Zmenšenina prístroja magnetickej rezonancie pomáha deťom zvládnuť vyšetrenie

Lekári sa snažia pomôcť deťom prekonať strach pred náročným vyšetrením pomocou magnetickej rezonancie jeho zmenšeninou. Úspešnosť následných vyšetrení si veľmi pochvaľujú.
Lekári sa snažia pomôcť deťom prekonať strach pred náročným vyšetrením pomocou magnetickej rezonancie jeho zmenšeninou. Úspešnosť následných vyšetrení si veľmi pochvaľujú. / Foto: abc.net.au

Lekári sa snažia pomôcť deťom prekonať strach pred náročným vyšetrením pomocou magnetickej rezonancie. Malí pacienti si musia ľahnúť do obrovského prístroja, prekonať strach, obavy a možnú klaustrofóbiu a navyše musia ležať bez pohnutia. Veľký úspech sa doktorom podarilo dosiahnuť vďaka použitiu hračkárskeho prístroja MRI.


V Austrálskej nemocnici Monash Children's Hospital predstavili novú pomôcku, ktorej úlohou je pomôcť deťom prekonať strach pri náročných vyšetreniach magnetickej rezonancie. Ide o napodobeninu prístroja MRI v detsky prijateľnej veľkosti. Vďaka tomuto hračkárskemu zariadeniu si drobci ľahšie predstavia, čo ich čaká. Vedenie nemocnice si tento krok pochvaľuje. Od apríla, kedy zariadenie predstavili, dosiahli až 100-percentnú úspešnosť vo výkonoch týkajúcich sa najmenších pacientov. „Skeny pomocou MRI zariadenia môžu byť dosť nepríjemnou záležitosťou,” uviedol primár pediatrie, Michael Ditchfield. „Našim cieľom je spraviť vyšetrenie deťom vo veku od štyroch rokov bez použitia anestézie.”

Deti si môžu vybrať zo štyroch zvieracích modelov - sloníka Ollie, krokodíla Chrisa, robota Roberta a kuriatka Doris, položiť ich na špeciálnu podložku a zasunúť do prístroja. Na obrazovke následne uvidia animáciu o vyšetrení a počujú krátky príbeh o tom, čo doktor objavil. Napríklad u sloníka našiel rybku, ktorú zvieratko omylom prehltlo pri pití, ale zaujímavosti v brušku vidieť aj u robota či kuriatka.

V ďalšom kroku si dieťa samo vyskúša, ako sa v prístroji reálne leží jemu. Na základe predchádzajúcej hravej skúsenosti sa drobec ľahšie vyrovná s nadchádzajúcim vyšetrením. „Tým, že sa s prístrojom deti zoznámili už v prvom kroku, v tom druhom sa cítia bezpečnejšie,” tvrdí pediater.

 

Zdroj: abc.net.au

 

Potom už len zostáva namotivovať dieťa, aby pokojne ležalo. Nemocnica preto pripravila pre malých pacientov rozptýlenie, dívajú sa na videoprojekciu, počúvajú upokojujúce zvuky, vidia príjemné farebné osvetlenie.

Na celom svete sa aj pri starších deťoch, 10 až 12 ročných, bežne využívajú anestetiká. V Austrálii sa vďaka tomuto prístupu zaobídu bez nich dokonca aj u malých detí vo veku od šesť rokov a niekedy sa podarí túto hranicu posunúť aj nižšie a vyšetrenie absolvujú úspešne aj  štvorroční drobci.

Investícia do tohto prístroja prišla od anonymného darcu a vyšla ho na 2,6 milióna austrálskych dolárov. Iste, za túto sumu sa dal kúpiť ďalší nový prístroj, ale lekári sa zhodujú v tom, že by bol nananič, keďže deti by si do neho neľahli.

 

Pozrite si krátke video o použití prístroja v nemocnici:

Zdieľať na facebooku