Súrodenecká rivalita v plienkach: Ako toto obdobie zvládnuť?

  Foto: Bigstocl

Príchod prvého bábätka do rodiny je spojený s výbuchom radosti, nadšenia a šťastia. Príchod toho druhého však môže byť nepríjemným šokom pre dieťa číslo jeden, najmä ak je samo ešte batoľaťom. Pre rodičov tak nastáva obdobie plné nových neľahkých výziev. Ako túto novú situáciu zvládnuť? Nuž, medzi vašimi hlavnými zbraňami by nemali chýbať: zmysel pre humor, trpezlivosť a kreativita.

 

Pripravte dieťa na príchod bábätka

Je zbytočné oznámiť novinku o súrodencovi príliš skoro. Pre deti je osem mesiacov veľmi dlhá doba na predstavivosť. Stačí, ak si všimne, že sa vám zaguľatilo bruško. Povedzte mu, že vnútri je bábätko, no nemusíte ísť do detailov. Ak bude chcieť, nechajte ho bruško pohladkať, prípadne sa mu prihovoriť. So súhlasom vášho lekára ho môžete nechať vypočuť, ako bábätku bije srdiečko.

Môžete prebrať s prvorodeným ako bábätká vyzerajú, čo robia, ako trávia deň, teda najmä spia, jedia, nosia sa. Pripomeňte mu, že aj on bol bábätkom, ako vyzeral, čo sa mu páčilo, ako ste sa o neho starali. Ukážte mu jeho fotky, videá z čias, keď bol sám maličký. A nezabúdajte si užívať spoločné chvíle. V budúcnosti ich už toľko nebude. Zároveň mu však doprajte čas s inými členmi rodiny, aby ste znížili jeho stres, keď odídete do nemocnice.

O tom, že súrodenec bude jeho kamarát, mu radšej nehovorte. Úprimne, prvý rok to bude skôr naopak.

 

Ako to všetko zvládnuť?

Existuje viacero spôsobov, ako si v tomto období uľahčiť život. Tu je len zopár tipov, ktoré by vám mohli pomôcť.

 

  • Zapojte staršie dieťa do starostlivosti o najmenšieho člena rodiny. Môže mu spievať, rozprávať rozprávky, pripravovať čistú plienku. Oceňte akúkoľvek jeho snahu o pomoc. Povedzte mu, ako sa bábätko na neho rado pozerá, ako sleduje, čo robí. Pochváľte ho, že si ceníte jeho pomoc pri kúpení bábätka, keď vám podá uteráčik, či plienku.

 

  • V prípade, že staršieho súrodenca už nedojčíte, no plánujete dojčiť mladšieho, vysvetlite mu, že malým bábätkám na jedenie stačí mliečko od mamy. Je vhodné aj pri utíšení bábätka, keď sa napríklad bojí alebo ho niečo bolí.

 

  • Ak stále dojčíte a chcete dojčiť tandemovo, dajte mu vedieť o svojom zámere vopred. Mal by pochopiť, že novorodenec nebude jesť okrem mlieka nič iné, preto sa bude potrebovať dojčiť často. Ukážte mu obrázky tandemového dojčenia súrodencov.

 

  • Využívajte šatku na nosenie bábätka. Ak máte drobca uviazaného na tele a prípadne ho viete nadojčiť aj v šatke, uvoľníte si obe ruky na hru s väčším súrodencom. Ten vám tiež môže pri dojčení pomôcť, podať pohár vody, priniesť podložku pod nohu a pod. Zároveň tak eliminujete jeho možnosti ako česať novorodencovi vlásky, umývať mu zuby, ťahať ho za prsty na nohách.

 

  • Pokiaľ stihnete, skúste si navariť jedlo vopred a dať ho do mrazničky. Počas náročnejších dní sa vám určite zíde.

 

  • Snažte sa využiť aj pomoc okolia. Neodmietajte pomocnú ruku od babičiek, dedkov, tiet či ujov. Ak máte to šťastie, že vám prídu pomôcť, vezmú bábätko kočíkovať či zahrajú sa so starším, využite to. Niektorí rodinní príslušníci vám dokonca radi donesú aj navarené jedlo.

 

  • Musíte stihnúť príliš veľa vecí, zmierte sa s tým, že vaša domácnosť nebude výstavným objektom. Prioritou jednoducho nie sú povysávané koberce, utretý prach či vyžehlené manželove košele.

 

  • Choďte von čo najčastejšie. Vyvetrajte si hlavu, krátka prechádzka je príjemným osviežením v stresujúcom období.

 

Uľahčite si dojčenie

Je príjemné mať chvíľku oddychu počas dojčenia bábätka, keď sa venujete len sebe samým. S malým drobcom za pätami je to však trochu zložitejšie. Využite tento čas na to, že mu budete čítať rozprávky. Ak nemáte voľnú ruku, môže sám držať knižku, ukazovať obrázky, prípadne pretáčať strany.

Vhodnou aktivitou bývajú aj rôzne hry, napríklad „Hádaj, na čo myslím“. Môžete tiež využiť bábiku alebo plyšovú hračku. Deti s nimi rady napodobňujú dojčenie mamičky.

Ak má vaše dieťa rado aktivitu, pri ktorej sa vydrží hrať chvíľu samé, využite to. Môže napríklad variť vo svojej kuchynke, nakŕmiť hračky, stavať kocky, hrať sa s plastelínou. Záleží na veku prvorodeného. Niekedy je dobré vyčleniť mu hračky špeciálne pre príležitosť dojčenia novorodenca, aby ste mali pokoj.

 

Skôr či neskôr príde i žiarlivosť

Žiarlivosť je prirodzenou reakciou staršieho dieťaťa. Prišlo o exkluzívne postavenie v rodine a už nedostáva vašu sto percentnú pozornosť. Môže byť plačlivé, smutné, hnevlivé. Nevie ešte vyjadriť svoje pocity presne, preto môžete vidieť, ako rozhadzuje hračky, ako sa pýta na ruky, v noci sa často budí, dokonca sa môže vrátiť k plienkam, aj keď už vedelo používať nočník.

Netrestajte ho za jeho správanie. Pochopte jeho situáciu. Predstavte si, že prídete o svoju veľkú lásku. Tiež vám nebude najlepšie. Táto bolesť je silná, preto mu musíte pomôcť sa s ňou vyrovnať. Berte ho často do náručia, nechajte ho vyplakať a uisťujte ho neustále o svojej láske. Po náročnom mesiaci či dvoch sa dostanete do režimu, čo vám situáciu aspoň mierne uľahčí.

 


Zdroj: Elizabeth Pantley, First – Born Jealousy

Čítajte viac o téme: Dojčenie, Súrodenci
Zdieľať na facebooku