Ako začať písať knihu

  Foto: Bigstock

Keby mi doktor povedal, že mám len šesť minút života,
nepremýšľal by som. Písal by som o trochu rýchlejšie.
(Isaac Asimov)

Na svete je určite veľa ľudí, ktorí si povedali, že chcú v živote po sebe niečo zanechať. Jednou z takých hodnotných vecí je aj kniha. Zaumienili si, že dajú na papier svoje myšlienky, príbehy, úvahy. Ľudia, ktorí nie sú dlhoročnými spisovateľmi si povedia, že napíšu knihu. Knihu pre deti, dospievajúcich alebo dospelých s rôznym žánrom. Na prvý pohľad sa to môže zdať náročné, ale nie je. Stačí si pozrieť tipy, ako na to.

 

1. Začíname.

V prvom rade si urobte obsah, ktorý chcete do knihy zakomponovať. Rozdeľte obsah na kapitoly. Kľúčové je myslieť na štruktúru – úvod, jadro a záver, teda predhovor (prológ), hlavná časť a epilóg (doslov). Vždy si nájdite kľudné a príjemné miesto na písanie. Môže to byť v pohodlí domova, v obľúbenej kľudnej kaviarni, v parku, ale napríklad aj v knižnici.

 

2. Rozsah vášho diela závisí od žánru.

Stanovte si odhad, koľko slov by malo vaše dielo mať. Samozrejme, závisí to od žánru. Poviedky sú spravidla krátkeho rozsahu, hlavné je, že keď sa rozhodnete písať poviedku, malo by ich byť v knihe viac. Koľko strán bude mať nakoniec vaša kniha poviedok je na vás, niekto napíše poviedku na tri strany, poviedka napísaná iným môže vyjsť na 7 strán. Iné je to už pri románe, tie sú spravidla veľmi rozsiahle a bežný román zvykne mať nad 20 000 slov, nehovoriac o tom, že romány niektorých autorov majú viac dielov, sú z nich trilógie aj viacdielne výtvory.

 

3. Buďte na seba prísny.

Stanovte si denný alebo týždenný rozsah, koľko chcete napísať za dané časové rozpätie. Za deň si stanovte podľa vašich časových možností napísať aspoň 5 strán, týždenne teda 35 strán. Tento váš cieľ si pozorne kontrolujte, ak sa vám ho nepodarí dosiahnuť, o toľko strán viac napíšte ďalší týždeň. Je to všetko o sebadisciplíne.

Požiadajte známeho o feedback. Spätná väzba je veľmi dôležitá. Raz za čas počas procesu písania poviedky/novely/románu dajte niekomu prečítať krátku časť vašej pracovnej verzie diela, aby ste získali spätnú väzbu.

 


Zdroj: goinswriter.com
Čítajte viac o téme: Knihy
Zdieľať na facebooku