Ako vychovať z dcéry silnú ženu?

Tlak na dievčatá je odmalička oveľa silnejší ako to bolo kedysi.
Tlak na dievčatá je odmalička oveľa silnejší ako to bolo kedysi. / Foto: Bigstock

Tlak na dievčatá je odmalička oveľa silnejší ako to bolo kedysi. Mnohé sa snažia vyzerať dokonalo, byť múdre, rozhľadené, jednoducho výnimočné. Ako im pomôcť nepodľahnúť tomuto tlaku a zvládať, čo život prinesie?

 

V poslednej dobe sme svedkami závažných zistení o tom, ako narastajú duševné ochorenia a úzkosti u mladých ľudí. Deti sú pod vplyvom zvyšujúceho sa tlaku sociálnych médií, konkurencie a rýchlo sa meniacich sociálnych noriem. Mnohé z týchto vplyvov sa týkajú práve dievčat. Tie sa rodia do sveta, ktorý je odlišný od toho chlapčenského, majú jasne definované štandardy príťažlivosti a krásy, stretávajú sa s predsudkami týkajúcimi sa ich schopností a sú tlačené do roly sexuálnych objektov skôr, než sú na to pripravené. Často sa stáva, že večer nedokážu zaspať, pretože stále rozmýšľajú nad statusom, ktorý zavesili na nejakú sociálnu sieť, nedokončenými úlohami, lepšími tanečnicami v krúžku.

 

Dievčatá bývajú ovplyvňované skrytou, no i veľmi otvorenou komunikáciou, ktorá ich presviedča, že úlohou žien je potešiť druhých a byť „dokonalými“ namiesto toho, aby sa venovali sebe a plneniu svojich snov. To vedie nielen k úzkosti a iným duševným problémom, ale berie dievčatám i ženám silu a vystavuje ich predátorskému správaniu. Ak sa voči týmto spoločenským tendenciám postavia, dostávajú rôzne negatívne nálepky a sú označované zosmiešňujúcimi prívlastkami.

 

Dávajte pozor, kedy tlakom vyžadujete súhlas

Rodičia často cítia, že by mali svoje deti usmerniť a mať ich správanie pod kontrolou. Obávajú sa, že keď deti zareagujú drzo a svojhlavo, vrhne to zlé svetlo aj na nich. Niekedy ich preto tlačíme do vecí, ktoré ani veľmi nechcú urobiť, ako napríklad navštíviť svojského strýka alebo sa správať podľa našich očakávaní. Lenže nezriedka chceme, aby spravili to, o čom by sa mali a mohli rozhodnúť ony, ako napríklad zapísať sa na tanečnú alebo ísť na stretnutie spolužiakov. Deti by sme nemali nútiť súhlasiť, aby sa prispôsobovali tam, kde nemusia, najmä, ak ich to robí nešťastnými. Práve naopak, najmä pri dcérach by sme mali využiť všetky príležitosti na to, aby sme ich naučili ako efektívne povedať „nie“. Je dôležité, aby vedeli odmietnutie podať sebavedomo a ako stáť za svojim rozhodnutím.

 

Obe pohlavia majú nastavené úplne iné štandardy. Ak ženy prevezmú správanie mužov a ich prístup sa podobá tomu mužskému, často bývajú kritizované a zosmiešňované. Istá štúdia dokonca potvrdila, že ak v práci ženy volia prístup podobný tomu mužskému, okolie ich považuje za menej kompetentné a hodnotí ich oveľa horšie ako mužských kolegov.   

Ak však dievčatám vysvetlíme, čomu čelia, budú sa vedieť efektívnejšie rozhodovať, aký prístup zvoliť v komunikácii s autoritami alebo keď chcú dosiahnuť svoj cieľ.

 

Pomôžte im zvládnuť negatívne pocity

Všetci sa občas hnevajú a sú frustrovaní, lenže u dievčat môžu takéto pocity vyvolať stavy úzkosti. Dôvodom je, že mnohé si myslia, že ich pocity sú nesprávne, mali by sa cítiť inak a obávajú sa, že ich druhí budú súdiť. Niekedy k tomu prispievame, možno nevedomky, aj my, rodičia. Predstavte si situáciu, že sedíte pri večeri a dcéra povie niečo nie veľmi príjemné o spolužiakovi alebo učiteľke. Mnohí z nás rýchlo zareagujú slovami: „Takto o ňom/nej nehovor. Možno sa mu/jej niečo nepríjemné stalo. Mala by si to chápať a správať sa rozumne.“ Lenže práve táto reakcia znižuje váhu dcériných pocitov.

Iste, nie je nič zlé na tom, podporovať pochopenie u detí, lenže ak vnútime dcére, že by nemala mať negatívne pocity, podkopávame jej schopnosť dokázať rozoznať svoje emócie. Preto by sme skôr mali byť zvedaví na to, ako sa dcéra cíti, aby mohla slobodne vyjadriť, čo ju trápi a zistiť, čo ktorá emócia znamená.

 

Nesústreďte sa príliš na vzhľad

Dievčatá a ženy sa musia vyrovnať s extrémne silným tlakom na to, aby vyzerali tak, ako je to aktuálne považované za atraktívne. Médiá a spoločnosť navyše hovoria jasnou rečou, že je dôležité ako vyzerajú a záleží oveľa viac na ich vizáži, než na tom, kým naozaj sú.

Práve toto prílišné zaoberanie sa vzhľadom môže však ohroziť sebadôveru dievčat. Odborná obec sa napríklad zhoduje v tom, že komentovanie vzhľadu dievčiny môže v konečnom dôsledku negatívne ovplyvniť jej kognitívny výkon. Preto je práve na nás, rodičoch, aby sme upriamili pozornosť dcér na iné vlastnosti a zručnosti, napríklad na inteligenciu, zmysel pre humor, kreativitu, schopnosť viesť iných, teda vlastnosti, ktoré môže cielene rozvíjať.

 

Navyše, tiež môžeme poukazovať na problémy s kultúrou a jej kľúčovými odkazmi, ktoré už veľa naznačia najmä starším dievčatám, napríklad, ako sa médiá zaoberajú šatníkom ženskej političky alebo upozorňujú na vzhľad speváčky či herečky namiesto jej talentu. To môže pomôcť dievčatám vidieť diskrimináciu, ktorej čelia a pomôcť im stať sa odolnejšími.

Dievčatám tiež pomôžeme cítiť sa dobre vo svojom tele tým, že ich budeme motivovať a povzbudzovať, aby aktívne športovali a vyberali si športy, kde sa pozornosť nezameriava na estetiku tela, ale ide skôr o radosť a potešenie z pohybu.

Pravdepodobne jeden z najdôležitejších momentov je nájsť si čas a vypočuť svoju dcéru. Je dôležité počúvať ju vtedy, keď sa sťažuje na zaujatosť alebo nevie, ako reagovať.

 

Rodičia zohrávajú kľúčovú úlohu

Pre rodičov je najväčšou výzvou rozpoznať spôsoby, ktorými nechtiac vytvárame na naše dcéry tlak, aby sa prispôsobili očakávaniam spoločnosti, že sú tu na to, aby potešili druhých a naučili mladé ženy, ako sa voči takýmto tendenciám efektívne brániť. Môžeme naučiť dievčatá, aby čelili diskriminácii múdro a pomôcť im vyrásť v šťastné, silné a nezávislé ženy, pretože sami veríme, že sa takými stanú.

 

Je v moci nás, rodičov, pomôcť dcéram napredovať, nie ustupovať a postaviť sa tvárou v tvár výzvam a príležitostiam, s ktorými sa nevyhnutne stretnú. Pretože až vtedy, keď sa naše dievčatá naučia čeliť svojmu strachu, zistia, aké sú odvážne.

Zdieľať na facebooku