Monika Šrenkelová: Ženy zabúdajú po pôrode na rehabilitáciu brucha. Často ich prekvapí, aké nepríjemné problémy to prinesie

Fyzioterapeutka Monika Šrenkelová hovorí, že medzi najčastejšie problémy narušenia panvového dna u žien patrí únik moču alebo prepadnutie maternice.
Fyzioterapeutka Monika Šrenkelová hovorí, že medzi najčastejšie problémy narušenia panvového dna u žien patrí únik moču alebo prepadnutie maternice. / Foto: archív MŠ

Obdobie tehotenstva prežívajú ženy v príjemnom očakávaní. Myslia pri tom však zvyčajne prirodzene viac na bábätko než samy na seba. O oblasť panvy sa mnohé v tehotenstve, dokonca ani po pôrode nezaujímajú. Zabúdajú na to, ako veľmi dostalo v tomto období zabrať ich brucho. Len máloktorá si nájde čas po šestonedelí na jeho rehabilitáciu v snahe o návrat do pôvodného stavu. Škála narušenia funkčnosti brucha je pritom podľa slov fyzioterapeutky Moniky Šrenkelovej veľmi široká. Hovorí, že následné problémy siahajú do ortopédie, neurológie, gastroenterológie, brušnej chirurgie, endokrinológie či gynekológie. Najčastejšie sa vo svojej praxi stretáva s problémami úniku moču či prepadnutia maternice.

 

V článku sa dočítate:

  • aké sú príčiny úniku moču a či je možné vysporiadať sa s týmto problémom formou rehabilitácie;
  • ako súvisí únik moču s prepadnutím maternice;
  • či je možné posilniť oslabené panvové dno;
  • či môžu mať bolesti chrbta pôvod v oslabenom panvovom dne.

 

Spomínali ste, že sa ako fyzioterapeutka stretávate u žien s nepríjemným problémom úniku moču. Ponúka tu fyzioterapia nejaké riešenie?

Pri mnohých problémoch panvového dna dokáže ženám pomôcť správna rehabilitácia samotného panvového dna, závesných aparátov a ich posilnenie. Niekedy môže problém inkontinencie, teda úniku moču, siahať do oblasti neurológie či endokrinológie. V každom prípade je únik moču veľmi častý jav a nepredstavuje len zdravotný problém, ale svojimi dopadmi aj psychický či sociálno-spoločenský. Najčastejšie sa stretávam s inkontinenciou u žien po pôrodoch a v menopauze.

 

Samotné obdobie gravidity je pre ženský organizmus náročným obdobím. Vznikajú tu problémy s únikom moču?

Počas tehotenstva sa svaly a spojovacie tkanivá enormne poddávajú, v tele ženy dochádza k hormonálnym zmenám, organizmus dostáva zabrať v každom svojom systéme. Toto všetko môže mať rôzne dopady. V závislosti od genetiky, športovej zdatnosti a zdravotnej výbavy sa ukáže, do akej miery to organizmus ženy zvládol. Stáva sa, že po pôrode si žena, napríklad pri kýchnutí či zakašľaní uvedomí, že jej uniká moč, inú začne pobolievať chrbtica, prípadne má problémy s trávením, alebo sa dokonca zistí prolaps maternice.

 

Čo je hlavnou príčinou?

Panvové dno predstavujú tri vrstvy svalov, ktoré sú umiestnené v spodnej časti panvy. Ak sa panvové dno oslabí, dôsledkom môže byť nástup „nepríjemných“ diagnóz. Najčastejšie ide o močovú či fekálnu inkontinenciu alebo neschopnosť otehotnieť. Keďže aj svaly panvového dna je možné ovládať vôľou, netreba podceniť ich schopnosť posilnenia. Tým sa môže často problém zmierniť.

 

Únik moču u žien je teda záležitosťou uvoľneného panvového dna?

Nie vždy je príčinou samotné uvoľnenie panvového dna. Niekedy za to môže hyperaktívny močový mechúr či zápal močových ciest. Ak ale hovoríme o úniku moču pri kašli, kýchaní, smiechu alebo pri športe, ide o stresovú inkontinenciu, a tú je v mnohých prípadoch možné riešiť práve posilnením panvového dna.

 

Do akej miery stojí za vznikom močovej inkontinencie u žien pôrod?

Pôrod je asi najčastejšou príčinou. Problém uvoľnenia panvového dna môže nabrať na svojej váhe pri komplikovanom pôrode rôzneho charakteru. Inkontinencia po pôrode vzniká zvyčajne z pôrodného tlaku, keď žena rodí spontánne. Ten je vyvíjaný na močový mechúr. V dutine brušnej je potrebné, aby sa vytvoril priestor pre rastúcu maternicu a to tak, že sa stena brucha musí poddať. Keď spojovacie tkanivá svalov prekročia svoju elasticitu v zmysle integrity, nastáva problém. Je to nežiaduci stav, ktorý je potrebné riešiť. A to nielen z estetických, ale najmä zo zdravotných dôvodov. Mala by nasledovať konzultácia u fyzioterapeuta, ktorý by usmernil ako rehabilitovať.

 

Ktoré ďalšie príčiny stoja za inkontinenciou?

Príčinou môže byť aj obezita, cukrovka alebo časté infekcie močových ciest. Svoju úlohu zohráva aj vek, dlhodobá fyzická záťaž človeka či chronický kašeľ. Stretávam sa s týmto problémom aj u žien, ktoré ešte nerodili, u ľudí po inej operácii v dutine brušnej, či  u športovcov v dôsledku nesprávneho zapájania vnútorného stabilizačného systému pri cvičení. Nepracujú totiž správne s vnútrobrušným tlakom. Stresová inkontinencia moču sa môže vyskytnúť aj po chirurgickom odstránení maternice, či po iných gynekologických operáciách v oblasti malej panvy alebo panvového dna.

 

Ako súvisí únik moču s prepadnutím maternice?

Prolaps maternice je stav posunutia maternice smerom dole k vagíne. Maternica a susedné štruktúry sú zavesené pomocou väzov. Svalstvo panvového dna podporuje maternicu, vagínu, močový mechúr a konečník. Prolaps maternice je výsledkom uvoľnenia panvového dna alebo preťaženia štruktúr svalu panvovej steny a väzivových štruktúr. Svojim prepadnutím zvykne samotná maternica tlačiť na močový mechúr a tým zapríčiní inkontinenciu.

 

Môžu byť dôsledkom uvoľneného panvového dna aj bolesti chrbta?

Pomerne často má uvoľnené panvové dno súvis s bolesťami spodnej časti chrbtice. Panvové dno totiž plní aj opornú funkciu. Znamená to, že drží orgány malej panvy na mieste. Spolu s bránicou, brušnými svalmi, bočnou a zadnou stranou trupu tvorí takzvaný hlboký stabilizačný systém. V istom zmysle ide o jeden celok.

 

Ako môže správna rehabilitácia ovplyvniť tieto problémy?

Správna rehabilitácia brucha, ktorá spočíva v práci s brušnou stenou, v správnom zapojení svalov steny brucha, má pozitívny dopad na závesné aparáty vnútorných orgánov. Dobrý fyzioterapeut tam vie urobiť veľký kus práce, a to cvikmi zameranými na panvové dno. Keď sa ono znovu posilní, tak veľakrát aj inkontinencia ustúpi.

 

Kedy teda môže žena začať s rehabilitáciou brucha v zmysle posilnenia panvového dna, aby predišla dôsledkom jeho oslabenia?

To záleží od stavu pacientky. Všeobecne za normálnych okolností však po šestonedelí už mamičky rehabilitovať brucho rozhodne môžu. Vlastne mali by. Po sekcii sú tie ženy viac ubolené, ale aj tak je dobré začať. Nie však cvičiť v zmysle ísť do fitnescentra. Potrebné je zamerať sa na to vnútrobrušné svalstvo. Na začiatku je podstatné zvládnuť základné stereotypy, ako je spôsob vstávania z postele, spôsob sedenia, dvíhania bábätka. V podstate ide o základné pohybové stereotypy, s ktorými žena žije. Už tu sa totiž môže spevňovať panvové dno, sťahovať vnútrobrušné svalstvo a podobne. Na kontrole po šestonedelí môže oslabené panvové dno diagnostikovať gynekológ. Poukáže na dôsledky týkajúce sa napríklad krčka maternice, samotnej maternice, vaječníkov alebo vajcovodov. Avšak prvou voľbou pre ich funkčnosť a riešenie problémov by mala byť správna rehabilitácia brucha a panvového dna. Práve tá dokáže tak častú inkontinenciu u žien do veľmi veľkej miery ovplyvniť.

Čítajte viac o téme: Rozhovory
Zdieľať na facebooku