Harmonický vzťah rodičov a ich prípadný rozvod ovplyvňuje aj to, či majú dcéry alebo synov

Harmonický vzťah rodičov a ich prípadný rozvod ovplyvňuje aj to, či majú dcéry alebo synov
Harmonický vzťah rodičov a ich prípadný rozvod ovplyvňuje aj to, či majú dcéry alebo synov / Foto: Bigstock

Trvácnosť vzťahu medzi ženou a mužom záleží predovšetkým od ich porozumenia a tolerancie. Narodenie dieťaťa dokáže tento vzťah upevniť, alebo naopak, poukáže na zlé fungovanie páru, ktoré si samotní rodičia niekedy pred príchodom dieťaťa ani neuvedomovali.  Podľa viacerých štúdií má na dynamiku rodiny vplyv aj pohlavie vášho dieťaťa. Vedci tvrdia, že v rodinách, kde rodičia počali dcéru, dochádza k niekoľkonásobne väčšiemu riziku rozchodu alebo rozvodu.

 

Otcovia chápu synov viac

Možno si poviete, čo je to za hlúposť a ako môže moje manželstvo pohlavie dieťaťa ovplyvniť? Dôležité je, nech je moje dieťa zdravé. A určite máte v niečom pravdu, ale ak na svet privediete syna a dcéru, zistíte niečo viac.

Matt je 40- ročný muž, ktorý je otcom dvoch detí, dcéry a syna. Hoci to bol pre otca divný pocit, sám priznal, že so svojím 4-ročným synom má intenzívnejší vzťah. Matt si myslí, že je to spôsobené aj tým, že syn je už starší a momentálne prežíva veľmi zaujímavé a náučné obdobie, ktoré je niečím novým aj pre otca. Prvorodený syn učí otca byť rodičom, čo vyvoláva tie najrôznejšie a veľmi silné emócie. Asi najjednoduchším a jednoznačným dôvodom je fakt, že otec vidí vo svojom synovi samého seba. „V istých oblastiach je úplne rovnaký. Zakaždým, keď sa na neho pozriem, vidím seba a som s ním stotožnený. Samozrejme, že milujem svoju dcéru, ale je to proste iné. Neviem, ako urobiť malé dievčatko dokonale šťastným, ale narozdiel od toho viem, ako mám urobiť šťastným svojho syna,“ opisuje otec svoje pocity. Podobná otvorenosť je väčšine rodičov proti srsti. Priznať silnejšie emocionálne spojenie s jedným dieťaťom ako s druhým alebo s jedným pohlavím ako s druhým, je v dnešnej dobe stále tabuizovaná téma.

 

Gallupovom prieskume v roku 1941 sa pýtali výskumníci rodičov otázku, ktoré pohlavie by uprednostnili, ak vy mohli mať len jedno dieťa. Američania v tom čase hlasovali prevažne za synov. Výsledky z posledného prieskumu z roku 2011 dopadli takmer rovnako a zvýhodnili synov od dcér tentokrát o 12 percentuálnych bodov. Tomuto číslu napomohli hlavne muži, ktorí vo väčšine svojich odpovedí označili chlapca.

 

Foto: Bigstock

 

Synovia majú lepší vplyv na manželstvo rodičov

Vedci Moretti a Dahl z Kalifornskej univerzity v Berkeley sa venovali skúmaniu tohto fenoménu detailnejšie. Zaujímalo ich, či príchod syna dokáže zlepšovať kvalitu manželského života, a teda je jeho požehnaním, alebo naopak.

Vo svojom prieskume z roku 2007 prišli na viacero zaujímavých vecí. Zistili, že napríklad v USA má rodina, ktorá má 3 dievčatá o 10 percent vyššiu pravdepodobnosť rozvodu ako rodina s 3 chlapcami. V Mexiku či Kolumbii je takáto priepasť ešte väčšia. Vo Vietname je obrovská. Tu je pravdepodobnosť  rozvodu rodičov dievčat až o 25 percent vyššia.

Podľa prieskumu tiež existuje vyššia pravdepodobnosť, že rodičia, ktorí majú dievčatá, sa budú snažiť o ďalšie dieťa v porovnaní s tými pármi, ktoré už na svet priviedli synov.

Páry, ktoré neboli v manželstve a čakali spolu dieťa, uzavreli manželstvo skôr, ak ultrazvuk ukázal, že čakajú syna. Zistili tiež, že rozvedené matky, ktoré mali dcéry, mali nižšiu šancu, že sa opäť vydajú v porovnaní s matkami synov.

Tento prieskum dokázal, že vo všeobecnosti existuje stále všade vo svete vyššia preferencia synov. Hoci je niekde výraznejšia a inde menej, naznačuje, že spokojnosť rodiny, ktorá má chlapca je vyššia a bude tak pre ňu skôr požehnaním.

 

Súvislosť medzi harmóniou v rodine a synmi analyzovali aj na základe prieskumu, ktorý prebehol vďaka ekonómke Laure Giulianovej z Ekonomickej univerzity Miami. Aj tu sa ukázalo, že spokojnosť párov so synmi bola vyššia. Zistili, že páry so synmi majú väčšiu pravdepodobnosť, že do 3 rokov po narodení syna uzavrú manželstvo v porovnaní s pármi, ktoré majú dcéry.

 

 

Prečo majú synovia takú moc?

Mať rovnaké pohlavie dieťaťa ako ste vy sami nazýva manželská a rodinná terapeutka Vienna Pharaon „mini-me fenoménom“. Rodičia dúfajú, že splodia niekoho, kto je im podobný, alebo je dokonca lepší ako oni sami. Poskytnú svojim deťom príležitosti, ktoré sa im nenaskytli, snažia sa odstrániť rovnaké prekážky, ktoré postretli ich a boli pre nich negatívnou skúsenosťou.

 

Zatiaľ však neexistujú vedecké dôkazy, ktoré by poukazovali na to, prečo sú chlapci „žiadanejší.“ Vedci len špekulujú, čo by mohlo byť za tým, že vplyv synov na súdržnosť rodiny je silnejší.

Mieru rozvodovosti môže podľa nich ovplyvňovať aj fakt, že muži-otcovia si dokážu rýchlejšie vytvoriť intenzívny vzťah so synmi. Matka nadväzuje od počatia so svojimi deťmi aj fyzický kontakt, čo napomáha pri vytváraní silného materinského vzťahu medzi ňou a dieťaťom bez ohľadu na pohlavie dieťaťa. Otec neprichádza do tak intenzívneho priameho kontaktu s dieťaťom, nenosí ho v brušku, nedojčí ho po narodení. Aj preto je nadväzovanie vzťahu pre otca s dieťaťom náročnejšie a mnohokrát si otcovia ku svojim deťom nedokážu nájsť tú správnu cestu. Obzvlášť v prípade dievčat to môže byť komplikovanejšie, keďže muži si vytvárajú vzťahy cez aktivity a spoločné záujmy.

Muži-otcovia sa svojim synom aj vďaka ľahšie budovanému vzťahu venujú viac, sú starostlivejší a svojim partnerkám tak oveľa viac pomáhajú, čo do veľkej miery ovplyvňuje fungovanie rodiny ako celku.

Lepšia súdržnosť vo vzťahu môže prichádzať v rodinách so synom, lebo sa muži snažia zohrávať rolu autority pri výchove dieťaťa a aj tým svojim manželkám pomáhajú. Ukazujú synom, ako sa majú chovať, aké sú mužské povinnosti a naopak záujmy. Vytvárajú si spoločné zvyky a tradície, ktoré sú pri vzťahu medzi otcom a synom naozaj významné. Manželky otcov potom častejšie chvália za ich ochotu a pomoc, teda sú sami šťastnejší a spokojnejší.

Spokojnosť otcov v takejto rodine tiež navádza k tomu, že môže byť pre mužov ťažšie rodinu v prípade manželskej krízy opustiť aj vzhľadom na vzťah so synom, ktorý býva intenzívnejši ako v prípade dcér.

V krajinách ako je Vietnam, Čína a podobne je určite motivácia mať synov vo veľkej miere aj ekonomická. Synovia predstavujú istotu, že sa o rodičov materiálne v starobe postarajú, čo pravdepodobne ovyplvňuje aj omnoho vyššiu mieru rozvodov, ak majú manželia dcéry.

 

Ak príde na svet zdravé dieťa, len málokto si rokmi uvedomuje vplyv jeho pohlavia na každodenný život rodiny. Evidentne tu však je. Rodinná a manželská terapeutka Vicki Botnick z Kalifornie vysvetľuje: „Nikto za mnou nikdy neprišiel do ordinácie  a nepovedal mi, že je znepokojený, že má dcéru a že to ovplyvňuje jeho manželstvo. No pravdou je, že bremeno rodičovstva často vytvára vo vzťahu partnerov napätie. Je faktom, že muži so synmi sú častejšie do výchovy zahrnutí a proaktívni, čo môže mať veľký vplyv na to, ako sa matky cítia.“

Aj preto by mali matky dbať na to, aby si v maximálnej možnej miere vytvárali otcovia s dcérami vzťah a trávili spoločné chvíle. Vytváranie tohto puta nie je také prirodzené ako pri synoch, a preto im treba dopomôcť. Požehnaním je každé zdravé dieťa a ak mužom pomôžete, dokážu určite nájsť svoje miesto, dôležitosť a naplnenie aj pri výchove dcér.

 


Autori: Martina Púpavová, Zuzana Gránska

Čítajte viac o téme: Oteckovia, Výskum, Synovia
Zdieľať na facebooku