, že najväčšiu hrozbu pre dieťa predstavujú vankúše, prikrývky či plyšové hračky.

 

"Tie mantinely aktuálne zabíjajú naše deti," hovorí Bradley T. Thach, profesor a doktor pediatrie, ktorý sa úmrtiami spôsobenými detskými hniezdami zaoberal už v prvej štúdii v roku 2007. "Sú nebezpečnejšie, ako sme si pôvodne mysleli. K mnohým úmrtiam by nedošlo, keby boli postieľky prázdne," povedal v agentúrnej správe pre Newswise.

 

V USA legislatíva nijako neupravuje rozmery a hrúbku používaných mantinelov, spotrebiteľské iniciatívy, ktoré sa toho začali dožadovať už v r. 2012 zostali zatiaľ bez odozvy. Podľa údajov v období 1985-2012 v 48 prípadoch zapríčinilo hniezdo v postieľke smrť dieťaťa, v 146 prípadoch bolo súčasťou spôsobeného zranenia, keď sa deti takmer udusili alebo priškrtili. Vyplynulo to z údajov priamo na úmrtných listoch a lekárskych správach detí vo veku 4-22 mesiacov.

Doktor Thach a jeho kolegovia pripúšťajú, že až 32 prípadov zo 48 skúmaných nemuselo skončiť tragicky. Vo väčšine dojčatá zomreli na to, že vsunuli nos do mantinelu alebo medzi mantinel a matrac a udusili sa. Medzi ich tvárou a samotným mantinelom dokázateľne nebol žiadny iný predmet. Zvyšných 16 prípadov bolo spôsobených tým, že sa dieťa kvôli mantinelu zle uložilo či zakliesnilo medzi mantinel a vankúš.


Ďalšia inštitúcia – Národné centrum pre rozbor a prevenciu úmrtia detí k vyššie spomínanému číslu vedcov okolo doktora Thacha pridáva ďalších 32 prípadov z ďalších 37 šťátov v rokoch 2008-2011. Reálne číslo úmrtí je však podľa nich vyššie, keďže štatistiky spájajúce mantinely a smrť novorodencov sa začali vytvárať len nedávno, a preto nie všetky prípady sú známe.

Zranenia spôsobené používaním mantinelov vedci pripisujú používaniu nekvalitných materiálov respektíve ich dizajnom. Bábätko sa napríklad takmer udusilo, pretože sa mantinel na spodu dobre neupínal. K zamotaniu či prehltnutiu cudzieho predmetu takmer došlo kvôli nadmerným dekoráciám a sponám.

 

Mantinely alebo hniezda nemajú podľa vedcov žiadny význam. Pôvodne boli navrhnuté, aby sa hlavička dieťatka neprepchala medzi drevené tyče z ohradenia postieľky. Medzery medzi nimi však už zo zákona musia byť také, aby sa tam nedostala. Pokiaľ ide o nárazy hlavičky, podľa Thacha a jeho kolegov k nim dochádza aj s mantinelmi. Zranenia takto spôsobené nie sú vážne. Vedci aj pediatri vyzývajú príslušné organizácie, aby nasledovali príklad štátov Maryland a Chicago, ktoré predaj mantinelov už zakázali. Maryland v roku 2013  a Chicago 2011.

 

Čítajte viac o téme: Výskum
Zdieľať na facebooku