Príjem ovocia počas tehotenstva má pozitívny dopad na mozog detí, tvrdí štúdia

  Foto: Shutterstock

Nová štúdia zistila, že ak matky prijímajú primerané množstvo ovocia počas tehotenstva, ich deti sú múdrejšie.


Nová štúdia publikovaná v časopise EBioMedicine zistila, že matky, ktoré počas tehotenstva konzumovali viac ovocia, porodili deti, ktoré pri testovaní ich schopností dosahovali lepšie výsledky. Na tento záver prišiel spolupracovník pediatrie Univerzity v Aleberte Piush Mandhane s pomocou kanadských dát ohľadom výživy dojčiat a celoštátnej vekovej vzorky viac ako 3500 kanadských detí a ich členov rodiny. Výskum realizovali na vzorke detí vo veku 1 roka.

„Chceli by sme zistiť, aké faktory ovplyvňujú kognitívny vývoj dieťaťa. Podarilo sa nám dospieť k záveru, že jedným s najúčinnejších pozitívnych faktorov bolo práve ovocie, ktoré matka dieťaťa spotrebovala počas tehotenstva. Čím viac ovocia matka prijala, tým kognitívny vývoj dieťaťa prebiehal lepšie,“ vysvetlil Mandhane. Vo výskume bolo zapojených 688 Edmontonských detí, pričom výskumníci brali do úvahy aj faktory ako vplyv normálnych okolností na učenie a vývoj dieťaťa, príjem rodiny, vzdelanie matky aj otca, či gestačný vek.

 

Pre porovnanie použijeme tradičné meranie IQ. Priemerná IQ hodnota je 100 s odchýlkou približne 15. Dve tretiny populácie sa nachádza v rozpätí od 85 do 115. Mandhane svojou štúdiou preukázal, že deti tých matiek, ktoré jedli 6 až 7 porcií ovocia alebo ovocnej šťavy denne, boli svojím IQ umiestnené v priemere o 7-8 bodov vyššie, ako ich roční rovesníci, čo je takmer polovica odchýlky. „Zistené výsledky sú dosť podstatný rozdiel. Na základe výskumu vieme, že čím dlhšie bude dieťa v maternici matky, ktorá bude naďalej konzumovať ovocie aspoň raz denne, bude to mať úplne vývin dieťaťa rovnaký prínos, ako keby sa narodilo o týždeň neskôr,“ dodáva Mandhane.

 

Svoj výskum Mandhane spojil s profesorom Lekárskej fakulty a zubného lekárstva na oddelení detskej neurológie Francois Bolduc, ktorý skúma genetický základ poznania u ľudí v spojení s ovocnými muškami. Možno budete zaskočení spojením ľudskej bytosti a mušiek, avšak obaja vedci sa domnievajú, že kombinácia predklinických modelov a epidemiologická analýza sú novým prístupom, ktorý môže poskytnúť nové a užitočné informácie v budúcom lekárskom výskume.

Tieto mušky sú veľmi odlišné od ľudí, ale napodiv, disponujú s 85 percentami génov podieľajúcich sa aj na fungovaní ľudského mozgu, čo je výborný model pre štúdium genetickej pamäti. Mušky majú vrodené dlhodobé skúsenosti s učením aj s pamäťou. V nasledujúcich experimentoch kŕmil Buldoc mušky ovocnou šťavou, ktorej pozitívne účinky sa po narodení mušiek preukázali. Tieto mušky mali lepšiu pamäť podobne ako uvádza Mandhane vo výskume s ročnými deťmi. Výskumníci veria, že funkcia mozgu a jej mechanizmy boli zachované cez evolúciu a zachované naprieč odlišným druhom.

Napriek pozitívnym výsledkom, vedúci výskumníci varujú pred prejedaním sa ovocia sa vidinou veľkého účinku. Abnormálna spotreba ovocia prináša mnoho komplikácii, ako je diabetes i vysoká pôrodná hmotnosť dieťaťa. Tiež s tým súvisia všetky problémy spojené so zvýšením príjmom prírodných cukrov.

 


Zdroj: sciencedaily.com
Čítajte viac o téme: Tehotenstvo, Výskum, Stravovanie
Zdieľať na facebooku