Viete dobre písať? Môže to byť vaša výhoda pri hľadaní zamestnania

  

Ak patríte ku skupine ľudí, ktorú si hľadajú prácu alebo do svojej firmy potrebujete nejakých schopných zamestnancov, môžete sa inšpirovať výsledkom štúdie, ktorá za múdry krok označuje zvoliť si kandidáta so schopnosťou dobre písať.  Kandidátov s touto zručnosťou vyhľadáva vyše 73 percent zamestnávateľov. Preto ak vám písanie robí problém, venujte sa mu.


Niektoré podniky v zahraničí, ale aj na Slovensku každoročne utrácajú mnoho peňazí práve na rôzne tréningové kurzy a odborné pracoviská, kde zamestnanci niekoľko hodín denne pracujú s textom, odosielajú emaily, píšu správy a venujú sa komunikácii s klientom. Slabá schopnosť písania je podľa zamestnávateľov prekážkou v raste podnikateľskej činnosti, a tiež môže poškodiť verejnú mienku danej firmy.

 

Nedávny výskum National Association of Colleges and Employers potvrdzuje, že písomné komunikačné schopnosti sú v hornej časti zoznamu očakávaní zamestnávateľov v zahraničí. Za vodcovskou schopnosťou a schopnosťou pracovať v tíme sa zručnosť písať nachádza na tretej pozícií vyhľadávaných vlastností kandidátov.

Ak sa snažíte rozhodnúť medzi niekoľkými ľuďmi, ktorí majú obsadiť hľadanú pozíciu, najlepšou voľbou je zamestnať spisovateľa alebo novinára. Dôvodom je, že dobrý spisovateľ i novinár vie viac než  len písať. Čisté a zrozumiteľné písanie znamená jasné myslenie. Ľudia s dobrou schopnosťou písať vedia, ako komunikovať a ako sa pýtať tie správne otázky. Sú empatickí a vedia sa v cítiť do problému druhých ľudí, dokážu podávať informácie pochopiteľne a jednoducho. Písanie je dnes zdrojom dobrých nápadov a každá spoločnosť by mala vo svojom systéme človeka s týmito schopnosťami,“ píše zakladateľ Basecampu Jason Fried vo svojej knihe Rework.

 

Zatiaľ čo moderný vzdelávací systém dáva do pozornosti predmety ako veda, technológia, strojárstvo i matematika, zdá sa, že schopnosť dobre písať bude u kandidátov na trhu práce rovnako vyhľadávanou zručnosťou. Hoci sa u nás na Slovensku podobný prieskum zatiaľ nekonal, aj slovenské firmy a ich personalisti sa často inšpirujú trendmi zo zahraničia. Nie je preto vylúčené, že budú v dohľadnej dobe od uchádzačov očakávať podobné schopnosti. Odporúčame vám, ak chcete u zamestnávateľov uspieť, buďte o krok vpred a zlepšujte si svoju úroveň písania už dnes. Najlepším dôkazom, že vám to dobre myslí a tieto vaše schopnosti si vyžadujú pozornosť zamestnávateľa, je napríklad vlastný blog. V zahraničí až 75 percent zamestnávateľov vyžaduje písomné komunikačné schopnosti svojich zamestnancov na vysokoškolskej úrovni. Ak také máte, nehanbite sa nimi pochváliť. Ak na nich potrebujete zapracovať, začnite čo najskôr.

 

Čítajte viac o téme: Absolventi, Životopis
Zdieľať na facebooku