Ako si doma zariadiť režim so školákmi počas karantény?

Vďaka pevnému režimu môže rodina novú situáciu doma v čase šírenia koronavírusu lepšie zvládnuť.
Vďaka pevnému režimu môže rodina novú situáciu doma v čase šírenia koronavírusu lepšie zvládnuť. / Foto: Bigstock

Zatvorenie škôl postavilo rodiny na celom Slovensku pred novú výzvu. Ako zvládnuť nasledujúce dni doma so školákmi? Bez školského rozvrhu sa deti automaticky prepínajú do prázdninového, v lepšom prípade víkendového módu a prvotné užívanie voľna sa pre mnohých rodičov stalo veľkou záťažou. Ako môže rodina novú situáciu doma lepšie zvládnuť?

 

Jednoduchšie to majú rodiny, kde rodičia naučili svoje deti režimu, pravidlám a podporovali ich v samostatnosti ešte pred zavretím škôl. Nová situácia však aj pre tieto inak „bezproblémové“ deti znamená výzvu. Musia sa naučiť s vašou pomocou, ako sa s ňou vysporiadať. Doteraz nastavené rituály a režim dňa sa čiastočne menia a mali by ste sa tomu ako rodina prispôsobiť. A možno ste už počas prvých dní izolácie doma viacerí zistili, že bez pevného režimu s deťmi to nepôjde - narastá nervozita a nikto z vás nie je efektívni v plnení svojich povinností.

 

Moje dieťa sa zrazu správa inak

Tieto dni si vyžadujú veľkú dávku pochopenia a trpezlivosti. Nielenže na všetkých dolieha zmena režimu, kedy sme viac doma spolu, no stále sme vystavovaní neistote, žijeme vo väčšom vypätí a strese. Vieme, že je tu pandémia, no rozumieme, že si musíme zachovať pokoj a udržiavať náš život v ako - takom normálnom chode. Toto ťažko prijímajú aj dospelí, pre deti to môže byť ešte náročnejšie. U svojich detí aj preto môžete spozorovať častejšie negatívne emócie a správanie:

  • agresivita bez značného dôvodu, hnev;
  • plačlivosť, úzkosť, pocity osamelosti;
  • pocity frustrácie, nudy;
  • vyhýbavé správanie (Často sa stiahnu, nechcú sa rozprávať a pod.);
  • odmietanie povinností – od učenia po účasť na domácich prácach;
  • môže ich trápiť nespavosť, bolesti hlavy, brucha, zvýšená podráždenosť.

 

S deťmi je preto dôležité o tom, čo sa deje hovoriť. Rodičia by im zároveň mali ísť príkladom. Aj pre vás je situácia nová a náročná, potrebujete nový režim dňa, nezanedbávať spánok, stravovanie, balans práce a oddychu a tiež vedome pracovať so stresom.

 

Tipy, ako si vytvoriť režim dňa so školopovinnými deťmi

1.  Zapojte dieťa do tvorby režimu

Ak chcete zvýšiť šancu, že dieťa nebudete musieť neustále do nového režimu nútiť, zapojte ho do jeho tvorby. Nepodceňujte silu spoluúčasti dieťaťa, je veľmi dôležitá. Úprimne si s dieťaťom pohovorte o tom, že stojíte pred novou situáciou, nikto nemá prázdniny, a preto si spoločne musíte naplánovať, ako to zvládnete.

 

Vyzvite dieťa, aby identifikovalo a zapísalo:

  • bežné rutinné činnosti, ktoré musíte a chcete počas dňa stihnúť (hygiena, jedlo a pod.);
  • predmety, ktoré by v škole muselo absolvovať;
  • činnosti, ktorým by sa rado venovalo vo voľnom čase.

 

Jednotlivé činnosti môžete vypísať na menšie kartičky a spolu s dieťaťom umiestniť do denného rozvrhu na nástenku. Samozrejme, v závislosti od veku ho usmerňujte – vysvetlite dieťaťu, že niekedy je lepšie náročnejšie úlohy urobiť, kým je človek odpočinutý, a potom si dopriať oddychové aktivity.

 

Súčasťou režimu a následného rozvrhu môže byť aj čas vyčlenený pre digitálne technológie. Zabránite tým, aby vaše dieťa celý deň strávilo nekontrolovane pred obrazovkou.

 

2.  Režim dňa ako rozvrh v škole

Nie nadarmo majú vaše deti jasný rozvrh v škole, ktorý je viditeľný. Inšpirujte sa ním. Nemusíte začínať vyučovanie presne o 8:00, no pripravte spolu s dieťaťom rozvrh dňa, ktorý bude na viditeľnom mieste, bude obsahovať časové bloky, čas na prestávku, obed, voľný čas a podobne.

 

3. Režim, ktorý rešpektuje vaše dieťa

Poznáte svoje deti – prispôsobte tomu ich režim dňa. Ak je vaše dieťa tvrdý spáč, asi tušíte, že by ste s ranným vstávaním nemali úplne poľaviť. Nie je však dôvod ťahať ho z postele o 6:00. Rovnako ak viete, že sa vaše dieťa najlepšie sústredí, až keď sa trochu vyblázni, začnite jeho školský deň rannou rozcvičkou.

 

4. Režim sprevádzaný rituálmi

Režim dňa bude lepšie fungovať, ak vytvoríte s deťmi rituály. Ustlanie postele môže sprevádzať vyvetranie domácnosti, spoločné raňajky sa môžu niesť v duchu plánovania a prípadnej revízie rozvrhu dňa. Po príprave obeda a spoločnom jedle môže byť rituálom „pokojná hodinka“, kedy sú na programe tiché aktivity – zdriemnutie, čítanie a pod.  Keď deťom aktivity prepojíte, lepšie si na nový režim zvyknú.

 

5.  Správne vyvážený režim

Svoje dieťa nepreťažujte. Ak vnímate, že už nároky školy zvláda s ťažkosťami, nemusíte nabehnúť na režim školy. Doprajte dieťaťu, aby si oddýchlo, aby sa hralo, keď to potrebuje a robilo aj to, čo ho baví. Režim dieťaťu pomôže, no tlak z novej situácie celkom nezmizne, na to by sme mali pri našich nárokoch myslieť.

 

6. Zaraďme do rozvrhu to, na čo inokedy nemáme čas

Vzniknutú krízovú situáciu vnímajme aj ako príležitosť venovať sa aktivitám, na ktoré inokedy neostal čas. To platí ako pre rodičov, tak pre deti. Objavte spolu nové záľuby, začnite spolu čítať, jednoducho, venujte čas aktivitám, na ktoré inokedy nezostáva čas.

 

7.  Doprajte si režim bez zhonu

Nový režim a rozvrh si nastavte tak, aby neprinášal zbytočný zhon. Možno bežné ráno nestíhate raňajky a dieťa prežúva jedlo ešte pri obúvaní. Teraz to tak byť nemusí. Vytvorte si preto taký režim, ktorý nebude len ďalším stresujúcim faktorom.

 

8.  Buďte realistickí a flexibilní

Bolo by vynikajúce, ak by sa všetkým deťom darilo učiť plnohodnotne doma, no nezabúdajme, že rodičia nie sú učitelia, majú aj iné povinnosti a nemajú pedagogické vzdelanie. Preto nový režim nastavte čo najviac realisticky (a postupne môžete pridávať povinnosti) a dovoľte si aj istú mieru flexibility.

 

9.  Rozvrh ako zábava

Režim dňa v rodine nemá pripomínať väzenskú disciplínu. Preto už pri tvorbe s dieťaťom využite farby, kresby, zabavte sa pri tom. Súčasťou dňa by malo byť dostatok času na spoločný smiech a zábavu. V týchto dňoch to potrebujete vy aj vaše deti.

 

10.   Dôležitosť spánku

Dostatok spánku je pre podporu imunity a celkového zvládania situácie veľmi dôležitý. Snažte sa režim dňa nastaviť tak, aby ste čas ukladania sa ku spánku detí príliš neposúvali. Rovnako by si viac spánku mali dopriať aj rodičia.

 

11. Nový režim platí aj pre rodiča

Dieťa bude ľahšie nasledovať režim, keď pochopí, že aj vy v ňom máte svoje povinnosti. Do nového rozvrhu vyznačte, na čom budete pracovať počas dňa vy. Budete tak dieťaťu príkladom. Ak si má o 10:00 vaše dieťa čítať učivo zo zemepisu, určite je zvedavé, čo robíte vy a či sa náhodou nenudíte. Ak však bude vedieť, že v čase jeho učiva zemepisu vybavujete e-maily do práce, dočkáte sa zrejme menšieho vyrušovania zo strany dieťaťa.

 

12. Nový rozvrh ako priestor pre spoločné činnosti

Okrem práce a výpomoci s učením vás doma čaká bežná agenda upratovania, varenia a celkového zabezpečenia chodu domácnosti. Kým inokedy nie je čas dieťa zapojiť, teraz by ste to mali využiť na to, aby sa dieťa priučilo aj týmto činnostiam. Príprava obeda môže byť spoločná činnosť, pri ktorej sa dieťa všeličo naučí. Nehovoriac o iných domácich prácach.

 

13. Spoločenská zodpovednosť a starostlivosť o druhých ako súčasť rozvrhu

Vaše deti v závislosti od veku, vnímajú, čo sa deje. Rozvrh by preto nemal byť cestou, ako si pred tým zatvárať oči. Do rozvrhu preto zahrňte pravidelný telefonát starým rodičom a blízkym, prípadne iné spoločensky zodpovedné činnosti. Môžete spoločne s deťmi pripravovať rúška pre svoje okolie, či pravidelne v okolí vydezinfikovať kľučky.

 

14.  Rodičia, buďte príkladom na pre vaše deti

Keď dieťa pochopí, že aj vy máte povinnosti, bude lepšie akceptovať, že naozaj nemôžete vždy nonstop asistovať pri jeho aktivitách. Ak máte teraz nariadenú prácu z domu, prispôsobte si tomu prostredie a to isté naučte aj svoje dieťa. Preto keď nastane čas na písanie úloh, zasadnite k práci obaja a dohodnite sa podľa rozvrhu, kedy si dáte prestávku. Ak vás dieťa začne vyrušovať, snažte sa ostať pokojní a trpezlivo mu vysvetlite, kedy sa jeho požiadavke budete venovať.

 

15. Rodičia, vzájomne si pomáhajte, aj keď na diaľku

Samozrejme pomôcť dieťaťu s novým režimom je len jednou z úlohou rodičov školákov v týchto dňoch. Mnohé deti však potrebujú pomoc pri učení a tu nastáva kameň úrazu – nie každý z nás vie angličtinu, slovenčinu, matematiku či dokáže vysvetliť prírodné vedy. Skúste sa na diaľku spojiť s rodičmi z vášho okolia a vzájomne si pomôžte s doučovaním cez webkameru. Neklaďte na seba nároky, že musíte s dieťaťom každý predmet zvládnuť a hľadajte iné spôsoby ako to zvládnuť.

 

Režim ako cesta k posilneniu rodiny

Aktuálna situácia je náročná, preto by mali byť rodičia k sebe a svojim deťom naozaj láskaví a trpezliví. Vnímajte krízu ako možnú príležitosť pre vašu rodinu. Sociologička Christina Carter, autorka knihy The New Adolesce upozorňuje vo svojom blogu na dôležitosť udržiavania režimu v rodine. Ten pomôže nielen školákom, ktorí ostali doma, ale aj samotným rodičom, ktorí sa doma o deti starajú, prípadne z domu pracujú. Nový režim a viac času v čase povinných či dobrovoľných karantén môže pomôcť vašej rodine sa zomknúť a vytvoriť si bližšie vzťahy.

 


Zoznam použitých zdrojov:
Johnson, C. (2020) Helping Your Teen Succeed at Remote Learning. Psychology Today.
Substance Abuse and Mental Health Services Administration (SAMHSA). Talking With Children: Tips for Caregivers, parents, and teachers during infectious disease outbreaks.
Substance Abuse and Mental Health Services Administration (SAMHSA). (2014). Taking Care of Your Behavioral Health: Tips for social distancing, quarantine, and isolation during an infectious disease outbreak.
Zdieľať na facebooku