Naomi Aldort : Nikdy nie je neskoro, aby sme robili to, čo je láskavejšie, pokojnejšie a spájajúce

Naomi Aldort je americká koučka v oblasti vnímavého rodičovstva, ktorá navštívila Slovensko a Česko už niekoľko krát.
Naomi Aldort je americká koučka v oblasti vnímavého rodičovstva, ktorá navštívila Slovensko a Česko už niekoľko krát. / Foto: Archív Naomi Aldort

NAOMI ALDORT je svetoznáma americká autorka publikácie „Vychovávame deti a rastieme s nimi“, preloženej do sedemnástich jazykov. Učí rodičov, ako by mala výchova, ktorej základným kameňom je rešpekt, vyzerať. Tento rok bude súčasťou aprílovej konferencie venovanej ženám Umenie byť ženou v Bratislave.

Rozprávali sme sa spolu o tom, ako sa stala mamou, ktorá radí vo výchove iným mamám, aké sú Slovenky mamy, ale aj o tom, že nikdy nie je neskoro zmeniť svoju výchovu, ak vieme, že neprináša obom stranám osoh.

 

Ste matkou troch úspešných synov. Mali ste blízky vzťah k deťom predtým ako ste sa stali matkou?

Áno, bola som učiteľkou klavíra a deti ku mne chodili denne na súkromné aj skupinové hodiny a aktivity hudobnej kreativity. Môj nadhľad na emocionálne a spirituálne potreby detí sa ukázali veľmi rýchlo a rodičia ma začali oslovovať, aby som ich deťom dávala súkromne hodiny zamerané na ich emočné a výchovné potreby. Jedna matka mi napríklad povedala, že za pár mesiacov doučovania klavíra, jej dcéra vyriešila viac emočných problémov ako za sedem rokov profesionálnej psychoterapie. Požiadala ma, aby som pracovala súkromne s celou ich rodinou. Povedala som jej, že na to nie som kvalifikovaná. Aj napriek tomu naliehala. Súhlasila som, že vyskúšam niekoľko sedení. Výsledky boli skvelé. O pár rokov neskôr som sa dozvedela, že pretrvávali.

 

Keď mamička čaká svoje prvé dieťa, má veľa ambícií, ako bude vyzerať rodičovstvo. Mali ste aj vy vlastné názory ako vychovávať dieťa pred narodením vášho prvého syna?

Veľa toho, čo si predstavíme pred narodením prvého dieťaťa, sa rozpadne pri strete s realitou. Každopádne moje skúsenosti s deťmi, čítanie literatúry a zúčastňovanie sa kurzov, zmenili moje myslenie predtým, ako sa narodil môj prvý syn. Mala som už prečítané knihy ako Magické dieťa od psychológa Josepha Chiltona Pearceho, od A.S. Neilla knihy o slobode pri spôsoboch učení sa dieťaťa Summerhill a Sloboda, nie povolenie, či od Virginie Satire Vytváranie človeka. Taktiež knihy od Johna Holta o domácom sebaštúdiu a antropologické zápisy o výchove u kmeňov žijúcich v prírode. Zúčastnila som sa veľa seminárov a hodín o psychológii, čítala veľa článkov, pozerala veľa dokumentov o tradíciách u kmeňov v prírode a prirodzených zvykov pri staraní sa o dieťa. Tiež som čítala knihy o zdraví dieťaťa a matky - Spoveď kacíra medicíny od Dr. Mendelsona, Malé praktiky a Ako vychovať zdravé dieťa v rozpore s vašim lekárom, či knihy o homeopatii a prírodnom liečení. Počas môjho tehotenstva som čítala zopár kníh o domácom pôrode. Svojich synov som potom porodila doma aj napriek tomu, že som bola staršia rodička - vo veku 37, 41 a 44 rokov.

 

Odkiaľ prišla inšpirácia? Čerpali ste z vašich vlastných životných situácií?

Z môjho vnútra. Nebola to žiadna udalosť „veľkého tresku“ alebo osoba, ktorá by prišla a zmenila môj život. Prvú knihu od A.S.Neilla som čítala vo veku 22 rokov. Oblasť výchovy detí a rodičovstva bola vášeň, ktorá rástla spolu so mnou.

 

Pomohli ste veľa rodinám, či už aktívne alebo pasívne,  prostredníctvom vašej knihy. Kedy si myslíte, že je príliš neskoro urobiť zmeny vo výchove?

Nikdy nie je neskoro, aby sme robili čo je láskavejšie, pokojnejšie a spájajúce. Ako by aj mohlo byť? Ak som spôsobovala bolesť alebo utrpenie dieťaťu desať rokov, mala by som s tým pokračovať, alebo to vylepšiť? Pamätajme, že ak sa vôbec nepoučíme, veľa mladých ľudí sa uzdravuje neskôr na seminároch alebo u terapeuta. Ak sa zmeníte a stanete sa láskavejším, podporujúcim a prepojeným rodičom, aj keď je vaše dieťa staršie, myslite na to, aké šťastné vaše dieťa je. Lepšie neskoro ako nikdy. Deti sú poddajné počas celého detstva aj napriek tomu, že my sa môžeme meniť pomaly. Keď im ponúkneme niečo dobré, ony to schmatnú a utekajú s tým s veľkým pocitom úľavy, pretože ich vnútro si stále pamätá, kedy sa cíti dobre.

 

Môžeme pracovať na vytváraní vzťahu k dieťaťu aj v teenagerskom veku?

Samozrejme, že môžeme. Budúce vydanie časopisu Juno vo Veľkej Británii, publikuje jeden z mojich článkov o teenageroch, ktorý rozoberá, ako si nájsť cestu k teenagerom a urobiť zmenu. Vždy je lepšie teraz ako neskôr. Nikdy nie je dôvod pokračovať v spôsoboch, ktoré neprinášajú spojenie, lásku, pokoj a podporu. Teenageri sú veľmi otvorení, citliví a túžiaci po našej podpore, aj keď predstierajú, že to tak nie je. Nepotrebujú od nás, aby sme ich neustále sledovali. Chcú, aby sme sa o nich zaujímali a spojili sa s nimi. Nežne ich viedli a ocenili. Nielen, že nie je neskoro, ale je to rozhodujúce a extrémne dôležité obdobie na to, aby sme sa poučili a urobili potrebné zmeny.

 

Stretli ste sa s výchovou u Slovákov alebo Čechov? Aký je rozdiel medzi nami a Američanmi?

Stretla som sa s rodičmi Slovákmi aj Čechmi a s ich deťmi na mojich seminároch, návštevách a súkromných sedeniach. V princípe nevidím žiadny rozdiel. Rodičia sú na ceste učenia a chcú sa starať o svoje deti s rešpektom, láskou, a umožniť im ich prirodzené dospievanie. Rozdiel, ktorý ale niekedy vidím, je prepojený so sociálnym vývojom v každej krajine, kultúrou a ekonomikou. Mám pocit, že v USA je všetko veľmi progresívne s jasnou podporou politikov. Páry častejšie pracujú ako seberovní. Domáci pôrod, domáca výučba sú podporované ako vládou, tak aj mužmi samotnými. Ekonomika hrá veľkú úlohu. Veľa rodičov zo Slovenska a Čiech tvrdí, že musia dať do opatery aj veľmi malé deti a ísť pracovať. V USA je stále viac rodín, ktoré si môžu dovoliť, aby jeden z rodičov zostal doma, prípadne obaja rodičia pracujú na polovičný úväzok, či robia z domu. Deti v skorom veku sú často doma a je tam viac „home schoolerov“, či neškolákov. Vo všetkých ostatných oblastiach vyzerá výchova veľmi podobne. Dnešní pokrokoví rodičia sú otvorení, hľadajú spôsoby, ako sa učiť, rásť a rozumieť svojim deťom do hĺbky.

 

Čo je podľa vás najužitočnejšou radou pri výchove dieťaťa?

Byť si vedomý, kým jeho dieťa je. Nasledovať smerovanie potomka, aby si dieťa bolo isté samé sebou. Keď sa snažíme manipulovať deti, aby sa stali kým chceme my, stratia to, kým sú, a nemôžu byt vnútorne vyrovnané. Milujte dieťa, kvôli tomu, kým je a nie kým chcete, aby bolo. Potom môže prekvitať.

 

Tešíte sa na online stretnutie so ženami na konferencii Umenie byť ženou?

Až tak veľmi, že je mi ľúto časové obmedzenie. Prednášala som plnému publiku v Bratislave, Prahe a Brne a nie len tam. Prirodzene sa cítim veľmi vďačná za možnosť spojiť sa a hovoriť pomocou živého prenosu s týmito ženami –matkami. Čo chcem ponúknuť ženám a rodičom, je sila, aby sa spoľahli na seba a dostali sa mimo limitujúcich väzieb kultúry. Ženy stále upadajú do toho, že sú druhoradé a nie vždy sú samé sebe pánmi. Rovnako nie vždy dostávajú lásku a rešpekt, ktorý si zaslúžia. Často nemajú silu na to, aby šli vlastnou cestou ako ženy a ako matky. Chcem ženy inšpirovať aby boli v spoločnosti rovné a aby spojili ich prirodzené schopnosti  vychovávať deti v harmónii.

 

Copyright Naomi Aldort 2017
Čítajte viac o téme: Rozhovory
Zdieľať na facebooku