Kniha iMAMA: Rozhovory a príbehy mám, ktoré môžu inšpirovať aj vás

Zuzana Gránska je zakladateľka portálu Eduworld.sk, ktorý sa venuje vzdelávaniu, výchove a sebarozvoju.
Zuzana Gránska je zakladateľka portálu Eduworld.sk, ktorý sa venuje vzdelávaniu, výchove a sebarozvoju. / Foto: Jana Čavojská

Aj vy patríte medzi mamy, ktoré riešia, ako zladiť prácu, rodinu a koníčky? Celý život som sa ako publicista stretával s úspešnými ľuďmi, písal ich príbehy a narazil som na množstvo zaujímavých a inšpiratívnych žien, ktoré príchodom detí zmenili svoju kariéru, robili závažné rozhodnutia a veľa z nich ovplyvnili práve deti. Aj preto som sa v spolupráci s Jankou Šimkovičovou rozhodol napísať knihu o ženách, ktoré po deťoch našli svoj svet a sú v ňom šťastné. Možno v tejto životnej fáze inšpirujú svojimi príbehmi a pohľadmi na materstvo a kariéru aj vás. #iMAMA

 

Prečítajte si úryvok z jedného z rozhovorov z knihy iMAMA. Tentokrát so zakladateľkou portálu Eduworld.sk Zuzanou Gránskou.


Zo spokojnej mamy čerpá celá rodina

So Zuzanou Gránskou sme sa stretli už pred pár rokmi, keď po prvý raz rozbiehala svoj portál Eduworld.sk. Pôvodne stála na štartovej čiare s mnohými podobnými projektmi, jej sa však podarilo urobiť z portálu mienkotvorné médium v oblasti vzťahov a vzdelávania, s kvalitným obsahom a 300-tisícovou mesačnou návštevnosťou. Keďže v ostatnom čase Eduworld.sk píše veľa o zdravých vzťahoch, porozprávali sme sa so Zuzanou na tému, čo to vlastne znamená byť spokojnou matkou.

 

Foto: Jana Čavojská

 

Každá žena si potrebuje poplakať alebo sa nahnevať, keď jej veci prerastajú cez hlavu. Ako sa dá teda opísať mamina, ktorá je spokojná?

Spokojná mama je v prvom rade tá, ktorá sa dokáže zastaviť a povedať jasne, nahlas, čo je v ktorom období pre ňu najdôležitejšie, a podľa toho aj žiť. Hoci to znie jednoducho, takých mám je dnes málo. Od ženy sa očakáva veľmi veľa. Mala by byť dokonalou manželkou, porodiť aspoň dve deti, lebo mať iba jedno je sebecké, mať dokonale upratanú domácnosť, variť zdravo, byť vzdelaná, mať dobre naštartovanú kariéru ešte pred materstvom, ale aj nevšedné záujmy, aby bola aj po rokoch pre partnera atraktívna... No, a výchova detí je kapitola sama o sebe. Všetky tieto vysoké očakávania okolia bránia byť ženám obyčajnými spokojnými mamami. Neustále sa snažia porovnávať s ideálmi, ktoré sú v skutočnosti naraz nedosiahnuteľné.

 

Takže spokojnosť je o schopnosti rozhodnúť sa?

Vo veľkej miere áno. Deň každého z nás má len 24 hodín a my si musíme vedieť vybrať, do čoho vložíme svoju energiu. Len ak sa dokážeme správne rozhodovať, vnášame spokojnosť do svojho vnútra a stávame sa spokojnými mamami. Mamami, z ktorých následne môže čerpať celá rodina. Som rada, že už aj čoraz viac veľmi úspešných žien verejne priznáva, že „nie je možné mať naraz všetko." Nemôžeme byť dokonalými mamami, manželkami, kuchárkami, manažérkami, upratovačkami... Musíme sa v určitých momentoch rozhodovať pre svoje priority a dokázať povedať, čo náš život skutočne napĺňa.

Hoci šťastie a spokojnosť musíme vždy hľadať v prvom rade vo svojom vnútri, zladenie s partnerom má nezanedbateľný vplyv na našu spokojnosť. Mamy sa hlavne po pôrode nesmú hanbiť požiadať o pomoc, hovoriť o tom, ako sa cítia. V indických rodinách si po narodení detí napríklad všetci uvedomujú, že mama je tá najdôležitejšia zo všetkých. Nie dieťa, ale mama, pretože ona je pre dieťa nielen zdrojom potravy, ale i pozitívnej energie. Celá rodina robí všetko preto, aby bola mama v pohode, pretože potom je spokojné a šťastné aj dieťa.

 

Ibaže sú aj názory, že každá žena je od prírody stavaná na to, postarať sa o dieťa sama, bez pomoci.

Mamy nikdy neboli pri výchove detí také osamelé, ako sú dnes. Vždy sme žili v komunitách a starali sa o deti spoločne. Aj u nás ešte nedávno vychovávali deti viaceré generácie žien – babky, tetky, sesternice, ale pomohli i susedy z ulice. Dnes to tak už nie je, a navyše je okrem výchovy na ženu kladených omnoho viac nárokov. Žijeme veľmi izolovane a hanbíme sa žiadať o pomoc, podporu. Prestali sme si nezištne pomáhať, a to je chyba. Názor spoločnosti, že moderná mama má zvládnuť výchovu svojho dieťaťa úplne sama, akurát vedie k tomu, že si nedokáže psychicky ani fyzicky oddýchnuť. Potom okolo seba vidíte zničené a nešťastné mamy, ktoré materstvo zaskočilo. Vyčerpanie ľahko prinesie pocity, že nie sú so svojím životom spokojné. No a táto energia potom putuje v rodine ďalej. Je potrebné si uvedomiť, že po narodení detí už nič nebude také ako predtým, a netýka sa to len ženy. Túto myšlienku musí prijať aj otec a minimálne ten by mal pri výchove žene pomáhať. Sú v tom spolu.

 

Takže bez podpory partnera spokojná mamina „nevznikne“?

Určite sú pomoc a intenzívnejšia psychická podpora partnera veľmi potrebné. Ak sa manžel čo najskôr zladí s manželkou a potrebami detí, rodina bude mať pevné základy, aj keď sa mama začne vzďaľovať a venovať viac času svojej kariére. Každodennej spokojnosti určite pomáha aj dobrá organizácia v rodine. Viacerí psychológovia upozorňujú, že na šťastie v rodine nestačí len láska, ale musí v nej byť systematický poriadok, na ktorý je určite potrebná spolupráca oboch rodičov, resp. širšej rodiny. Rozdelenie úloh, povinností, pevné určenie hraníc deťom pri výchove, prijímanie zodpovednosti, to všetko sú veci, vďaka ktorým rodina dokáže ľahšie fungovať, prekonávať aj kritické obdobia a nezrútiť sa po prvých náročných rokoch ako domček z karát. Ak je v rodine láska a poriadok, cítime sa milovaní a v bezpečí. To je to, čo nám pomáha vydržať.

 

Knihu plnú inšpiratívnych rozhovorov iMAMA si môžete kúpiť aj TU.

Dá sa vôbec spokojnosť naučiť? Nie je to niečo ako vrodená črta, odtieň povahy?

Spokojnosť je niečo, čomu sa dá, bezpochyby, naučiť. Niektoré ženy sú spokojnejšie prirodzene, iné majú k takémuto životnému postoju bližšie vďaka výchove. Odpoveďou je prítomnosť vďačnosti v každodennom živote. Ak sa človek naučí byť úprimne vďačný za to, čo ho každý deň postretne, vnesie mu to do života obrovskú mieru spokojnosti. Ak hľadáme neustále dokonalosť a vidíme vo všetkom len chyby, budeme zo svojho života sklamaní. Mnoho úspešných ľudí hovorí, že vidieť svoju nedokonalosť ich posúvalo stále vyššie. Znamená však stále vyššia pozícia a viac peňazí automaticky aj vyššiu spokojnosť so životom? Väčšie šťastie? Podľa psychológov jednoznačne nie. Vplyv na spokojnosť mamy má tiež aj to, ak rozumie psychickému a fyzickému vývinu dieťaťa. Vďaka tomu vie predvídať, čo ich na spoločnej ceste čaká. Ak mamička číta a zaujíma sa o to, čo v ktorom období dieťatko prežíva, môže to byť pre ňu v náročných dňoch pohladením na duši. Ak jej dieťa leží v hysterickom záchvate pri nákupe v potravinách na zemi a ona pozná vysvetlenie, prečo sa tak správa, vie, ako reagovať, dokáže sa na veci pozerať omnoho pozitívnejšie a s nadhľadom.

 

Vy ste spokojná mamina? Ako sa to prejavuje?

Som spokojná mama. Priznávam však, že to tak nebolo od začiatku. Náš syn sa narodil ako veľmi náročné bábätko, ktoré malo problémy s bruškom, zle jedlo, minimálne spávalo, a preto bolo dosť plačlivé. Prvé dva roky boli pre mňa fyzicky i psychicky veľmi náročné. Nemali sme nablízku starých rodičov, ktorí by kedykoľvek pomohli, aby som si oddýchla. Končila som vysokú školu a z domu som pár hodín denne pracovala. Tiež som vo svojom vnútri čelila tlaku „aby som nič nezmeškala, nezanedbala“ a chcela som mať všetko naraz. V tom, aby som sa zastavila, mi paradoxne pomohol môj manžel. Dodnes sa pamätám, ako mnou zatriasli jeho slová: „To, čo je dnes, sa už nikdy nezopakuje.“ Mal pravdu. Uznala som, že je to hlúposť neustále sa naháňať. Všetko má svoj čas. Vtedy tam bol malý človiečik, ktorý ma jednoducho potreboval celú. Každý kúsok mojej mysle, pozornosti. Tak to prosto bolo. Spomalila som a začala som si viac užívať každú chvíľu so synom, obyčajné prechádzky, hranie, spoločný poobedný spánok. Prestala som sa trápiť neustálymi výčitkami, čo všetko by som ešte mala počas jeho spánku stihnúť.

Čas na prácu prišiel neskôr a ja som využila príležitosť robiť na vlastnom projekte. Môj internetový portál Eduworld.sk je ako moje ďalšie dieťa. Práca na ňom ma napĺňa a robí šťastnou. Veľkou výhodou je určite aj možnosť pracovať z domu. To, bezpochyby, vnáša do našej rodiny veľa neoceniteľnej pohody.

 

 

Čítajte viac o téme: Kariéra, Knihy
Zdieľať na facebooku