Ako vychovávajú deti bohatí rodičia?

  

Deti bohatých rodičov to majú v živote naozaj ľahšie. Tým, že sa nemusia obávať o svoju budúcnosť, môžu si plne vychutnať bezstarostné detstvo, rozmarné tínedžerské obdobie, ale najmä to najdôležitejšie, dôveru rodičov v ich samých. Že vedia, čo chcú od života a nájdu spôsob, ako sa k tomu dostať.

 

Bohatým deťom okolie nehovorí o tom, že ako kaderníci nič nezarobia alebo sa neuživia písaním poviedok. Ich sny, že dosiahnu úspech ako kaderníci, či vizážisti sa nestretnú s ohrnutým nosom či pochybovačným úsmevom. Vďaka peniazom rodičov môžu byť tým, čím chcú, sami sebou. V Kanade sa aj tak väčšina prvorodených detí venuje rodinnému biznisu.

 

Podľa najnovších štúdií sa zdá, že dôležitý vplyv na to, či budú vaše deti bohaté alebo chudobné, má prostredie, v ktorom vyrastajú. Dobrou správou je, že to je niečo, čo môžete ovplyvniť. Jedna štúdia na Harvarde potvrdila, že pri presídlení chudobných rodín do bohatšej časti mesta, sa zvýšili šance detí, že neupadnú do biedy, keď vyrastú. Totožné závery priniesol aj výskum ekonómov z univerzít v Texase, Dubline a Lund University vo Švédsku. Na bohatstvo detí vplýva viac prostredie, než genetická výbava.

 

Bohatí ľudia otvárajú deťom brány do sveta úspechu svojimi skúsenosťami, širokou sieťou známych a neustálou podporou. Bohaté deti sa nemusia v škole až tak veľmi snažiť, aj tak majú až 2,5 krát vyššiu šancu, že budú žiť v bohatstve, než chudobné, ktoré v škole excelujú.

Ak nepatríte medzi vyvolených, nevadí, skúste sa inšpirovať ich prístupom k peniazom a možno tak zvýšite šance svojich potomkov na finančne zabezpečenú budúcnosť. Míňajte menej na to, aby ste prežili zo dňa na deň a viac na to, aby ste zabezpečili prežitie na dlhé roky dopredu. Chudobní sa sústredia na prítomnosť, pretože musia. Bohatí míňajú na to, čo ich robí bohatými, pretože môžu. Bohaté rodiny míňajú menej na jedlo, oblečenie, bývanie a autá, z celkového príjmu, než chudobné rodiny. Oveľa viac míňajú na poistenie, vzdelanie, investovanie – všetko, čo buduje bohatstvo, uchováva ho a odovzdáva ďalším generáciám vo forme dedičstva.

 

Pozrite sa na seba a svoj postoj k peniazom

Sami ste vzorom pre deti. Je rozdiel, či peniaze vnímate ako nutné zlo alebo niečo, čo vám umožní dosiahnuť vaše ciele a splniť si sny. V prvom prípade sa skúste zamyslieť, prečo máte k peniazom takýto negatívny vzťah. Uvedomte si, že chcete z detí vychovať finančne gramotných a zodpovedných ľudí a ony sa učia najmä od vás, vášho postoja.

 

Ak miniete viac, než zarobíte, nič neodložíte ani neinvestujete, nečakajte, že vaše dieťa sa bude správať inak. Napriek tomu, že váš príjem je takmer totožný s výdajom, snažte sa aspoň malú časť z neho odložiť. Okrem toho, že si vytvoríte zdroj financií do budúcnosti, ukážete deťom dobrý príklad narábania s peniazmi.

 

Nech vás práca napĺňa

Pokiaľ sa rozhodnete, že dobré zamestnanie je najlepší zdroj vašich príjmov, pozrite sa detailne na svoju kariéru. Preberte s dieťaťom vaše skúsenosti, dôvody zmien zamestnania a pod. Ukážte mu, že ak nie ste spokojní v práci, máte guráž na to, aby ste odišli a našli či vytvorili lepšie pracovné podmienky. Ak bude dieťa vidieť a chápať vaše konanie, že si dokážete poradiť aj v ťažkých časoch, naučili ste ho dôležitú lekciu.

 

Peniaze neprinášajú šťastie

Uvedomte si, aké hodnoty chcete vložiť do dieťaťa. Ak chcete, aby sa mu finančne darilo, ukážte mu dôležitosť plánovania, nevyhnutnosť dodržiavania termínov a spôsoby vyrovnávania sa s prekážkami na vašej ceste. Dávajte pozor, ako rozprávate o bohatých ľuďoch a ich činoch. Nevyjadrujte sa v tom zmysle, že mať veľa peňazí je nesprávne. Na čom skutočne záleží, sú vaše rozhodnutia týkajúce sa peňazí. Zdôraznite deťom, že peniaze nie sú tým, čo prináša uspokojenie a radosť. Oveľa dôležitejšia je vynaliezavosť, pracovná morálka, možnosť sebarealizácie. Nesťažujte sa na zamestnanie pred deťmi. Hoci sa tak môžete cítiť, deti učíte, že práca je niečo negatívne a je lepšie sa jej vyhýbať.

 

Rodina je na prvom mieste

Bohatí ľudia investujú svoj čas do rodiny. Ukazujú tak deťom rebríček hodnôt, kde zamestnanie nestojí na prvom mieste a zároveň ich učia dôležitým schopnostiam do budúcnosti. Čas, ktorí strávite v spoločnosti rodiny, má v konečnom dôsledku pre deti vyššiu hodnotu ako peniaze, ktoré zarobíte, keď ste preč. Aj keď ich rovesníci budú možno mať viac materiálnych vecí, práve vaša časová investícia je pre ich budúci úspech dôležitejšia z dlhodobého hľadiska.

 

Naučte deti finančnej gramotnosti

Ukážte deťom ako správne narábať s peniazmi, ako ich zarobiť, koľko a ako minúť, koľko a kam uložiť. Ak im dávate vreckové, pomôžte im stanoviť krátkodobé i dlhodobé ciele, ktoré zahŕňajú napríklad sporenie, môže byť úplne minimálne. Vysvetlite im, ako fungujú bankové produkty – pôžičky, investície. Keď však svoje peniaze rýchlo a neuvážene minú, nechajte ich, nech na vlastnej koži spoznajú dôsledky. Vždy lepšie, kým sú ešte pod vašou strechou.

 

Myslite na budúcnosť

Vysvetlite deťom, aké dôležité je vedieť, čo im robí radosť, čomu sa chcú venovať a ako z toho vyťažiť finančný prospech. Pomôžte im stanoviť si ciele, ale nech sú pripravené ich flexibilne upravovať, ak si to bude situácia vyžadovať. Pružnosť a prispôsobivosť sú veľmi dobré životné znalosti. Ak si deti v mladom veku vytvoria návyk ísť podľa plánu a dosahovať čiastkové ciele, ľahšie získajú peniaze potrebné na uskutočnenie svojich snov. Naučia sa, že ťažká práca a vytrvalosť sú benefity, pomocou ktorých dokážu ohromné veci. Byť bohatý je beh na dlhú trať, no nie nerealizovateľný. Trpezlivosť je kľúčom k úspechu.

 

So zaujímavou štatistikou o živote bohatých verzus chudobných, ktorá môže byť inšpiráciou, prišiel aj Tom Corley, autor knihy Bohaté deti (Rich kids).

  • 72% bohatých pozná svoju bonitu, na rozdiel od 5% chudobných
  • 6% bohatých hrá hazardné hry v porovnaní s 77% chudobných
  • 80% bohatých sa zameriava na dosiahnutie minimálne jedného cieľa, u chudobných je to 12%
  • 62% bohatých si denne čistí zuby a medzizubné priestory, ale len 16%
  • 63% strávi denne na internete menej ako hodinu na zábavu, v porovnaní s 26% chudobných
  • 63% bohatých počúva audio knihy na ceste, na rozdiel od 5% chudobných
  • 67% bohatých pozerá televíziu menej ako hodinu, u chudobných je to len 23%
  • 9% bohatých pozerá televízne šou programy, no až 78% chudobných
  • 73% pozná pravidlo 80/20 a len 5% chudobných (minúť môžete 80%, ušetriť 20%)
  • 79% pracuje na vytváraní vzťahov viac ako 5 hodín mesačne, no len 16% chudobných
  • 8% bohatých verí, že bohatstvo je šťastná náhoda, v porovnaní s 79% chudobných
  • 79% vie, že sú sami zodpovední za svoju finančnú situáciu, na druhej strane si to myslí 18% chudobných

 

Naučte deti niektoré zvyky, ktoré vedú k úspešnosti v živote:

  • Obmedzte zábavu v televízii, mobilných telefónoch, na sociálnych sieťach na maximálne hodinu denne.
  • Dohliadnite na to, aby vaše deti prečítali jednu či dve vzdelávacie knihy mesačne.
  • Deti by mali cvičiť minimálne pol hodinu každý deň.
  • Obmedzte fast food a vyhýbajte sa stánkom s rýchlym občerstvením.
  • Pomôžte stanoviť deťom mesačné a ročné ciele.
  • Naučte deti, aby si odložili aspoň 25% peňazí, ktoré dostanú .
  • Povedzte im o dôležitosti vzťahov, podporujte ich, aby sa stretávali s kamarátmi, rodinou, známymi.
  • Uistite deti, že chyby sú bežnou súčasťou života a je dôležité sa z nich poučiť.
  • Naučte ich narábať s peniazmi. Dajte im pokladničku, či prasiatko, väčším deťom otvorte účet. Ak si budú chcieť niečo kúpiť, nech to urobia za svoje vlastné peniaze.
  • Strávte s nimi aspoň hodinu denne, počas ktorej sa budete rozprávať a venovať sa len im.

Zdroj:
wikihow.com
Robert T. Kiyosaki: Bohatý táta, chudý táta
Čítajte viac o téme: Peniaze, Úspech
Zdieľať na facebooku