Ako pomôcť detskému sebavedomiu?

  Foto: Pixabay

Ako bude vyzerať naše sebavedomie v dospelosti, začína už v detstve. Veľmi malé dieťa ešte sa nevie hodnotiť samé, ale vychádza z toho, čo počuje, vidí vo svojom okolí, od svojej rodiny, kamarátov, učiteľov.  Ak dáme dieťaťu pocit, že je jedinečné, podporíme ho v tom, v čom je dobré a o čo sa zaujíma, vytvoríme tak preň najlepší základ pre vybudovanie zdravého sebavedomia.

 

Aby sme pomohli vybudovať zdravé sebavedomie nášmu dieťatku, najlepšou voľbou vo výchove je zlatá stredná cesta, čiže nemali by sme byť ani veľmi prísni, ale ani priveľmi voľní rodičia. Najlepšie spravíme, ak určíme jasne stanovené hranice, pravidlá, pričom akceptujeme a podporíme jeho jedinečnosť. V bežnom dni to môže vyzerať tak, že sa chodí spať večer o 20:00, ale nie vo forme príkazu, skôr vysvetlime dieťatku, že ak nejde spať včas, na druhý deň bude unavené a napríklad na tanečnej nebude vládať tak krásne tancovať ako inokedy.

Výchova, pri ktorej je dieťa neustále kritizované, zhadzované či trestané, nemá pozitívny vplyv na sebahodnotenie, rovnako, ako ani prehnané chválenie či prehnaná voľnosť.

 

Spomeňte si na svoje detské časy- ako citlivo ste vnímali a reagovali na všetko okolo seba. Dieťa ešte nie je schopné zhodnotiť, čo ste povedali len pod návalom hnevu a momentálnych emócií a odosobniť sa od toho. Výskumy, ktoré boli uskutočňované na univerzite vo Valencii pod vedením Fernanda Garcíu ukázali, že trest, utrpenie a prísne nekompromisné pravidlá majú negatívny dopad na sebavedomie dieťaťa, ktoré sa s ním často tiahne až do dospelosti.

 

Ako rodič môže napomáhať budovať zdravé sebavedomie dieťaťa?

  • Ponechajte rozhodovanie na dieťati vo veciach, ktoré nemajú zásadný vplyv na fungovanie rodiny, ale na jeho záľuby. Napríklad mu ponúknite, aby si zo záujmových krúžkov a aktivít vybral sám.
  • Neporovnávajte ho s ostatnými. Podporujte v deťoch ich jedinečnosť. Vyhýbajte sa tomu, aby ste sa snažili na svojich deťoch naplniť vlastné nedosiahnuté ciele. Pre dieťa sú to cudzie ciele, ktoré si neurčil sám.
  • Vždy stojte pri ňom a ak sa mu nejaký cieľ nepodarí naplniť, povedzte mu život ide ďalej a ponúkne mu ďalšiu šancu. Dajte mu najavo, že vaša láska nie je ničím podmienená- vyvarujte sa vyhrážkam typu: „Ak toto nespravíš alebo nenapravíš, nebudem ťa mať rada / bude zle.“
  • Vysvetlite dieťaťu dôvody, prečo ste sa rozhodli stanoviť práve také pravidlá, na akých trváte. Výchova má byť rázna, ale stále láskavá, nie krutá.
  • Úlohou rodiča je svoje dieťa rozvíjať, keď za ním príde s otázkou, prosbou či s cieľom zistiť názor rodiča na určitú situáciu či vec. Neodpovedať len preto, aby ste mali pokoj, ale rozvíjajte jeho otázku ďalej, Pýtajte sa ho aj vy, zaujímajte sa o jeho názor.
  • Nezabúdajte na neverbálnu komunikáciu, dajte im najavo svoju lásku gestami a pohladením.

 

Ďalšiu vec, ktorú ako rodič môžete urobiť, je byť príkladom pre svoje dieťa. Ak vás dieťa vidí ako sebavedomú osobu, je to najlepší základ pre budovanie jeho sebavedomia. Sebavedomý výstup hlavne mimo domova si všímajú deti veľmi dobre. Často sa ale stáva, že to sebavedomie je sklesnuté v dnešnom svete. Ako dospelí, môžeme byť vyčerpaný, môžeme mať obavy zo zlyhania, z názorov ostatných. Dobrá správa však je, že sebavedomie nie je „nemenná vlastnosť“ človeka, ale dá sa s ním aktívne pracovať, zvyšovať. Môžete skúsiť rôzne tréningy, cviky, knihy o tom, ako sa zvyšuje sebavedomie.

 


Autorom článku je organizátor kurzov a seminárov Coaching poradňa. Momentálne pre vás pripravila kurz Zvýšenie sebavedomia. Jeho cieľom je pomôcť vám k sebaistému vystupovaniu, úspešnému vyjednávaniu, schopnosti presvedčiť, povedať nie a dokázať „sa predať“.

Čítajte viac o téme: Sebavedomie
Zdieľať na facebooku